De krant die je leest van A tot Z
Maandag 18 december, 2017

woensdag 11 januari 2012

Nieuws:

Actueel nieuws: Erasmusheem Haren gaat definitief sluiten in 2013

Door: Redactie

Emoties gisteren in Erasmusheem (ouderenzorg van Dignis) in Haren. Tijdens een informatiebijeenkomst is aan familie en bewoners uitgelegd dat in vermoedelijk 2013 het doek gaat vallen voor deze zorginstelling. Het gebouw zal in de loop van volgend jaar leeg worden opgeleverd en staat dan op de nominatie om te worden gesloopt. Het gaat alleen om het hoofdgebouw en naar verluidt niet om de aanleunwoningen. 

Eén van de aanwezigen zegt: “De emoties liepen op, er waren bewoners heel verdrietig en er werd ook gehuild. Ze hebben het daar zo naar hun zin en dan moeten ze nog eens verhuizen.” Het personeel van Erasmusheem is gisteren ook ingelicht over de situatie. Over de werkgelegenheid van de mensen die in Erasmusheem hun baan hebben bestaat nog geen zekerheid. Eén van de oorzaken van de spagaat van Dignis zou zijn dat er inmiddels leegstand is ontstaan, wellicht mede doordat er al langer onzekerheid is voor het voortbestaan van deze locatie. Ook is het gebouw ingehaald door de tijd en daarom zou verbouw naar een verpleeginstelling niet voor de hand liggen.

Op dit moment is nog niet alles duidelijk. Wél staat vast dat deze bijeenkomst heeft plaatsgevonden en dat de boodschap is zoals die hier staat beschreven. Details worden later verwacht, als Dignis met een verklaring komt en antwoorden op vragen. Wij vullen dit bericht later aan met updates zodra er meer details bekend worden. Zie voor een actuele update na een interview met de directie hieronder.

Update 18.00 uur:

Directeur Nienke Ybema van Dignis: “Vreselijk dat wij dit bericht moeten brengen”

Mevrouw Nienke Ybema van Dignis draait er niet omheen, zij vond het vreselijk om gisteren aan ongeveer vijftig ouderen en hun familie te moeten vertellen dat Erasmusheem in Haren definitief gaat sluiten in 2013. “Het zijn mensen op een leeftijd waar verhuizen zeer ongelegen komt. Daar zijn we ons terdege van bewust. Toch zien wij geen mogelijkheid om dit te vermijden.”

Ybema geeft als belangrijkste oorzaak aan, dat de vraag naar ‘lichte zorg’ (lage zorgindicatie) afneemt. “Mensen blijven langer thuis en gaan pas naar een zorginstelling verhuizen als ze een zeer uitgebreide zorgvraag hebben. Erasmusheem is niet geschikt om die zware zorg te bieden, het gebouw is verouderd. De kamers te klein, de gangen te bochtig en smal en het sanitair is niet toereikend. Verbouwen heeft daarom geen zin, vinden wij.” Verder wijst mevrouw Ybema erop dat in Haren drie collega-zorginstellingen zijn die een voorsprong hebben als het gaat om adequate huisvesting voor zware zorgindicaties. Ze doelt op Westerholm, Zonnehof en ZINN (De Dilgt). “Die bedienen deze markt voldoende in Haren”, zegt ze. Erasmusheem biedt nu nog 86 zorgplaatsen, maar daarvan staan er al 24 leeg, een teken aan de wand.

Hulp bij verhuisplan

In de loop van 2013 sluit Erasmusheem en Dignis is vast van plan de bewoners op alle manieren bij te staan bij het verwerken van deze slag. Ook bij het vinden van nieuwe woonruimte wil men helpen. “We zullen de hulp aanbieden van verzorgenden en psychologen, waar nodig zullen we contact leggen met andere zorginstellingen met de vraag of ze ons willen helpen. Als mensen op één van de andere locaties van Dignis willen gaan wonen (zoals Norg, Zuidlaren of Groningen) krijgen ze voorrang.”

Eelde

Tegelijk met het bericht dat Erasmusheem gaat sluiten meldt Ybema ook dat De Wieken in Eelde zal worden gesloopt. Daar gaat men evenwel nieuwbouwen voor de doelgroepen met zwaardere zorgvraag. Die vernieuwde locatie zal medio 2015 klaar zijn. Wat er gaat gebeuren met het gebouw van Erasmusheem is niet bekend. Sloop ligt voor de hand, maar het gebouw is eigendom van Woonzorg Nederland. Die moet bepalen wat er met het Harense gebouw gaat geschieden. Ook over de toekomst van personeel is nog wat onduidelijkheid. Het is de vraag of mensen elders bij Dignis aan de slag kunnen. Personeel is gisteren ingelicht.

Aanleunwoningen blijven

De aanleunwoningen naast Erasmusheem blijven. Deze worden verhuurd door Woonzorg Nederland, maar er zal veel veranderen voor de ouderen die er wonen. “Ja, dat klopt. Sociaal zal er veel veranderen, want ze raken de activiteiten kwijt van Erasmusheem. De zorg die ze nu ontvangen van onze thuiszorg blijft bestaan, dus op dat gebied verandert er niets,” zegt Ybema. Haren de Krant heeft inmiddels vernomen dat bewoners van de aanleunwoningen al zijn begonnen met het oriënteren bij andere zorginstellingen in Haren.  Daar zijn de eerste telefoontjes al ontvangen. Officieel worden deze huurders overigens pas donderdag ingelicht. Ook vrijwilligers krijgen deze week de plannen te horen.

 

12 reacties

mieke zegt:

Als er sprake van leegstand is; is dit dan een idee? de mensen uit dit artikel moeten voor drie jaar in containers…
http://www.telegraaf.nl/binnenland/11284222/__Bejaarden_gedwongen_in_containers__.html?sn=binnenland

11 januari 2012 om 15:38
Kees zegt:

leuk, denk je dat je op je oude dag lekker in Haren kunt genieten,….
….. hmm voordat ik ga schelden, is er al een alternatieve woonlokatie bekend?

11 januari 2012 om 16:42
Margriet zegt:

Wat moet je in een aanleunwoning als er geen hoofdgebouw is? Ik ben benieuwd waar de bewoners van het hoofdgebouw ondergebracht worden. Wellicht wordt zwembad Scharlakenhof omgebouwd?

11 januari 2012 om 17:51
Hilda zegt:

Zo ziet men maar weer hoe er met de mensen en in dit geval de ouderen wordt omgesprongen.
De bewoners van de aanleunwoningen hebben donderdag een bijeenkomst en mogen uit de krant vernemen dat die waarschijnlijk mogen blijven staan.
De mensen die daar wonen komen regelmatig bijeen in het hoofdgebouw als een soort ontmoetingsplek onder het genot van een borreltje (max 2) en andere activiteiten.
Aan de mensen die er onlangs zijn komen wonen is niets verteld over de plannen.Wordt vervolgd.

11 januari 2012 om 23:39
jan zegt:

hierbij de volgende oplossing.
Bouw een nieuwe voorziening op het raadhuisplein met zowel een zorgafdeling en zelfstandig wonen. Het voordeel hiervan is dat er sociale woningbouw beschikbaar komt daar de mensen aan de meerweg, schoolpad en de brinkhof daar ook wel willen wonen.
Tevens haal je de oudere mensen naar het centrum waardoor er veel geld wordt bespaard met de deeltaxi.

12 januari 2012 om 13:48
pia lemmen zegt:

Dit is belachelijk, mijn schoonmoeder heeft 5 jaar lang moeten horen Erasmusheem gaat verbouwen, dus gaat ze niet meer de vervangende nodige dingen vernieuwen.
Vorig jaar kreeg ze het nieuws te horen WE GAAN NIET MEER VERBOUWEN.
Dus de meeste leegstand werd weer vol gestopt met dien gevolg dat mijn schoonmoeder ging verven behangen en nieuwe vloerbededking heft laten leggen
He eindelijk heb ik weer een mooie woning en kan ik weer genieten.
En wat schetst mijn verbazing, nota bene uit de krant,
Erasmusheem gaat sluiten?????????????
Waar zijn jullie mee bezig?????????????
De dementie slaat toe maar wel, maar niet bij de bewoners.
En hoe nu verder, een gezellige afdeling trek je nu dus uit elkaar terwijl die mensen elkaar aanvullen.
Dit is echt te gek voor woorden, sorry
Verbaasde schoondochter

12 januari 2012 om 19:09
Jeffrey zegt:

Ik weet niet of een van jullie al eens binnen is geweest bij Erasmusheem? Het is een oude bende, triest dat mensen hier hun oude dag moeten slijten.

Slopen die handel!

13 januari 2012 om 09:11
margreet zegt:

Heel erg triest voor alle bewoners die er soms al tientallen jaren wonen, en een hoge leeftijd hebben.
Ook ik vind het een prima idee om nieuw te gaan bouwen op het raadhuisplein. midden in het centrum en van alle gemakken voorzien en inderdaad scheeld dat behoorlijk op de deeltaxi, wat ik overegens een prime regeling vind.

14 januari 2012 om 23:21
Koos zegt:

Ik weet er alles van dit was begin 2003 al bekend het personeel was op de hoogte maar had een zwijgplicht tegen over de oudjes zij zijn met kluitje in het riet gestuurd met mooie praatjes.
jaja dat zijn nou de moderne managers als het maar niet om hun eigen gaat leuke beloftes doen maar onder tussen en de leidingevenden kruipen (…….geschrapt redactie) want ooooooooooooooo ze zullen hun baan es verliezen te ziek voor woorden.

16 januari 2012 om 14:49
ceije zegt:

hallo. ceije heeft een vraag aan jan n.l. wat bedoeld jan met dat mensen van de meerweg schoolpad-en brinkhof wel aan het raadhuisplein zouden willen wonen . weet jan wel wat sociale nieuw bouw tegenwoordig aan huur moet opbrengen.

16 januari 2012 om 18:54
Henk zegt:

Ik las net dat in het Biologisch Centrum in Haren aan de Kerklaan geen studentenhuisvesting komt ivm Asbest…
Misschien een idee om Erasmusheem te benutten als studentenhuisvesting??

5 juni 2012 om 16:18
koos zegt:

Het Erasmusheem staat er al vanaf de jaren 70 dus zit w.s. ook vol asbest helaas voor de studenten,

19 juni 2012 om 13:38

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.