De krant die je leest van A tot Z
Maandag 18 december, 2017

donderdag 20 juli 2017

Nieuws:

Veel animo voor ontwikkelen centrum Haren

Door: Sales

Loting voor aanbesteding herontwikkeling Raadhuisplein

De Europese aanbesteding voor de ontwikkeling van het Raadhuisplein/Haderaplein ging maandag 15 mei jl. van start. Er bleek veel animo voor het ontwikkelen van het centrum van Haren: twaalf partijen meldden zich hiervoor aan. Tien van deze ontwikkelaars behaalden de maximale score die nodig is om mee te dingen bij de aanbesteding. Van tevoren was bepaald dat er vijf ontwikkelaars een uiteindelijk plan konden presenteren. Er moest dus geloot worden. De loting heeft inmiddels plaatsgevonden in het bijzijn van notaris M. Straatman.

Door deze loting is bepaald welke partijen in aanmerking komen om daadwerkelijk een inschrijving te doen. Deze vijf partijen krijgen nu de gelegenheid met een uitgewerkt plan te komen. Deze plannen worden in september aan de selectiecommissie gepresenteerd. Deze commissie maakt de uiteindelijke keuze wie het gepresenteerde plan mag realiseren. De verwachting is dan ook dat eind dit jaar de ontwikkeling gegund kan worden.

Raadhuisplein wordt kloppend dorpshart
In 2019 kan na het doorlopen van de officiële procedures gestart worden met de bouw. Wethouder Mathilde Stiekema (CDA) is blij met deze stap in het proces: “wij gaan nu resultaat zien van de overleggen die wij de afgelopen jaren hebben gehad met onder andere omwonenden en ondernemers. Samen hebben wij een centrumvisie ontwikkeld die als leidraad dient voor dit project. Het Raadhuisplein wordt straks een aantrekkelijk plein waar mensen kunnen winkelen, kunnen genieten van lekker eten en drinken en waar activiteiten georganiseerd worden. Dat mist het Raadhuisplein nu voor velen: het voelt niet als het kloppende dorpshart. Daar gaat de ontwikkeling verandering in brengen.”

De ontwikkeling Raadhuis-/Haderaplein
Op het nieuwe Raadhuis-/Haderaplein worden maximaal 32 woningen in het hogere segment gerealiseerd en is er ruimte voor horeca, detailhandel en een supermarkt. Tevens is het realiseren van een parkeervoorziening onderdeel van de ontwikkeling. Dit maakte dat ook het parkeren in het centrum van Haren onderwerp van gesprek was. Het bestaande (betaalde) parkeerregime blijft vooralsnog echter gehandhaafd.

loting-website-2

6 reacties

Antoine zegt:

Nou, veel kunnen ze in elk geval niet verprutsen aan het huidige Raadhuisplein. Maar eh… Mogen ze die mooie dure plannen eigenlijk wel uitvoeren van de provincie?

20 juli 2017 om 19:36
Harenaar zegt:

Ik hoop dat ze er aan denken om een verbinding te maken tussen de nieuwe “parkeervoorziening” en de bestaande parkeerkelder, zodat we niet zometeen twee naast elkaar gelegen parkeergelegenheden met elk een eigen slagboom hebben.

21 juli 2017 om 10:04
Ben zegt:

@Antoine
Wat heeft de provinice daar nu weer mee te maken?
Is een opbrengst voor de Gemeente Haren….oeps Groningen (als de provincie haar zin krijgt).

De gmeente grond wordt verkocht aan de eigenaren van de gebouwen. Dus een leuk centje, (tenzij ik verkeerd voorgelicht ben)

21 juli 2017 om 16:41
Fam Helder zegt:

@Ben
Helenaal geen leuk centje voor de gemeente Haren! Een groot verlies voor Haren om de schamele 3 miljoen gebruikt moet worden voor de financiering vh glazen paleis.
Er is al 2 miljoen aan kosten gemaakt en nodig was 6 miljoen. Samen is dat 8, min de opbrengst van 3, geeft 5 miljoen verlies!

22 juli 2017 om 11:37
Antoine zegt:

@Ben: die vermeende opbrengsten staan in feite al jaren op de balans, al kan er inmiddels sprake zijn van meeropbrengst. Maar los daarvan: de overeenkomst tussen een gemeente en een projectontwikkelaar vertonen niet zelden grote gebreken. Ik kan me voorstellen dat de provincie graag inzage wil hebben in de precieze details.

22 juli 2017 om 21:59
Ben zegt:

@fam helder en @ Antoine

dus toch een beperking van de schade gedaan door de voorgangers.

@Antoine
Begrijp niet helemaal wat u bedoeld met de grote gebreken in de overeenkomst. Voor de overeenkomst is toch wat bekend staat als “De Standard” in het leven geroepen?
https://www.crow.nl/thema-s/aanbesteden

24 juli 2017 om 06:14

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.