De krant die je leest van A tot Z
Woensdag 26 Juni, 2019

dinsdag 25 september 2018

Column:

Column Ageeth Vanderveen september 2018

Door: Redactie

Omdenken

Toen Hugo Borst 7 jaar oud was, werd ik bijna geboren en was in maatschappelijk opzicht alles duidelijk: de man verdient de kost, de vrouw neemt ontslag op de dag van het huwelijk en op maandag wordt er gestreken. De hulpverleners richtten zich op gezinnen die het niet zo nauw namen met de maatschappelijke normen en de kerk deed de rest.
Zijn moeder lijkt niet onverdeeld tevreden met de haar toebedeelde rol, maar dat zij een intelligent opvoedster was komt wel duidelijk naar voren in het boek dat hij schrijft over haar, naar aanleiding van haar zich ontwikkelende Alzheimer en waarin hij in meerdere hoofdstukken terugblikt op zijn jeugd.
Hier moet ik aan denken wanneer mij de vraag wordt gesteld een jongetje van 8 te beoordelen op ontwikkeling en gedrag, omdat de juf van zijn school heeft gehoord dat hij op een meisje van 6 is gaan liggen. Bloot. De juf heeft de ouders ingelicht conform de meldcode en die van haar hebben besloten geen aangifte te doen, mits die van hem hulp voor hem zoeken. In het boek beschrijft hij dat hij, als 7-jarig jongetje, bloot met zijn buurmeisje op bed heeft gelegen en dat zij samen hebben gekeken ‘of het past’, waarna hij weken met een steen op zijn maag heeft rondgelopen omdat het vies voelde. Toen hij eindelijk de moed had verzameld zijn moeder deelgenoot te maken van zijn seksuele escapades constateerde zij: ‘ach jongen, dat is normaal, dat heet ‘doktertje spelen.’

Nu lijkt iedereen te weten hoe het zit maar niet meer wat normaal is. Ouders zijn tobberig aan het googlen en het maatschappelijk debat richt zich op de vraag of opvoedcursussen verplicht kunnen worden gesteld om ontsporing van de jeugd te voorkomen. Het normatieve juk uit de jaren ‘70 hebben we succesvol afgeschud, maar onze calvinistische cultuur blijkt hardnekkig overtuigd van het nut van een zwaar leven.

Wat mij betreft bouwen we bij de bezoeken aan de verloskundige een paar afleveringen van ‘De Luizenmoeder’ in, voor de broodnodige humor en relativering ter voorbereiding op het ouderschap. Over 20 jaar gegarandeerd de leukste generatie ooit. Kwestie van omdenken.

Geen reacties

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.