De krant die je leest van A tot Z
Maandag 18 december, 2017

donderdag 27 juli 2017

Nieuws:

Haren derde beste woongemeente van Nederland

Door: Sales

Haren staat op de derde plek in het onderzoek naar de beste woongemeenten van weekblad Elsevier. Alleen in Laren en het Gelderse Rozendaal is het volgens Elsevier beter toeven.

Elsevier onderzoekt jaarlijks in welke gemeenten het het beste leven is en kijkt onder meer naar wonen, onderwijs, zorg, veiligheid, rust en ruimte.

Sportterreinen en hondenpoep
Er zijn meer dan honderd indicatoren die in het onderzoek langs de meetlat worden gelegd, zoals het aantal Rijksmonumenten per vierkante kilometer, de afstand tot het dichtstbijzijnde grote ziekenhuis, het oppervlak aan sportterreinen en overlast door hondenpoep. Als het gaat om voorzieningen staat de stad Groningen op de zesde plaats.

Beste woongemeente
In de top 50 van de ranglijst Beste gemeenten is het voornamelijk stuivertje wisselen. Zo werd Haren in 2011 en 2012 verkozen tot beste woongemeente van Nederland. Ook stond de gemeente in 2006 al op de derde plaats.

Vaker in de lijst?
Of de gemeente in de toekomst vaker in de lijst zal staan, is de vraag. De gemeente dreigt samen te gaan met Groningen en Ten Boer.

Harense wethouder Michiel Verbeek is blij met de top 3-notering:

Bron: RTVNOORD

 

13 reacties

InwonervanHaren zegt:

Als de Gemeente Haren nu Groningen annexeert, wonen zij ook in een top gemeente!

27 juli 2017 om 15:48
Ronald zegt:

Alweer! En wederom goed nieuws voor onze mooie gemeente. Als Brouns hier nog woont, kan iemand een bosje bloemen aan hem geven en hem feliciteren dat hij (nog en hopelijk voor altijd) in deze mooie gemeente woont?

27 juli 2017 om 16:35
Ben zegt:

Wellicht de laatste keer genieten van het kinnen leven in een van de BESTE WOONGEMEENTEN van NEDERLAND. Dat is wat de onafhankelijke wijze dames en heren stellen.

Geheel anders dan men wil doen geloven is de Gemeente Haren uitgeroepen tot een van de beste gemeenten. En de Prvinice stelt dat het zo sltecht gesteld is dat een van de beste woongemeenten moet worden opgeofferd.

In de top 3. En dat moet je opgeven on 6de gemeente grootste gemeente van Nederland of nog lager.

En weer stellen de toon aangevende wijze heren en dames een duidelijke standpunt en spreken tegen dat Harenaar beter af is als stadjers.

27 juli 2017 om 17:38
Jan zegt:

Dreigt, nog wel. Poepoe….

30 juli 2017 om 22:24
Zuchtje zegt:

Goed nieuws dus!
En, ach, de mooist WOONWIJK van Nederland;
De in Groningen gelegen wijk Haren, is voor de
toekomst ook een prima titel waarmee geleefd
kan worden, toch?

Super vind ik het! De toekomstige wijkbewoners
vanzelfsprekend gefeliciteerd met het behalen
van dit resultaat, zo op de valreep nog. 🙂

3 augustus 2017 om 09:58
anoniempje zegt:

Sorry hoor, maar als ik kijk naar hoe het groenonderhoud gedaan word vind ik het leefgenot toch minder. Neem bv de kerklaan.. Bij het speelveldje kan je met je kids niet eens fatsoenlijk een balletje trappen omdat het gras er een meter hoog staat. en de bermen worden ook vaak verwaarloosd.

4 augustus 2017 om 15:46
Ronald zegt:

Jammer dat je zo ziet zuchtje, sorry voor je. Wij zijn in elk geval er blij mee. Ook jij zal hoop ik weten dat dergelijke zaken op gemeenteniveau gemeten worden, en dit hebben we als gemeente met elkaar voor elkaar gekregen. Groningen niet en gaat de stad niet worden, zelfs nog niet met Haren erbij

7 augustus 2017 om 23:25
Harenaar zegt:

Ronald: besef je wel dat zonder de nabijheid van de stad, Haren nooit en te nimmer deze derde plek had gehaald?

8 augustus 2017 om 10:38
Ben zegt:

@Harenaar.
komt op.. Groningen dankt aan Winsum zijn bestaan zoals Stad nu is als de geschied vertellingen mag geloven.
Impliceer Haren dankt aan Winsum dat zij de derde mooiste gemeente is …

En Nederland waarvan Haren de de derde mooiste gemeente is dank aan Stad en Ommelanden dat het land is zoals het nu is. Graaf Adolf is gevallen bij de slag van Heiligerlee. zoals het Wilhelmus ons verteld.

8 augustus 2017 om 19:11
Harenaar zegt:

@Ben: dolkomisch hoor

Lees de criteria van Elsevier maar eens:
“De winnaar van Beste gemeenten is elk jaar de gemeente die de beste mix biedt van alle denkbare kwaliteiten die het aantrekkelijk maken daar te wonen. Zoals de nabijheid van winkels, musea, cultuurpodia, horeca, sportcomplexen. En voorzieningen als kinderopvang, basisonderwijs, plus de mogelijkheid om te kiezen uit diverse scholen voor voortgezet onderwijs. Ook een hogeschool, universiteit en ziekenhuis dicht in de buurt tellen mee. Natuur, rust en ruimte zijn van belang, alsook een harmonieuze samenstelling van de bevolking, enig saamhorigheidsbesef, een veilig leefklimaat door een minimum aan overlast door baldadige jeugd, stank of herrie plus weinig misdaad. Daarbij geldt het als pre wanneer inwoners kunnen profiteren van bruisende economische activiteit en bereikbaarheid via weg en spoor. Dat alles hoeft de gemeente niet zelf te bieden – dat mogen ook de buren zijn, mits vlakbij voor de eigen inwoners.”

Dit is wat Haren zelf (nauwelijks) te bieden heeft: Musea, cultuurpodia, hogeschool, universiteit, ziekenhuis en bruisende economische activiteit.
En dan voegen de winkels, voortgezet onderwijs, sportcomplexen en horeca van Groningen ook nog best wat toe aan het aanbod in Haren.

Haren is prima hoor, maar laten we niet vergeten dat de nabijheid van de stad wel een heel groot pluspunt is.

9 augustus 2017 om 12:24
Drs HMM zegt:

@Ben
Harenaar bedoelt dat Haren enorm profiteert van Groningse voorzieningen en dat daardoor de hoge positie verklaard is. Dat geldt voor bijna de complete top 10 van Elsevier. Het betreft allemaal elitegemeenten die vlakbij een grotere plaats liggen.
Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld ziekenhuizen en theaters.

Verder moet het begrip “de mooiste gemeente” met de nodige terughoudendheid bekeken worden. Een eenzame bejaarde of zieke persoon is in Haren echt niet gelukkiger dan in Beerta of in Venlo.

9 augustus 2017 om 14:20
Ben zegt:

@harenaar
Haren is toch een dorp. Dat herstorisch gezien net al de rest naar Stad gaat om zoals zelf al aangeeft net als Beeta, Pekelas, Veendam, Kanaalstreek, Annen, Zuidlaren, Assen, Drachten. Allen maken gebruik van de opsomming van het aanbod dat Stad te bieden heeft.

9 augustus 2017 om 19:46
Ben zegt:

Drs Hmm

U zegt
….. Haren enorm profiteert van Groningse voorzieningen en dat daardoor de hoge positie verklaard is. Dat geldt voor bijna de complete top 10 van Elsevier. Het betreft allemaal elitegemeenten die vlakbij een grotere plaats liggen…

En wat u stelt is nu juist de kern van de zaak waarom Haren als zelfstandige gemeente voorziet in een grote behoefte. Iets waar een samengaan met Groningen niet in voorzien kan worden.

9 augustus 2017 om 19:52

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.