De krant die je leest van A tot Z
Donderdag 23 november, 2017

vrijdag 19 mei 2017

Column:

Nieuwe column Hein Bloemink: ‘Aan het typen’ (mei 2017)

Door: Redactie

Aan het typen

Een droom wordt deze zomer voor mij werkelijkheid: ik heb een roman geschreven die binnenkort echt wordt uitgegeven. Ik heb vroeger mijn vader altijd horen zeggen dat hij een roman wilde schrijven als hij met pensioen was, maar het is er nooit van gekomen. Ik wilde dat voorkomen en heb mij dus reeds nu (ik ben 56) op die missie geworpen. Vorig jaar mei ontwikkelde zich het verhaal in mijn hoofd en begon ik de research. Van augustus tot februari heb ik ieder vrij uurtje besteed aan het schrijven ervan. Wat een prachtige hobby is dat toch! Het boek gaat over duistere gebeurtenissen in het klooster Yesse bij Haren in 1589 en de dramatische gevolgen daarvan in 2017. Het is een misdaadroman geworden. Eén verhaallijn gaat over het Vaticaan dat de Nederlandse Staat aanklaagt wegens onwettige onteigening van kloosterbezittingen tijdens de reformatie (1594). Alleen al van het klooster in Haren werd 3400 hectare grond afgepakt en te gelde gemaakt. De universiteit werd ermee gefinancierd! De huidige waarde van die grond is drie miljard. Het wordt daarom een harde confrontatie, waar de maffia en geheime diensten ook bij betrokken raken. Vraag is: was het inpikken van al dat katholieke bezit wel rechtmatig en zou het Vaticaan nu alsnog geld kunnen eisen? Ik heb inmiddels deze vraag voorgelegd aan hoogleraren kerkgeschiedenis en die vinden het interessante vragen, waar ze geen eenduidig antwoord op hebben. Wat is het heerlijk om een boek te schrijven. Ik denk al na over een volgende roman. En het stelt me heel erg gerust, want als ik later oud ben kan ik mijn hobby blijven uitoefenen. Zolang ik maar kan denken en typen. Lucky me!

3 reacties

InwonervanHaren zegt:

Een originele insteek voor een verhaal, maar waarom ‘hoogleraren kerkgeschiedenis’ benaderen wanneer rechtsgeleerden meer bij het onderwerp van je vraag passen.

21 mei 2017 om 11:41
Paul van Weringh zegt:

1594?? Kan me voorstellen dat dat inmiddels is verjaard na ruim 400 jaar… Maar gefeliciteerd Hein, geweldig dat je je droom hebt kunnen verwezenlijken. Kan me voorstellen dat je nu de smaak te pakken hebt en de roman als tweede uitkomt zo halverwege 2018?

22 mei 2017 om 17:53
Antoine zegt:

Een andere relevante vraag is hoe die kloosters aan die enorme bezittingen zijn gekomen… Heitje voor een karweitje?

22 mei 2017 om 19:02

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.