De krant die je leest van A tot Z
Woensdag 26 Juni, 2019

woensdag 03 april 2019

Nieuws:

Andries van der Laan 1953-2019. Toonbeeld van godsvertrouwen en plichtstrouw

Door: Redactie

Een toonbeeld van godsvertrouwen, loyaliteit aan zijn werk en nauwgezetheid voor de klanten van de apotheek, voor wie hij veertig jaar de medicijnen heeft rondgebracht in Haren en omgeving: Andries van der Laan (66) is ruim een naar na zijn pensionering op 31 maart overleden na een kort ziekbed. Veel Harenaren zullen met ontroering kennisnemen van dit droevige nieuws.

In onze krant hebben we een paar keer aandacht gegeven aan deze harde werker, die je in de jaren 70 al met fiets of bromfiets door weer en wind zag gaan (soms met druppel aan de neus) om medicijnen te bezorgen voor Apotheek Van der Neut in Haren. In zijn beginjaren werd hij met de brommer eens staande gehouden door de politie, omdat de dozen achterop te breed waren. Hij kreeg een waarschuwing. Bij zijn pensionering rekende Andries uit dat hij in zijn loopbaan 800.000 keer medicijnen heeft bezorgd. Van de brommer stapte hij over op een 40-km auto, waarmee je hem letterlijk van vroeg tot laat kon tegenkomen. Soms laat, want Andries maakte zijn route altijd af, ook al was het acht uur in de avond. Andries was een vaste waarde in de apotheek waar hij werkte. Die veranderde een paar keer van naam (Van der Neut, Mediq en nu heet het Benu). Andries bleef Andries en de meeste tegenslagen in zijn leven overwon hij door met zichzelf in dialoog te gaan. Je kon het aan hem zien als er iets niet in orde was, maar hij sprak het slechts mondjesmaat uit en voegde ons dan toe: ‘Niet in de krant zetten hoor’. Opvallend aan Andries was zijn rotsvaste vertrouwen in God. Dat bleek weer toen hij in onze krant liet optekenen, dat hij na zijn pensionering vertrouwen had in de toekomst: ‘Want die is in handen van Onze Lieve Heer’.

Ziek
Op 6 februari werd Andries’ familie gealarmeerd, omdat Andries niet reageerde op bellen en telefoon. De politie is gewaarschuwd en die heeft zich toegang verschaft tot zijn woning. Daar bleek hij al twee dagen in bed te hebben gelegen, omdat hij epileptische insulten had. Per ambulance is hij naar het ziekenhuis gebracht, waar werd geconstateerd dat Andries een agressieve en onbehandelbare hersentumor had. Deze werd hem uiteindelijk op 31 maart fataal. Hij wordt begraven op begraafplaats De Duinen, naast zijn ouders.

Wie was Andries van der Laan?
Andries is geboren in Oosterwolde en verhuisde later naar Leeuwarden, waar hij naar een LOM-school ging. Hij verhuisde met zijn ouders mee naar Haren in het begin van de jaren 70. In 1978 aanvaardde hij er zijn eerste baan bij apotheek Van der Neut in Haren.  Andries leefde altijd mee met mensen die hulp nodig hadden. Ongeveer negen jaar geleden was hij zeer sterk betrokken bij de zorg voor zijn ouders, die in 2012 kort na elkander zijn overleden.

1 reactie

Bootleg zegt:

Ach, wat een verdrietig nieuws dit, een markant mens is niet meer….. Ik weet niet anders of Andries was onderdeel van het straatbeeld in Haren en dat is voor mij sinds 1974 toen ik hier kwam wonen. En ook voor mij onlosmakelijk verbonden met Apotheek van der Neut aan de Rijksstraatweg. Op de fiets of in zijn Canta, door weer en wind je kwam Andries altijd wel een keertje tegen trouw medicijnen ed bezorgen bij de medemens die daar niet zelf toe in staat was. Ik wens zijn familie heel veel strekte toe met dit grote verlies.

3 april 2019 om 15:55

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.