De krant die je leest van A tot Z
Woensdag 26 Juni, 2019

donderdag 04 april 2019

Nieuws:

‘De Schreeuw van Ambon’, thriller over de ongemakkelijke geschiedenis van Molukkers

Door: Redactie

Harenaar Hein Bloemink (57) heeft zijn tweede roman voltooid: ‘De schreeuw van Ambon’. Het is een politieke thriller waarin de Molukse Kwestie centraal staat. In de jaren 70 waren er de beruchte gijzelingsacties door woedende Zuid-Molukkers. De treinkapingen en bezettingen van gebouwen zijn inmiddels legendarisch en markeren het diepgewortelde conflict.

In 1951 werden 12.500 Molukkers, die voor Nederland in het KNIL hadden gevochten om Nederlands-Indië te behouden, bedankt voor bewezen diensten en ontslagen. Omdat hun positie in Indonesië onhoudbaar was geworden werden ze tijdelijk naar Nederland gebracht. De Molukkers gingen er vanuit dat de Nederlandse regering bij Indonesië zou pleiten voor de erkenning van de zelfstandige Republik Maluku Selatan (RMS). Dat gebeurde niet en daardoor ontstond het conflict dat tijdens de kapingen levens zou eisen.

De roman is in de eerste plaats een spannend boek, zegt uitgever Jitske Kingma (Elikser, Leeuwarden). Maar het boek maakt tevens helder wat de achtergronden van de gijzelingsacties waren. Kees Jan Dellebeke, agent van de BVD in die jaren, heeft het boek al gelezen en zegt dat het het verhaal de situatie in die jaren goed weergeeft.

Vandaag wordt het boek gepresenteerd in Bovensmilde. Vanaf vrijdag 5 april is het verkrijgbaar in de (Harense) boekhandels.

1 reactie

dr. Elias Rinsampess zegt:

Een recensie is geplaatst op FB pagina Muhabbat, Muhabbat foundation en Elias Rinsampessy

8 mei 2019 om 14:01

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.