De krant die je leest van A tot Z
Zondag 20 januari, 2019

woensdag 13 juni 2018

Nieuws:

Dorpskerk heeft zwakke plekjes (met update)

Door: Redactie

Afgelopen maandag was een hoogwerker van ongekend formaat in Haren. Het gevaarte moest onderhoudswerkers naar de torenspits (42 meter) brengen. Daar zou een inspectie plaatsvinden en er moet ook altijd nog een haan teruggeplaatst worden.

Naar wij vernemen is nu gebleken dat de spits rotte plekken vertoont. Daardoor is de klus gestaakt. De kerk is eigendom van de Hervormde Kerk, maar de toren met spits is van de gemeente, die ook de onderhoudskosten betaalt. 

Update
Informatie

Afgelopen maandag en dinsdag stonden ingepland om een aantal werkzaamheden uit te voeren aan de kerktoren van Haren. Ondanks zorgvuldig vooronderzoek heeft men maandag moeten constateren dat een deel van de spits verrot is. Deze houten spits dateert uit 1914, toen rijksbouwmeester C.H. Peters het schilddak met twee topgevels heeft vervangen door een hoge spits met acht kanten en vier topgevels. Hiermee kreeg de toren zijn oorspronkelijke vorm terug. Momenteel worden door Krabbendam Restauratiewerken in de werkplaats voorbereidende werkzaamheden gedaan zodat de spits weer hersteld kan worden. Daarnaast beraadt Wieringa Molenbouwadvies zich over de mogelijke oorzaak van de aangetaste spits. Dit is van belang om te weten zodat men een lange levensduur van de herstelde spits kan realiseren.

 

2 reacties

Ricardo s zegt:

Overal word genoeid (hout geoogst) maar men vergeet de verkeersborden vrij te houden (zebrapad spinozalaan) en we kunnen ook enkel nog vanaf de drogist zien hoe laat het is . De kerk toren is pracktish onzichtbaar door de bomen die er voor staan. eerst nadenken en dan snoeien beste dit gaat niet enkel om diertjes maar ook om de omgeving van mensen .

13 juni 2018 om 14:48
lanting zegt:

snoeien? kan niet. ik heb al verschillende keren gevraagd of de bomen aan de vondellaan mochten worden gesnoeid. helaas, geen geld voor

14 juni 2018 om 19:17

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.