De krant die je leest van A tot Z
Zondag 20 januari, 2019

vrijdag 18 mei 2018

Nieuws:

Grond in ‘groene long’ tussen Haren en Stad gaat van hand tot hand

Door: Redactie

RTV Noord heeft op een rij gezet welke grondspeculaties er momenteel plaatsvinden tussen Haren en Groningen. De omroep wilde weten of ontwikkelaars inmiddels hun piketpaaltjes hebben geslagen, nu Haren onderdeel gaat worden van Groningen. Tegenstanders van de fusie, met name het Burgercomité Haren, heeft vaak gewezen op het gevaar van ‘volbouwen’ als de Stad aan de macht zou komen.

RTV Noord stelt vast dat ongeveer 84 hectare grond de laatste tijd is opgekocht door ontwikkelaars en bouwers, zoals Heijmans, Rotij, Van der Zwam en Grondbank Noord Nederland. Ook de Provincie Groningen zou posities hebben verworven, stelt RTV Noord. Op het kaartje is een indicatie te zien van de nieuwe grondbezitters.

Wethouder Michiel Verbeek zegt in een reactie tegenover onze krant dat het zo’n vaart niet zal lopen. “Ze zullen geduld moeten hebben tot 2040, want voor deze herindeling zal worden vastgelegd dat er tot dan niet gebouwd mag worden.” Desondanks is het opmerkelijk, dat er toch partijen gokken op veranderend beleid als het gaat om bouwen. Tegenstanders van de fusie zullen in deze speculaties het bewijs zien van hun stelling, dat de fusie een gevaar oplevert voor het groen. Burgemeester Peter den Oudsten reageert op dat mantra keer op keer, dat bouwplannen niet aan de orde zijn.

De opvallendste grondaankopen gebeurden in het gebied langs de A28 en nabij de nieuwe wijk Harenerholt.

Afbeelding: RTV Noord

6 reacties

Antoine zegt:

Voor de verdere discussie is het handig om te weten dat een aantal van deze plots – met name die langs de A28 – al in 2012 voor het laatst van eigenaar zijn veranderd (zie bijv. https://kadasterloep.nl/Haren%20Gn/HRN01/N/140). Dat ‘de laatste tijd’ moet je dus ruim zien.

18 mei 2018 om 12:02
Ronald zegt:

Nog opmerkelijker en ik denk een unicum in Nederland: gemeente Groningen heeft 26ha gekocht in het Harense domein. Niet alleen totaal ongepast lijkt me, maar ook speculatief (mogen gemeenten niet doen) en blijkbaar stond Groningen niet neutraal tov de herindeling

18 mei 2018 om 12:52
Jan zegt:

@Antoine: de datum van de laatste wijziging heeft niets met de eigendomssituatie van doen.

18 mei 2018 om 13:10
snel zegt:

let op: het is 2040 voor je het weet

22 mei 2018 om 15:32
Antoine zegt:

@Jan: hebt gelijk. Het leek een voor de hand liggende conclusie, maar dat was het niet.

@snel: heel wat Hareners gaan die datum niet halen…

22 mei 2018 om 16:31
Ben zegt:

@Antoine
als de Eerste Kamer instemt geen enkele Harenaar. 😉

en anders is er de mogelijke fusie met Tynaarlo in de tussende liggende tijd.

Of anders terug met schaal verkleining omdat het niet werkt in under het momen van het kader van de locale overheid dichter bij de burger om de digitale anonimisering van de maatschappij en de problemen die dat met zich meebrengt op te lossen.
We hebben dit vaker gezien in de geschiedenis

politek neemt geen verantwoordelijkheid en is als de wind waait

23 mei 2018 om 14:19

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.