De krant die je leest van A tot Z
Zaterdag 23 februari, 2019

woensdag 11 juli 2018

Nieuws:

Kan Groningen gratis parkeren alsnog blokkeren?

Door: Redactie

Haren staat al meer dan een jaar onder financieel toezicht van de gemeenten Groningen en Ten Boer. Omgekeerd overigens ook. Dit is bedoeld om te voorkomen dat in het zicht van de fusie gekke beslissingen worden genomen met grote financiële gevolgen. Uiteindelijk moet de Provincie onverwachte uitgaven goedkeuren. In Haren is dat nu aan de hand.

Vorige week was het pakjesavond in de raad. De raad nam moties aan, waarin het College werd opgedragen om:

1. De school in Noordlaren ver onder de commerciële waarde te verkopen aan burgers (minus plm. 100.000)
2. De bezuiniging op Torion te schrappen (minus 45.000 per jaar)
3. De Culturele Raad er 5000 euro per jaar bij te geven (minus 5000 per jaar)
4. Gratis parkeren voor 90 minuten toe te staan (minus 75.000 per jaar)

Volgens het boekje moet het College dit soort opdrachten waar mogelijk uitvoeren. Maar tevens moeten de fusiegemeenten een oordeel vellen over de wenselijkheid ervan, omdat er financiële consequenties zijn. Vandaag laat burgemeester Peter den Oudsten van Groningen op vragen van deze krant weten, dat hij deze situatie kent en dat er binnenkort wordt bekeken of de plannen worden tegengehouden of niet. Hij onderkent dat het in theorie zou kunnen gebeuren dat de gemeenten Ten Boer en Groningen aan de Provincie adviseren om dit besluit niet uit te voeren. Dat zou een streep zijn door de rekening van de belanghebbenden. Maar ook Pieter van Veen, burgemeester van Haren, bracht een opvallende nuancering aan. “Het waren moties en geen besluiten. We moeten ons best doen om die moties uit te voeren, maar gezien de krappe tijd is het denkbaar dat dit helemaal niet mogelijk is.” Hij doelde vooral op het plan om op 1 november het parkeren voor 90 minuten gratis te maken. Vrij vertaald zijn er voor het parkeerplan dus nu maar liefst twee kapers op de kust: de eigen gemeente én de Provincie.

5 reacties

Marc zegt:

Als je allerlei popiejopiebesluiten gaat nemen waarvoor je over een krap half jaar toch geen politieke verantwoordelijkheid meer hoeft te dragen, dan is het een goede zaak dat de provincie dat steven in de smiezen houdt.

11 juli 2018 om 19:27
Hanneke zegt:

@Marc
Namens alle bewoners van de Hortuslaan!, Zo’n popiejopie besluit is ook de besluitvorming over het Raadhuisplein. Wie verzint zoiets? zes routes vrachtauto’s, fietsers enz. ook parkeerverkeer op 100 meter lengte/afstand.

11 juli 2018 om 22:29
Rene valkema zegt:

Het gebeurt vaker dat vlak voor een herindeling cadootjes worden uitgedeeld. De wet heeft daarom bepalingen opgenomen om dat te voorkomen. Betrokken gemeente en GS kunnen er inderdaad een stokje voor steken.
Parkeren heeft de meeste kans van slagen, omdat in het aangrenzebpnde winkelgebied in helpman hetzelfde regime geldt. Tenzij dit wordt betaald door de ondernemers in helpman.
Afwachten dus.

11 juli 2018 om 23:03
Dave zegt:

Geld dat nu over is op de balans kan mooi naar t forum!

12 juli 2018 om 08:47
Marco in 't Veldt zegt:

Het besluit over het budget van de Culturele Raad Haren is geen motie maar een amendement. Het is daarmee dus gewoon een gemeenteraadsbesluit. Het is een met goede en geldige argumenten onderbouwde beslissing van álle partijen en werd unaniem aangenomen. Voor uitvoering ervan is niets moeilijks of ongebruikelijks nodig, slechts het opnemen van het vastgestelde bedrag in de begroting voor 2019. We mogen van een betrouwbare overheid verwachten dat dit besluit gewoon wordt uitgevoerd.

12 juli 2018 om 10:10

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.