De krant die je leest van A tot Z
Woensdag 26 Juni, 2019

woensdag 10 april 2019

Nieuws:

Lezing Hein Bloemink op 15 april over ‘De Schreeuw van Ambon’

Door: Redactie

De nieuwe roman van Hein Bloemink is een thriller over de ‘Molukse Kwestie’. Doordat deze zijn oorsprong vindt in de losmaking van Nederlands-IndiĆ« in 1949, gaat het boek deels ook daarover. De kapingen en gijzelingen door woedende Molukkers zit in ons collectieve geheugen verankerd. Hein Bloemink wil in het boek de context laten zien, die leidde tot de explosie van geweld en haat in de jaren 70. Maandag a.s. 15 april om 20.00 uur geeft de auteur een lezing op uitnodiging van Vereniging tot Nut van ‘t  Algemeen en boekhandel Boomker. De lezing vindt plaats in ’t Gorechthuis. Prijs: 6,00 euro. Leden van ’t Nut betalen geen entree.

Voor het boek deed de auteur een jaar research en vroeg adviezen aan zowel Nederlandse als Molukse experts. Daardoor is hij ervan overtuigd dat het spannende verhaal ook informatief is. Bloemink had ook een briefwisseling met oud-premier Dries van Agt, die in de tijd van de gijzelingen het Nederlandse beleid voerde. Hij wordt ook verantwoordelijk gehouden voor de gewelddadige ontknoping van de kaping bij De Punt. Van Agt heeft het volste begrip voor de motieven van de kapers van destijds, maar kon (en kan) hun geweld niet goedkeuren. Passages van de briefwisseling zijn in de roman verwerkt (met permissie van Van Agt).

De lezing van maandag gaat enerzijds over de aanleiding van de Molukse agressie, anderzijds over het schrijf- en onderzoekproces van de auteur. Aanmelden voor de lezing is gewenst (er zijn nog een beperkt aantal kaarten) en kan via: geboektinharen@gmail.com

Publiek bij de spoorwegovergang in Glimmen, de gekaapte trein stond vlakbij (1977)

Geen reacties

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.