De krant die je leest van A tot Z
Vrijdag 14 december, 2018

dinsdag 06 februari 2018

Nieuws:

Opinie: Wordt het geen tijd voor roetveegpieten in Haren?

Door: Redactie

De redactie ontving een opiniestuk over de intocht van Sinterklaas.

Sinterklaas

Sint en Piet zijn het land weer uit: een mooie tijd om te evalueren. De kinderen hebben een prachtig feest gehad waarvoor vele vrijwilligers zich enthousiast hebben ingezet. Wat lief en wat fijn dat we het zo leuk hebben samen. Iets belangeloos voor een ander over hebben is wat de mensheid mooi maakt.

Het uiterlijk van Piet is landelijk onderwerp van discussie. In Haren was hier nog weinig van te merken: alle Pieten pikzwart. Scholen volgen het voorbeeld van de dorpsintocht en dus ook daar geen teken van verlichting. Het sinterklaasjournaal legt steeds meer nadruk op de roetveegpiet en slaagt er dit jaar goed in om dat verhaal logisch aan de kinderen over te brengen. Wordt het geen tijd om ook in Haren de roetveegpiet te introduceren?

De discussie heeft inmiddels zodanig gepolariseerd dat bij het stellen van een dergelijke vraag vele lezers al de haren overeind gaan staan. Het argument dat de discussie niet speelt in kleine gemeenten is oneigenlijk: het feit dat er veel blanken wonen houdt niet in dat de discussie niet speelt. Je hoeft immers ook niet zelf een minderheid te zijn om een gezamenlijk belang in te zien. Het is een samenleving van ons allemaal.

In die samenleving kan de intocht nog steeds een prachtig kinderfeest zijn met roetveegpieten. Dat doet niets af aan de traditie. Iets belangeloos voor een ander over hebben is wat de mensheid zo mooi maakt.

Iris van Melle

12 reacties

Johan de Witt zegt:

o nee….. weer zo’n politiek correcte mening.. het wordt tijd dat we normaal gaan doen. Weg met die elite die het voor de “normale” man verpest. Roetpiet, gender neutraal, weg met onze helden zoals Piet Hein.. , weg met de gouden koets want daar staan plaatjes op met slaven….. verbrand onze historie, iedereen als vrouw op straat… stelletje nietsnutten zijn deze politiek correcte idioten.

Mensen doe als je blieft weer normaal

6 februari 2018 om 09:12
Gerrit zegt:

Goh begint dat geneuzel nu al ,normaal altijd in oktober.
Weer zo een super azijn pisser die denkt dat zwarte piet discrimenerend is .
Het is gewoon een hollandse traditie net als Piet Hein Jan pieterszoon coen en vele anderen.
De samenleving word verziekt door die kleine minderheid die alles wil veranderen.
Onder aanvoering van de koningin der azijnpisser Silvana Simons die in elk links programma zendtijd krijgt om haar vergif te strooien
We zijn nu ook al wit want blank mag ook niet meer
Ik hou van een zwarte piet met ringen in zijn oren en rode lippen zo als het hoort.
Een trotse Blanke Groninger die hout van echte tradities dank u.

6 februari 2018 om 10:10
ben zegt:

die geheel staat in een geheel ander daglcihct dan wij met zijn allen als blanke Europeaan denken.

Zeker als je weet dat onze gekleurde mede mens graag zo wit mogelijk door het leven gaat. De blanke mede mens daarin tegen zo donker mogelijk.

Bij de gekleurde mede mens des te lichter gekleurd des te hoger in aanzien.

Laten we met elkaar afspreken voor de donklere mede mens hebben wij de lichte piet en die zien we dan in de Randstad en de rest vna het land gewoon de zwarte piet

6 februari 2018 om 16:54
Inwonervanharen zegt:

“Sint en Piet zijn het land weer uit: een mooie tijd om te evalueren.”

Lijkt me prima. Deze hele zwarte pieten discussie lijkt een ‘gemaakt’ probleem welke primair in de randstad een ding is. Gewoon stoppen met dat continue zeuren en geforceerd veranderen en klaar opgelost.

6 februari 2018 om 17:08
W.d.H. zegt:

Pffff, beste mevrouw Van Melle, hier zitten we op te wachten… De plaatselijke Sylvana die haar moraliserende vinger opheft en op subtiele wijze dit pietendiscussie in ons dorp probeert aan te wakkeren. Het hele probleem met dit verhaal is dat een klein deel van de samenleving zich gediscrimineerd voelt door de rest van de Nederlandse bevolking, terwijl niemand van deze groep daar ook maar iets van dien aard bij voelt. Dat roept dan (uiteraard) weer verontwaardiging op, want niemand wil voor racist worden uitgemaakt enz. enz. Laten we nou gewoon met z’n allen normaal doen en de eeuwenoude Nederlandse traditie in z’n oorspronkelijke vorm behouden. Laat die lieden die zich gediscrimineerd willen voelen voor eens en altijd aannemen dat niemand dat zo bedoeld, dan is er niets aan de hand. Het Kwakoe festival of het suikerfeest en -wat al niet meer- worden toch ook niet opeens aangepast omdat bepaalde mensen er andere associaties bij hebben dan bedoeld? Nee dan is de wereld te klein, maar Piet moet veranderen in stroopwafelpiet, regenboogpiet en nog meer leipe gedaantes. Dezelfde idioterie speelt momenteel bij het programma Voetbal International. Te gek voor woorden al die ophef! De hele wereld weet dat het pure satire en een bepaalde humor is die daar wordt gebracht. Als we nu over iedere opmerking of achter iedere personage racistische en/of discriminerende motieven gaan zoeken en acties aan gaan verbinden dan wordt het steeds gezelliger hier. Gewoon zaken zien zoals ze bedoeld zijn in plaats van gelijk actiegroepen te vormen houdt het een stuk beter leefbaar met elkaar.

7 februari 2018 om 00:15
traditie zegt:

Waarom gaan de Nederlanders zo prat op hun eigen ‘tradities’. Als het over tradities in andere landen gaat hebben ze altijd een mening. Dit hoort niet en dat hoort niet. Kindhuwelijken, vrouwenbesnijdenis, kinderarbeid, stierenvechten, vossenjacht en ga zo maar even door. Dat daar ook sprake is van tradities ontgaat hen. Nee, dat moet verboden worden. Er wordt door sommige Nederlanders gesproken van ‘achterlijk’ als het over sommige godsdiensten gaat.

Ik zou zeggen, kijk eens naar jezelf. Stilstand is achteruitgang. Kennelijk vinden veel mensen dat ze stil moeten blijven staan en dus de vooruitgang tegenhouden en daarbij ook nog eens volledig niet openstaan voor discussie.

Jammer.

Overigens is dit naar mijn mening niet een probleem wat in de randstad gecreeerd is daar alleen speelt. Kijk eens wat vaker om je heen dan zie je dat dat ook in het hoge noorden een probleem is.

7 februari 2018 om 08:19
Ineke zegt:

En vanmorgen op het nieuws: “OM onderzoekt doodsbedreiging Sinterklaas. En de kinderen moeten er getuige van zijn”!! Ik vraag me nu daadwerkelijk af, hoe ver je wilt gaan om je gelijk te krijgen. Zoals “traditie” hierboven ook schrijft, staan de voorstanders van zwarte Piet totaal niet open voor discussie.

7 februari 2018 om 11:40
Ben zegt:

Ik nodig iedereen uit on eens een jaartje of twee in pendrecht te gaan wonen. En gewoon hetzelfde (trachten) doen als in Haren.

Of andere gebieden waar de gekleurde maatschappij goed tot uiting komt.
Kleurrijke ervaring dat een verdieping geeft aan de mens en zij perspectief.

Denk dat deze discussie geheel anders verloopt na terug keer van voorgemelde personen

7 februari 2018 om 17:01
Henk D. zegt:

Beste Ben; waar ligt pendrecht? En waarom komt daar de ‘gekleurde maatschappij’ goed tot uiting?

Verder………er wordt altijd geroepen dat het om een kinderfeest gaat. Volgens mij hebben vooral de volwassenen het er druk mee. Zie alle reacties

7 februari 2018 om 19:49
Ben zegt:

@henk
google pendrecht en zie hoe fantastisch het is om te wonen in een kleurrijke wijk.
een deel van kleurrijk Nederland waar je als het donker is niet over straat gaat. De lift vermijd om problemen, beroving of verkrachting te voorkomen, publiekelijk te zhoe in de glazen kooi zich een en ander afspeelt waar je na 1730 uur geen boodschappen meer kunt doen omdat bijna alles dicht is.

waar de donker gekleurde medemens op grond van de donkere kleur door de lichter getinte gekleurde mederlander als minder wordt behandeld, uitgekafferd, O jee een verkeerd woord, uitgescholden had ik moeten zeggen.

En dat soort mensen maakt zich druk over een kinderfeest en zwarte piet.
druk om de aandacht af te leiden van de problem die er zijn.

Denk toch echt dat er eerst andere zaken meer de nodige aandacht behoeven die echt meer impact hebben

15 februari 2018 om 13:04
Dien zegt:

Goed verwoord Ben. Zo denken vele van ons erover.

15 februari 2018 om 16:45
Ben zegt:

@traditie

Veel van de opgesomde ‘tradities’ door u hebben wij in Nederland afgeschaft om redenen die de geschiedens ons heeft geleerd.

Als u opgelet heeft weet u dat onder andere godsdiensten ‘geintroduceerd’ zijn in een gebied waar deze geen ritueel zijn (geloof).

Dat u met uw voorbeelden van lichamelijke verminking als vrouwen besnijdenis of van uitbuiting als kinderarbeid of pedofile met de kinderhuwelijken allen ogenschijnlijk iets vindt dat normaal is en traditie noemt, daar wringt de schoen mijn inziens heel erg.

De schoen wringt heel erg als u dat tracht te vergelijken met tradities en kinder feesten.
Het door u aangehaalde als ‘tradities’ zijn rituelen.

Ritueel is een gewoonte waarvan men niet buiten denkt te kunnen.

Aantal van de door u aangegeven rituelen zijn hier afgeschaft omdat men inzicht in gelijkwaardigheid van mensen en dier heeft. Nu het repect voor moeder natuur nog en de problemen met de aarde zijn ook opgelost .

Vossenjacht, stierengevechten, zijn in de meeste landen net als in nederland al jaren geleden aan banden gelegd.
Ook dezelfde reden hebben we de terugkeer van de wolf onder andere.

16 februari 2018 om 13:52

Wilt u reageren?




Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.