De krant die je leest van A tot Z
Woensdag 22 Mei, 2019

maandag 25 februari 2019

Nieuws:

Roman over Molukse Kwestie komt 4 april uit

Door: Redactie

Harenaar Hein Bloemink (57) heeft zijn tweede roman voltooid: ‘De schreeuw van Ambon’. Het is een politieke thriller waarin de Molukse Kwestie centraal staat. In de jaren 70 waren er de beruchte gijzelingsacties door woedende Zuid-Molukkers. De treinkapingen en bezettingen van gebouwen zijn inmiddels legendarisch en markeren het diepgewortelde conflict.

In 1951 werden 12.500 Molukkers, die voor Nederland in het KNIL hadden gevochten om Nederlands-Indiƫ te behouden, bedankt voor bewezen diensten en ontslagen. Omdat hun positie in Indonesiƫ onhoudbaar was geworden werden ze tijdelijk naar Nederland gebracht. De Molukkers gingen er vanuit dat de Nederlandse regering bij Indonesiƫ zou pleiten voor de erkenning van de zelfstandige Republik Maluku Selatan (RMS). Dat gebeurde niet en daardoor ontstond het conflict dat tijdens de kapingen levens zou eisen.

De roman is in de eerste plaats een spannend boek, zegt de uitgever (Elikser, Leeuwarden). Maar het boek maakt tevens helder wat de achtergronden van de gijzelingsacties waren. Kees Jan Dellebeke, agent van de BVD in die jaren, heeft het boek al gelezen en zegt dat het het verhaal de situatie in die jaren goed weergeeft.

Op 4 april wordt ‘De schreeuw van Ambon’ gepresenteerd in Stichtingsgebouw Molo Oekoe in Bovensmilde. Aanvang: 20.00 uur. Wie bij de presentatie aanwezig wil zijn kan een mail zenden aan: hein.bloemink@gmail.com

Geen reacties

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.