De krant die je leest van A tot Z
Woensdag 26 Juni, 2019

maandag 01 oktober 2018

Nieuws:

Zonnepark De Mikkelhorst krijgt vorm

Door: Redactie

Het samenwerkingsverband tussen Zorgboerderij De Mikkelhorst, bureau ROM3D en Coöperatie Duurzaam Haren gaat een vervolgstap zetten voor de realisatie van Polycultuur Zonnepark De Mikkelhorst aan de Klaverlaan in Haren.

Deze stap is de werving van kapitaal voor de realisatie van het zonnepark voor: de plaatsing van zonnepanelen, fruitbomen en vee. Dit beoogde zonnepark is een uniek project voor opwekking van duurzame energie, de productie van voeding en sociale werkgelegenheid. De investering bedraagt circa € 1,2 miljoen. Daarvoor is een aanvraag SDE subsidie in voorbereiding en is een toezegging ontvangen van het Fonds Nieuwe Doen. Om de financiering te realiseren is tenminste een eigen vermogen nodig van 15 %. Dat komt overeen met € 180.000,-.

Iedereen kan aan dit project deelnemen door een voorinschrijving te doen met een opgave van het aantal gewenste certificaten. Daarmee wordt een optie gereserveerd om daadwerkelijk later certificaten te kopen, maar verplicht op dit moment tot niets. Certificaten zijn verkrijgbaar in de bedragen € 500,- € 1.000,- of € 5.000,-. Certificaathouders verkrijgen een rente van minimaal 4 tot 5% per jaar, afhankelijk van de looptijd van 10 of 15 jaar. De eerste 10 certificaten van de 360 zijn al gereserveerd. Aan het einde van de looptijd wordt de inleg teruggestort. Mensen uit de omgeving die willen investeren in duurzame energie en maatschappelijk betrokken willen zijn bij de zorgboerderij De Mikkelhorst kunnen zodoende ook een goed rendement op hun investering krijgen.

Voor meer informatie zie: http://duurzaamharen.nl/projecten/polycultuur-zonnepark-de-mikkelhorst/

6 reacties

Gerrit zegt:

Wat een zicht vervuiling laat ze eerst een alle platte daken vol zetten zonder dit stukje natuur opofferen voor deze flauwekul
Dit is precies het zelfde als windmolens plaatsen word je door de strot geduwd voor een zogenaamd groene wereld kost alleen enorm veel groen wat een aanfluiting.
Hoop dar er niemand er intrapt met die certificaten als je zonnepanelen wilt zet ze op je eigen dak en belast een ander er niet mee.

1 oktober 2018 om 11:10
Geert Naber van de M zegt:

Dag Gerrit,
Graag nodig ik je uit op de Mikkelhorst om toe te lichten waarom dit een belangrijk project is voor zowel onze organisatie maar ook voor de gemeente Haren. Als je op mijn uitnodiging in gaat kun je dit telefonisch te kennen geven via het algemeen nummer van de Mikkelhorst, 050-3168840. Hoop van je te horen en je te zien.
Hartelijke groet,
Geert Naber

1 oktober 2018 om 20:58
Peter Hidding zegt:

@ Gerrit, Ik heb al een paar jaar zonnepanelen en -collectoren op het dak met een groot rendement. Geen stroomkosten!
Daarom heb ik zojuist een voorinschrijving gedaan voor certificaten! Duurzaam rendement! Succes Polycultuurpark!

4 oktober 2018 om 19:10
Gerrit zegt:

Geachte Heren
Heb ook al meer dan 5 jaar zonnepanelen op mijn dak,maar ik belast er geen 3 voetbalvelden natuur mee.
Het is en blijft zicht vervuiling en verkwanselen van groen
En het rendement van certificatie is ook luchtfietsen wat gebeurt er als er nieuwe salderings tarieven komen stroom is nu al bijna gratis.
Opbrengst word alleen maar ver uitgeknepen door onze roverheid maar ik denk dat de Hr hidding dat wel weet was er zelf onderdeel deel van.

5 oktober 2018 om 09:49
cees zegt:

Even er aan wennen dat veel mensen dit een slecht idee vonden. Pal tegen een Natura 2000 gebied voor de vogels een mooi recreatiegebied bedekken met panelen, terwijl er nog heel veel panden, ook van de gemeente, beschikbaar zijn ?
Geen uitloopgebied, maar een langzaam te slopen gebied.

Even kijken op Google en de kale dakoppervlakten stralen je tegemoet.

Struiken en bomen er tussen ook onzin, dit is gewoon moeras of natte weide met veenslootjes met zeldzame libellen. Alles wat grijs of groen is en je niet kan bebouwen moet je blijkbaar wat mee doen. de ware Harense cultuur. Chapeau !

Dit project doet me denken aan van die fietsen met mandje voorop met plastic bloemetjes , ik wordt daar triest van.

Over dat gevoel zou je roman kunnen schrijven of is dat meer iets voor Huub van ’t Hek ?
Die kan dat soort zaken wat bloemrijker verwoorden.

5 oktober 2018 om 20:23
Angelique Wedda zegt:

Ik ben er niet tegen; op zich een mooi initiatief. Maar wel even eerlijk; graag alle feiten op een rij. Zonder deze plannen komt het voortbestaan van de Mikkelhorst in gevaar? Of beter: Met dit plan hoeft de Mikkelhorst zich geen zorgen meer te maken over voortbestaan. En daar zitten toch wel een paar puntjes waar ook wij -op heel ander vlak- tegenaan gelopen zijn. Namelijk de combinatie/achtergrond van gemeente-Mikkelhorst-Michiel Verbeek-D66. Het is natuurlijk wel zo dat een ieder zijn kansen moet zien en moet kunnen grijpen; dus dan kun je niet anders zeggen dan hulde voor De Mikkelhorst. Dit valt ook onder het kopje “gunnen”.

7 oktober 2018 om 12:06

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.