De krant die je leest van A tot Z
Maandag 18 december, 2017

vrijdag 03 juni 2016

Nieuws:

Actueel: Provinciehuis Groningen een vergiet? Alweer rapporten gelekt – lees meer…

Door: Redactie

Het dossier Herindeling Haren maakt avontuurlijke instincten los bij medewerkers die beschikken over vertrouwelijke informatie. Vandaag blijkt dat opnieuw voortijdige informatie naar buiten wordt gebracht door Dagblad van het Noorden. Het gaat om een rapport van Deloite, die de financiële positie van Haren als riskant aanduidt. Koren op de molen van mensen die Haren graag zien fuseren met Groningen. Eerder dit jaar werd er ook vroegtijdig een mailtje gestuurd aan de redactie van Dagblad van het Noorden. Toen lag het rapport van B&A over de situatie van Haren voortijdig op straat.

Johan de Veer is verslaggever van het Dagblad. Zijn werkgebied is o.a. het wel en wee van de provinciale politiek. Een verslaggever heeft doorgaans goede bronnen en het ligt voor de hand dat De Veer connecties in het provinciehuis heeft. Daar komt bij dat het geciteerde rapport primair werd opgesteld in opdracht van de provincie en dat het, zoals wij hebben vernomen, nog niet eens  in bezit is van de gemeente Haren. Hoewel er geen ‘smoking gun’ is, mag worden verondersteld dat iemand uit het provinciehuis bewust voortijdig het rapport heeft gezonden aan Johan de Veer. Hoewel het waarschijnlijk niet strafbaar is, is het in ieder geval niet netjes. Het riekt ernaar dat er in het provinciehuis mensen zijn die de publieke opinie willen beïnvloeden nog voordat een compleet overzicht van de stand van zaken openbaar is. In dit geval wil iemand nog eens onderstrepen dat Haren financieel aan de rand van de afgrond staat. Oplossing: fusie. Wethouder Paula Lambeck van Haren (financiën) vertelt een ander verhaal. Hoewel het een hele klus zal zijn denkt zij dat Haren financieel is opgewassen tegen zelfstandigheid. De schuldenpositie is weliswaar hoog (81 miljoen) maar het weerstandsvermogen is goed. De begroting van 2016 was sluitend.

Vrijdag 3 juni: twee sporen worden openbaar gemaakt

Vandaag worden de resultaten bekendgemaakt van het open overleg dat de afgelopen maand heeft plaatsgevonden tussen de gemeenten Ten Boer, Groningen en Haren. Dat gebeurde onder leiding van Hayo Apotheker. Dit overleg wordt in jargon ‘spoor 2’ genoemd.  Het moet duidelijk maken of een fusie beter is voor de inwoners van Haren dan zelfstandig blijven. Tegelijk wordt vandaag door de gemeente Haren het complete rapport ‘Beter Haren’ gepresenteerd. In jargon is dit ‘spoor 1’. Het rapport is opgesteld door gemeente en werkgroepen van burgers en moet bewijzen dat Haren zelfstandigheid aankan.

Op 15 juni gaat de gemeenteraad de twee sporen met elkaar vergelijken en beoordelen wat het beste is voor Harense inwoners. Vanavond meer hierover op deze homepage.

 

 

5 reacties

Harenaar zegt:

Ik stem al jaren vvd, maar ik mag hopen dat de Harense vvd-fractie nu op haar verdwaalde schreden terugkeert. Zelfstandigheid is onzin en onhaalbaar en wij inwoners betalen de, forse, rekening.

3 juni 2016 om 17:53
Zultkop zegt:

Haren moet Hoe dan ook zelfstandig blijven volgens deze lieden. Onderzoek na onderzoek blijkt dat het financieel een moeilijk verhaal zal worden.
Blijkbaar is het een prestige kwestie. De burger betaalt de rekening. Blijkbaar weet D66 het allemaal beter, zelfs beter dan een gerenommeerd kantoor als deloitte.

4 juni 2016 om 09:19
antoine zegt:

Wel Harenaar, het lijkt erop dat de vvd je boodschap heeft ontvangen:
http://www.dvhn.nl/groningen/VVD-Haren-Dit-is-een-pittige-keuze-21402133.html

4 juni 2016 om 11:47
Marc zegt:

De Harense VVD is via een hele grote omweg aan het aansturen op een fusie met Groningen.

5 juni 2016 om 18:56
Jur zegt:

Over Haren verschijnt het ene na het andere “rapport” over de financiële situatie en wordt e.e.a. breed uitgemeten in o.m. het Dagblad van het Noorden. Over de financiële situatie en risico’s bij de gemeente Groningen wordt echter met geen woord gerept. Ik ben er bepaald niet gerust op dat met megalomane projecten als het Forum de financiële positie van Groningen ook niet zo “robuust” is als blijkbaar wordt verondersteld.

6 juni 2016 om 10:50

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.