De krant die je leest van A tot Z
Vrijdag 21 Juni, 2024

donderdag 18 mei 2023

Column:

Column Huub van ’t Hek – mei 2023

Door: Redactie

Welke “rio” lering trekken wij
uit de hoosbui en wolkbreuk?

Huub van ’t Hek

Het onderhoud van de riolering in Haren. Een heikel onderwerp tijdens de fusiebesprekingen tussen Haren en Stad. Het hele rioleringsstelsel was aan noodzakelijke en onmiddellijke vervanging toe. Het was nu echt te oud om nog te kunnen handhaven. Allemaal oude gresbuizen met een doorsnee die in Parijs en Londen als metrobuis niet zouden hebben misstaan.

Het was veertig jaar geleden het werk geweest van een stel megalomane VVD’ers, zo wist een ex-ambtenaar mij te vertellen. Met het oog op de tramverbinding tussen Groningen en Emmen. Die tramlijn moest in Haren ondergronds om een extreme waardedaling van het onroerend goed te kunnen voorkomen. Er was nog een beetje tegengestribbeld, maar daarna gingen de buizen echt de grond in. Als de grond maar goed gewackerd is, zei de aannemer, merk je er helemaal niets meer van.

Rioolbuizen hoeven helemaal niet zo groot te zijn, zegt de nieuwste visie op woningbouw en wegenaanleg. Omdat de faeces in de loop der jaren steeds dunner zijn geworden. En ook omdat de statistieken laten zien, dat de hoeveelheid hemelwater in de loop der jaren behoorlijk is afgenomen. Die cijfers uit het verleden kun je doortrekken naar de toekomst. Daarom is er gekozen voor een rioolbuis die wij vroeger gebruikten om zelf gevouwen papieren pijltjes mee te schieten. Goed, degelijk en goedkoop, zeiden ze bij Groen Links, aan kakkers hoeven wij dat geld niet te besteden.

Het hemelwater belast ons niet, wij belasten het hemelwater, aldus Groen Links. Alleen het aantal liters hemelwater dat het nieuwe rioolsysteem niet aankan, zal worden belast. Dat is de “rio” lering die wij trekken uit de laatste hoosbui en wolkbreuk. Ook is er een plan om de wc te gaan belasten aan de hand van een velletjes teller. Het onbelaste plafond lig bij negen velletjes per keer. Speelt in Haren gelukkig geen enkele rol: pecunia non olet.

4 reacties

Stefan zegt:

Je volgt tegenwoordig als burger de beslissingen van de gemeente niet meer, zeker niet van een ontoegankelijke en ondoorzichtige gemeente als we nu hebben. Maar je mag er als burger toch op rekenen dat een nieuwe riolering een hoosbuitje aan zal kunnen? Zeker nu in de nabije toekomst weersextremen vaker voor zullen komen? Het is volstrekt idioot wat de gemeente Groningen hier gepresteerd heeft. En dan druk ik me zacht uit.
De megabuizen van die ‘megalomane VVD-ers’ van de oude gemeente Haren lijken mij verre te prefereren boven de ‘blaaspijpjes’ die de bleke stadse GL-ers ons blijkbaar hebben toebedeeld. Had gewoon weer buizen met voldoende afvoercapaciteit aangelegd. Prutswerk, iets anders is het niet.

Antoine zegt:

Ik begrijp helemaal niks van deze column. De afgelopen dertig jaar heb ik hier diverse keren ernstige wateroverlast meegemaakt, voor het laatst in 2019, toen Haren nog maar net was ‘overgenomen’ door Stad (https://www.harendekrant.nl/nieuws/waterballet-vondellaan-haren/). Aan de rioleringen was toen nog niets veranderd.

Wat ik wél heb zien veranderen, is de intensiteit van de regenbuien én de voortuinen van de Hareners. Beplanting heeft op grote schaal plaats gemaakt voor stenen vlakten. Dat je daarmee lager gelegen delen van het dorp met steeds grotere waterstromen opzadelt, kan blijkbaar niemand iets schelen. Tijd voor het invoeren van een forse tegelbelasting, denk ik dan.

Overigens, wat op 7 mei omlaag kwam, was geen ‘hoostbuitje’. Er kwam in een half uur 30 tot 50 mm neerslag omlaag – ruwweg de normale maandsom van een maand. En dat was vast niet voor het laatst…

Peter zegt:

@stefan,
Waar zijn recent blaaspijpjes aangelegd door “bleke stadse GL-ers”

Stefan zegt:

@Peter: In elk geval in mijn wijk, Oosterhaar. Daar heeft de boel het afgelopen jaar langdurig opengelegen voor de riolering. Daar is dus blijkbaar onvoldoende capaciteit aangelegd, zeker omdat de komende decennia alleen maar zwaardere buien verwacht kunnen worden. Dit hoosbuitje had het nieuwe systeem echt aan moeten kunnen.
De door mij gebruikte terminologie is trouwens een reactie op het artikel.

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.


Poll - uw mening telt

Een krant lees ik het liefst:

Ga naar het Poll archief