De krant die je leest van A tot Z
Donderdag 29 februari, 2024

zondag 20 november 2022

Column:

Column Huub van ’t Hek – november 2022

Door: Redactie

Winkeltje spelen

Huub van ’t Hek

Het speelgoedmuseum in Roden. Daar moet je naartoe. Minstens één keer per jaar. Om terug te keren naar wie je ooit was. Een kind, een blij kind, dat de hele dag mocht spelen. Binnen spelen en buiten spelen. Tikkertje, verstoppertje, hinkelen, knikkeren, stoepranden, noem maar op. Maar ook vader en moedertje, ezeltje prik, sjoelen, stoelendans en zakdoekje leggen.

En winkeltje. Dat was ons favoriete spel. Omdat wij, groot gezin, verschillende winkeltjes hadden. Een kruidenierswinkeltje, een bakkerswinkeltje, een groentewinkeltje, een bloemenwinkeltje en een sigarenwinkeltje. Van de grote winkeliers in het dorp kregen wij alles wat bij de inrichting van “hun” winkel behoorde op Madurodam formaat. Zo kon iedereen ergens in huis een eigen winkeltje inrichten. Zo hebben wij spelenderwijs leren rekenen en schrijven, kopen en verkopen, koken en bakken, omgaan met anderen en boodschappen doen.

Anno 2022 wordt er geen winkeltje meer gespeeld. De winkelier noemt zichzelf ondernemer en zijn zaak zijn business. Omzet en winst zijn geen spelvormen meer, maar bittere ernst. De energiekosten stijgen per 1 november met gemiddeld 200%. De inflatie over 2022 bedraagt ruim 10%. De huurverhoging volgt de inflatie plus 3%. De personeelslasten stijgen per 1 januari met 21%. Getallen die leiden tot winkelsluiting op grote schaal.

Een dorp zonder winkels. Is dat denkbaar? Of moeten wij, inwoners van Haren, met elkaar het winkelbestand overnemen? Hoe komen wij tot een verantwoorde keuze? Welke criteria leggen wij aan om tot die verantwoorde keuze te komen? Kiezen wij voor een tijdelijke of voor een permanente oplossing? Ontwikkelen wij tegelijkertijd ook ideeën voor het vullen van de winkels die leeg komen te staan? Bepalen wij zelf het Plan Haren 5.0 of is dat voorbehouden aan de gemeenteraad van Groningen?

Het winkelmuseum Haren. Actueel museum in de open lucht. Op elk winkelpand een bordje dat begint met de tekst: “In dit pand was de winkel gevestigd van……….”. Honderdvijftigduizend bezoekers per jaar.

2 reacties

Ben zegt:

Een dorp heeft een dorpse uitstraling. Dat bereik je met een dorpse inrichting en invulling.
Het gemoedelijke mist in straatbeeld, in het aanbod en in de inrichting.
Dat heeft Haren verloren in de laatste jaren.

Haren lijkt nu op een kruising tussen het experiment van de Wijert of de mix van de herinrichting van Vinkhuizen of Paddepoel.

Het shared space verhaal heeft meerdere versies ongemerkt doorgemaakt.
Als je de vele bijna ongelukken ziet voorals bij de kruising Kerkstraat Rijksstraatweg vraag je je af of het niet beter anders kan.

De middenstand geeft een beeld weer van mode centrum, terwijl als je goed zoekt alles is er. Zoekt ja, dat was in een dorpse omgeving niet nodig alles was duidelijk en herkenbaar.

Ook bij de veranderingen van het fietspad op het Raadhuisplein is wellicht de voorrang van rechts voor de fietsers weg.
Wellicht is het een legalisatie van het fietsen over het Raadhuisplein en de Bronkhorst.

Echter de borden aan die kant geven een ander beeld.
Niet klagen omdat we gelukkig een onderdeel van de stadsgemeente zijn en daar hebben we meer draagkracht en slagkracht.
Alleen voor de gemiddelde burger is het erg verwarrend en in dorpse omgeving met dorpse belangen zou dit niet gebeurt zijn

auto zegt:

Rijksstraatweg autoluw maken. Zou het al een stuk gezelliger van worden.

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.


Poll - uw mening telt

Ondervindt u overlast door uw buren?

Ga naar het Poll archief