De krant die je leest van A tot Z
Dinsdag 21 Mei, 2024

donderdag 16 november 2023

Column:

Opinie: stemadvies van een columnist

Door: Redactie

Om ’t zicht op de toekomst :

groen weer links laten liggen

 

Door Huub van ’t Hek

 

Haren heb ik vroeger nog gekend. 

Ik zeg het zacht en moet mijn tranen drogen. 

Omdat ik de stad  nu moet gedogen

om niet te zijn wie je in oorsprong bent. 

 

In Haren voelden wij ons zeer verwend: 

sparen was ons aller grootst vermogen. 

Het leven zelf was niet meer dan een pogen 

om weg te blijven uit die linkse, stadse prent. 

 

Wij zijn geschaakt, wat rest zijn lege pleinen, 

waar de herinnering geen glas meer heeft gevuld. 

en de ontmoeting in de kassa wordt gesmoord

 

De toekomst brengt ons ook het engelengeduld.

Het dorp Haren kan nooit in Stad verdwijnen: 

het lichaam wel, maar de geest wordt nooit vermoord.

1947: het heden is het verleden……….

In 1946 verschijnt van de hand van het Vaticaan “Solidariteit”: “een blauwdruk voor een nieuw Europa, waarbij de factor Economie op de eerste plaats komt“. In 1947 wordt de Mont Pèlerin opgericht door 40 (!) filosofen, historici en economen. Onder hen Friedrich Hayek en Milton Friedman, de grondleggers van het neoliberalisme. In de jaren ’50 volgt de oprichting van EEG en EGKS. Europa “boomt“ als nooit tevoren. 

 

1987 : Rijnlands gaat, Angelsaksisch komt

Het afscheid van de combinatie Zorg en Arbeid. Het wordt vervangen door het Angelsaksische model Ego en Kapitaal. Friedrich en Hayek krijgen de Nobelrpijs voor de Economie voor de stelling dat de onderneming maar één doelstelling heeft: het genereren van financiële winst. Ook alle dienstverlening moet ineens als produkt worden benaderd. De mens wordt een puur kapitaalgoed. Computerisering en automatisering doen hun intrede. 

 

22/11/2023:……….gezien door de ogen van de toekomst

De mens als kapitaalgoed is totaal mislukt. Dienstverlening als produkt is totaal mislukt. Zie politie, onderwijs, gezondheidszorg en andere overheidstaken. Van welke arbeid zijn wij gemeenschappelijk eigenaar? Waar en wanneer gaat het over prive eigendom ? Over die vragen stemmen wij op 22 november. Met het rode protlood kleuren binnen de lijntjes. Welk hokje u rood heeft gekleurd, zal mij jeuken.  Als het maar niet het hokje van GroenLinks is. In het sonnet kunt u lezen waarom.

 

 

 

7 reacties

Anna zegt:

Huub schrijft: “De mens als kapitaalgoed is totaal mislukt. Dienstverlening als produkt is totaal mislukt. Zie politie, onderwijs, gezondheidszorg en andere overheidstaken.” En welke partij zou daar nou debet aan zijn? De grote constante van de afgelopen is de VVD. Het afbraakbeleid van de diverse kabinetten Rutte is een ramp gebleken voor de publieke sector: gezondheidszorg, onderwijs, wonen, politie en ga zo maar door. En weer lijkt de kiezer de VVD de grootste te gaan maken, gevolgd door een aantal partijen die ook niet vies zijn van min of meer hetzelfde gedachtegoed. Dus de huidige trein blijft alleen maar verder doorrijden. Dan krijg je als kiezer ook gewoon het beleid dat je verdient. Of is Huub dat even uit het oog verloren met zijn ongenuanceerde ‘stemadvies’?

Antoine zegt:

OK, Boomer. Mooi geweest.
Nou is de rest aan de beurt.

Stefan zegt:

Eens met de column van Huub. De landelijke PvdA/GL is wel oké. Maar GL in de gemeente Groningen heeft gewoon slechte wethouders, en die van de PvdA zijn wellicht iets beter, maar ook onvoldoende (Bloemhof lijkt mij nog de beste). Met als gevolg asociaal beleid, zoals een boete voor een dorpsgenoot die een appartementje voor zijn gehandicapte dochter koopt, invoeren van een reclamebelasting met weinig opbrengst en hoge uitvoeringslasten en veel chagrijn, etc. Ik moest lachen toen Tynaarlo Holland Casino binnensleepte: ze hebben aan de Grote Markt nog steeds niet door dat je moet PRATEN met burgers en bedrijven en dan ook LUISTEREN (dus: hun legitieme wensen tot je laten doordringen), en niet vanuit misplaatste arrogantie zonder communicatie eenzijdig je eigen rare plannetjes doordrukken.

Anna haar punt snap ik ook. De landelijke VVD heeft een negatieve rol gespeeld in een aantal affaires, en dat valt ze aan te rekenen. Anderzijds hebben de meeste Harenaars daar geen last van gehad, en heeft de VVD toch echt de beste ideeën voor ondernemers en voor de economie. Dus dat blijft een afweging.

Ton zegt:

Tsja, je merkt dat dhr. van ’t Hek nu echt oud begint te worden: op 22 november 2023 kunt u stemmen op PvdA/GroenLinks, deze samenvoeging is dhr. van ’t Hek in zijn afkeer van links kennelijk geheel ontgaan.

En het betreft landelijke verkiezingen, waar herindeling geen verkiezingsissue is, ook dat is aan de beperkte blik van dhr. van ’t Hek kennelijk ontgaan, die zijn negativiteit vooral op de gemeente Groningen richt.

“Sparen was ons aller grootst vermogen”:
ja, voor de bevoorrechten die dat kunnen wel,
velen komen aan het eind van de maand een stuk geld tekort, ook in de destijds zelfstandige gemeente Haren.

Dhr. van ’t Hek geeft een stemadvies, gelukkig in een land waar dat mag en kan. En waar mensen met een open blik of een tunnelvisie hun mening mogen verkondigen. Stem op 22 november!

Anna zegt:

@Stefan, dit zijn landelijke verkiezingen. Dat vraagt om een hele andere afweging. Er zijn overigens ongetwijfeld ook genoeg Harenaren die veel last hebben gehad van het gevoerde beleid door de VVD. Ik vraag mij nu oprecht af waar mijn kinderen straks moeten wonen, vanwege de woningnood en er zijn al helemaal geen betaalbare huur- of koopwoningen meer. Woningmarkt is door Stef Blok (VVD) indertijd actief verkwanseld aan commerciële partijen en dit is het gevolg. Mijn kinderen behoren ook nog eens tot de pechgeneratie, omdat ze hebben moeten lenen voor hun studie. Dus die kunnen het straks misschien helemaal wel schudden. Marktwerking heeft ook in de zorg een funeste uitwerking gehad, waardoor we nu in een zorginfarct zijn beland. De hele publieke sector is kapot gemaakt. Dat raakt ons allemaal, ook de ondernemers en de inwoners van Haren. Maar de VVD is volgens u wel de beste partij voor ondernemers en voor de economie? De VVD heeft het kabinet voor de bühne laten vallen op gezinshereniging, zodat immigratie het thema van deze verkiezingen wordt en men hiermee FvD en PVV de wind uit de zeilen kan nemen en BBB op afstand gehouden kan worden omdat stikstof ineens geen thema meer is. Terwijl asielzoekers maar 15% vd totale immigratie uitmaken en 85% arbeids- of kennismigrant is en hier komt om te werken voor die ondernemers die tot de VVD-achterban behoren. En het dan gek vinden dat met dit soort fratsen en frames de mensen in de armen van de PVV of FvD worden gedreven en daarmee uiteindelijk mogelijk ook onze rechtsstaat in gevaar gebracht wordt?

Dan hebben we het nog niet eens over de schandalige afhandeling van bijv de Toeslagenaffaire, Groningen of de door nalatigheid en met kiezersbedrog veroorzaakte stikstofcrisis. Maar Rutte heeft nergens een actieve herinnering aan en Yesilgöz wil niet achteromkijken. Dus wel een puinhoop veroorzaken en geen enkele verantwoordelijkheid nemen. Kortom, we laten een traan en we doen een plas, maar alles blijft zoals het was.

Scheid dus je keuze voor landelijke politiek van je keuze voor lokale politiek.

Stefan zegt:

@Anna: Het is wel erg gemakkelijk om alles bij de VVD in de schoenen te schuiven.
-Woningmarkt: het kernprobleem hier is dat de ECB het afgelopen decennium een ruime geldpolitiek met lage rentes heeft gevoerd (quantative easing). Dit was beter voor zuid-Europa dan voor noord-Europa. Het gevolg van die overvloed aan geld was dat investeerders bij god niet wisten waar hun geld heen zou moeten en daardoor zijn huizenprijzen danig opgelopen. Dat speelt in Duitsland en België bijvoorbeeld net zo goed als in Nederland. Inmiddels is ook nieuwbouw heel duur geworden vanwege hoge grondprijzen en nieuwe bouweisen (duurzaamheid immers). Daar heeft de VVD niets aan kunnen doen en was onder elk kabinet gebeurd. Door ingrepen zoals verhogen van de overdrachtsbelasting naar 10% (dat was zeker geen VVD-maatregel) verdwijnen nu de huurwoningen vrije segment naar de koopsector. Dus: ik maak me ook zorgen over of mijn kinderen later wel een koophuis kunnen krijgen, maar voor zover de landelijke politiek daar invloed heeft is het VVD-beleid (met marktwerking) op dit punt gunstiger dan de voorstellen van GL-PvdA.
-Teloorgang publieke sector?: Door demografische ontwikkelingen en een kleinere beroepsbevolking (minder jeugd, groot deel bevolking in pensioengerechtigde leeftijd) was en is krimp van de publieke sector onvermijdelijk. Dat had een ander kabinet ook moeten doen. De grote publieke sector van de jaren ‘80 is onder huidige omstandigheden gewoon niet meer houdbaar.
-Economie. GL-PvdA willen de lastendruk verhogen en iedereen in loondienst duwen, ook diegenen die graag zzp’er zijn. Dit gaat grote negatieve gevolgen hebben en ons land mogelijk in een recessie duwen. De VVD heeft de laatste decennia toch een behoorlijke economische groei weten te realiseren in kabinetten die ook best wat aan duurzaamheid hebben weten te doen.

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.


Poll - uw mening telt

Ik mis een goede sportwinkel in Haren.

Ga naar het Poll archief