De krant die je leest van A tot Z
Dinsdag 5 Maart, 2024

maandag 22 januari 2024

Column:

Rubriek Old Go Haren (januari 2024)

Door: Redactie

Veel van de 3500 exemplaren van het stickerboek ‘Historisch Haren in beeld’ geschreven door Old Go zijn inmiddels voorzien van de 216 genummerde gespaarde stickers. Hoofdstuk 3 (sticker 24 t/m 29) gaat over Tuindorp, gebouwd tussen 1917 en 1925. Om de werknemers van het nieuw aangelegde rangeerterrein tussen Haren en Onnen te huisvesten. Het waren 127 huizen, 4 winkels en een school in totaal 132 gebouwen die alleen huisnummers kregen: Tuindorp 1 (eerst gebouwde huis) t/m 132 (laatst gebouwde huis). De nummering liep kriskras door de wijk. De huidige straatnamen Tuindorpweg, Blekenweg, Spoorlaan, Vijverpad, Mezenlaan, Lijsterweg en Middenpad zijn pas in 1951 ingevoerd. Het hogere personeel woonde in twee-onder-één kap woningen, machinisten woonden aan de Mezenlaan en het Middenpad, rangeerders aan de Blekenweg en de Tuindorpweg. De huur was in het begin 3,74 tot 4,75 gulden per week, de huurprijs was afhankelijk van wel of geen schuurtje, en werd wekelijks geïnd.

Op de foto van 1950 van de Mezenlaan twee schuurtjes met daartussen een muurtje met zitbanken en een poort in het midden. Alleen het schuurtje rechts bestaat nog. Er zijn ook twee-onder-één-kap schuurtjes die horen bij de twee-onder-één-kap woningen; van één schuurtje staat er nog maar de helft. Tijdens een storm in de Tweede Wereldoorlog heeft een omgewaaide boom de andere helft verwoest, alleen een knik in de erfscheiding herinnert er nog aan. Aan het begin van de Tuindorpweg stonden vroeger twee stenen muren van dezelfde kenmerkende donkerrode en gesinterde stenen waarmee ook de oorspronkelijke huizen gebouwd zijn. Helaas zijn de muren verdwenen.Het verhaal gaat dat deze muren een soort ouderwetse ‘hangplek’ voor jongeren waren, evenals de bank bij de Tuindorpvijver aan het Vijverpad. Een heel markant punt in de Tuindorp was het seinwachtershuis bij de spoorwegovergang Onnerweg-Tuindorpweg, beter bekend als Post T. Dit is afgebroken na de automatisering van de overwegen; helaas is het geen gemeentelijk monument geworden.
In 1990 is ‘Van Tuindorp tot Oosterhaar’ uitgegeven, een mooi boek met foto’s en verhalen ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van buurtvereniging ‘Ons Belang’. Het boek soms nog antiquarisch te verkrijgen.

foto: Uit 1950
Gertjan Hakkaart voor Old Go

2 reacties

willy zegt:

Op de muurtjes aan het begin v.d. Tuindorpweg zaten kinderen te kijken naar langsrijdende
auto’s, en dan de autonummers opschrijven (die enkele met AA erop, dat was wel heel bijzonder). In oogsttijd kwamen boerenwagens er langs met pisknolletjes (voederbietjes voor vee)vanuit Onnen richting Waterhuizen.
De boeren hadden vast een aantal knolletjes naast zich liggen om van de kar op straat te gooien.
De jeugd zag het als sport om op de wagen te klimmen en dat was te gevaarlijk.
Snel een knolletje eraf halen en dit opeten, spannend.

J.A.Bouma-Everts zegt:

Heb het verhaal gelezen volgens mij klopt de foto van de boerderij niet of er moeten 2 precies gelijke boerderijen zijn geweest, beide door een Bolhuis bewoont. Volgens mij is de foto van de boerderij aan de Hoge Hereweg 6 te Glimmen (Harendermolen) Ook die is van een Bolhuis geweest, later door mijn vader J.C.Everts gekocht. Helaas is het voorhuis daarvan afgebroken en veranderd in een Westerwolds voorhuis, heel jammer.

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.


Poll - uw mening telt

Ondervindt u overlast door uw buren?

Ga naar het Poll archief