De krant die je leest van A tot Z
Zondag 8 september, 2024

donderdag 28 maart 2024

Column:

Rubriek Old Go (maart 2024)

Door: Redactie

Huize Kooikamp in Glimmen

Huize De Kooikamp aan de Rijksstraatweg 15 te Glimmen. Het huis is als villa met koetshuis ontworpen door architect (vaker aangeduid als JP) Johannes Pieter Hazeu uit Groningen en in 1894 gebouwd door aannemer Nieland uit Wirdum voor 11.600 gulden in opdracht van de familie Hesselink. De bewoners, Reinier Hesselink en zijn vrouw Jeichien Sissingh, waren in 1894 gehuwd en zijn moeder mw. Hesselink-Bakker woonde bij hen in tot zij in 1896 overleed. Het echtpaar kreeg drie kinderen Mattheus (1895 ), Egbert Mattheus (1897) en Matthias Jan (1901-1965 .
Matthias Jan studeerde voor arts, de beide andere zoons hadden geen beroep, maar zij werden landeigenaar of koopman genoemd. Reinier overleed in 1922, oud 65 jaar en Jeichiena Sissingh in 1937, oud 71 jaar. Voor het gezin werd het beheer na 1922 moeilijker, de moeder verkocht 150 gerooide bomen, kondigde de verkoop van 200 dennen aan, een kamp land achter Kooikamp kwam al in 1923 te huur. In augustus 1937 werd de villa De Kooikamp met een aantal landerijen in het openbaar verkocht, dhr. Anton Korteweg uit den Haag, studeerde voor arts te Groningen, woonde eerst in Huize Sonnevanck in Groningen, en was tijdens zijn studie een verdienstelijk rallychauffeur. Hij huwde een dochter van W. A. Scholten. Hij moest in de oorlog de villa verlaten omdat het Duitse leger het vorderde. Na de oorlog werd de villa nog een tijdlang door het Canadese leger gebruikt. Daarna kwam het in bezit van de Stichting Groningse Kindertehuizen en gebruikt worden voor opvang van jongens , voogdijkinderen, later opgenomen in de landelijke stichting ‘De Opbouw’ in Utrecht. In 1946 werd het huis verbouwd, terras werd een serre , de verdieping boven de woonkamers werd een slaapzaal.
Op de vijver achter Voorveld werden in de winter schaatswedstrijden georganiseerd en zondags werd voor de jongens en het personeel een kerkdienst uitgaande van de hervormde gemeente Glimmen-Noordlaren georganiseerd. Er zijn berichten van jongens, die kattenkwaad uithaalden, soms ook wapens en munitie uit de grond opdoken, die waarschijnlijk door de Duitse troepen waren achtergelaten. In 1973 heeft de familie J. van Splunder de villa als woonhuis gekocht.

Roelof van Wijk voor Old Go

2 reacties

Jan Wittenberg zegt:

En waar komt de naam Kooikamp vandaan?
Aan het eind van de Kooiweg die evenwijdig aan de Rijksstraatweg loopt, lag een eendenkooi. Die hoorde bij het Huis te Glimmen. De villa is dus gebouwd op een terrein dat al eeuwen Kooikamp heette.

willy zegt:

In 1712 werd het stuk land genaamd Kooikamp (5 muddenland) bij
stoklegging verkocht. De verkoper legde een stok op de grond en de koper
nam deze dan op. Hiermee werd het abstracte begrip koop echt gedaan gemaakt.
https://www.groningerarchieven.nl/archieven?mivast=5&mizig=210&miadt=5&miview=inv2&milang=nl&mizk_alle=kooikamp&micode=565

Wilt u reageren?




Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.


Poll - uw mening telt

Koen Schuiling was een fijne burgemeester, ook voor Haren.

Ga naar het Poll archief

Recente berichten