De krant die je leest van A tot Z
Vrijdag 21 Juni, 2024

dinsdag 29 augustus 2023

Column:

Rubriek van de Centrummanager (Daphne de Haan) augustus 2023

Door: Redactie

Stenen winkels!

In Haren geloven we in stenen winkels! Ze dragen bij aan de leefbaarheid van het dorp. Een beetje verdrietig word ik er soms van, want regelmatig hoor ik dat mensen het vertrouwen opgeven in fysieke winkels. Zij snijden zichzelf in de vingers. Als klap op de vuurpijl komt dan het nieuws dat er een aantal winkels gaan stoppen. Ze verdwijnen uit Haren om diverse redenen; te weinig personeel, huurcontract loopt af, de puf is eruit bij de ondernemer of … Hebben die mensen dan toch gelijk? Of is het een nasleep van de pandemie? Is het een natuurlijk verloop maar voelt het nu anders omdat we er allemaal zo op gefocust zijn? Via diverse kanalen zie ik wel eens een peiling voorbij komen van welke winkels zich in Haren moeten vestigen. Veel winkels die dan genoemd worden hebben in Haren gezeten maar zijn ook weer vertrokken. Nu de vraag: zijn wij ons er wel van bewust als inwoners/ bezoekers van Haren dat wij hier zelf een groot aandeel/belang in hebben? Ik moet er persoonlijk niet aan denken dat ons mooie Haren straks een groot deel van haar winkels verliest omdat er te weinig loop is. Wij hebben u nodig maar u ons ook om een levendige woonomgeving te behouden! Koop lokaal, denk & help mee om nieuwe winkels te laten vestigen in ons fijne Haren. Laten we er samen voor gaan dat we een succesvol winkeldorp blijven & een regiofunctie hebben, ook vandaag de dag. Dat het kán, daar twijfel ik niet aan! Vragen? Tips of opmerkingen? Mail naar info@bedrijvenverenigingharen.nl

Daphne de Haan

6 reacties

Harenaar zegt:

Tja… ik koop ook graag lokaal en heb daar ook best wat extra voor over. Maar als je kleding koopt en daarna de reguliere online prijs opzoekt en die blijkt 40% lager te liggen, dan doet dat wel zeer.
Zo’n winkel prijst zichzelf uit de markt.

Antoine zegt:

Volgens mij is die regiofunctie van Haren maar heel beperkt. Binnen een straal van 10-15 kilometer heb je aardig wat keus. Ooit had Haren aardig wat winkels die zich onderscheidden door hun grote klantvriendelijkheid, maar dat is in mijn beleving door de jaren heen alleen maar minder geworden. Het huidige winkelaanbod is tamelijk eenzijdig en prijzig, en daar staat weinig meerwaarde meer tegenover.

Daphne de Haan zegt:

@Harenaar Fijn dat u ook zoveel mogelijk uw boodschappen haalt in Haren! Dat u in de winkel 40% meer moet betalen lijkt mij niet de bedoeling, heeft u dit ook aangegeven bij de desbetreffende winkel?

Echter blijft dit wel een groot probleem waar vooral de modewinkeliers tegen aan lopen: prijsafspraken zijn tegenwoordig onmogelijk met online shops. Maar vergeet vooral niet dat u in de winkel ook de gezelligheid, het vakkundige advies en misschien zelfs wel een kopje koffie erbij krijgt.. En dan hebben we het nog niet eens over dat euforische gevoel als u de winkel uitloopt met uw pas gekochte item in een mooi tasje.

Toch veeeel leuker dan ‘online’ uit de brievenbus

Harenaar zegt:

@Daphne de Haan: Nee, ik heb dit niet aangegeven bij die winkel. Ik ben er van overtuigd dat de winkelier zelf goed in de gaten houdt wat de concurrentie voor prijzen hanteert en dat hij blijbaar van mening is dat hij daar ruim boven kan gaan zitten.
Zoals gezegd ga ik ook liever naar een echte winkel dan dat ik online koop, maar het prijsverschil moet niet te groot zijn. Merk op dat ik er achteraf achter kwam dat ik online 40% goedkoper uit had kunnen zijn. Dat betekent dat deze winkelier maar liefst 66% duurder was dan de reguliere online prijs.
Dit was extra opvallend toen ik later bij een andere winkel in Haren kleding kocht en achteraf zag dat die kleding online precies even duur was. Daar kom ik dus wel terug 🙂

annemarie van vossen zegt:

De huurprijzen van winkelpanden zijn nog steeds veel te hoog, daar lopen ondernemers uiteraard tegen aan. Ik vrees dat het een lastig verhaal wordt: nieuwe winkels in Haren.
Natuurlijk is het zo, dat webwinkels veelvuldig en vaak goedkoper zijn dan de reguliere winkels. Omdat iedereen het geld maar een keer uit kan geven, kan ik mij voorstellen dat grosso modo de meeste mensen liever goedkoper online shoppen. Ik denk dat de prijsbeleving in deze dure tijden meer waard zijn dan een euforisch gevoel als je met te dure producten een winkel uit loopt.

Ben zegt:

@Daphne de Haan,

Prijsafspraken? Hoe moet dat gezien worden in een tijd waarin als bedrijven afspraken de wereld op zijn kopstaat en er moord en brand geroepen wordt.

Geen wonden dat Haren zo geworden is als door Antoine beschreven is.
Nog niet zolang geleden had Haren aardig wat winkels en en markt die zich onderscheidden door hun grote klantvriendelijkheid, maar dat is in mijn beleving door de jaren heen alleen maar minder geworden. Het huidige aanbod is tamelijk eenzijdig en prijzig, en daar staat weinig meerwaarde meer tegenover.
Iets dat onderschreven wordt door de vele herenaren die je hierdoor in de regio tegenkomt om boodschappen doen.
Beter aanbod en vrindelijker.

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.


Poll - uw mening telt

Een krant lees ik het liefst:

Ga naar het Poll archief