De krant die je leest van A tot Z
Donderdag 29 februari, 2024

donderdag 09 juli 2020

Column:

Wetenschap & Leven. Rubriek door Heiko Jan Mein, fysisch chemicus te Haren

Door: Redactie

Magneet-waterontharders

Kalkaanslag in apparaten en leidingen is een bekend probleem. Er bestaan diverse apparaten en filters om water kalkvrij te maken of te zorgen dat er geen kalkaanslag ontstaat. Eén daarvan werkt op basis van magneten, maar aan de effectiviteit ervan wordt ernstig getwijfeld door onderzoekers.

Een magneet-waterontharder is niet meer dan een klein doosje, die met tie-wraps om de hoofdwaterleidingbuis gemonteerd wordt. Er zitten een paar permanente magneten in of elektromagneten die op stroom werken. Ze variëren in prijs van enkele tientjes tot honderden euro’s. Dat zo’n doosje met magneten je kalkprobleem oplost, lijkt bijna te mooi om waar te zijn. En dat is het waarschijnlijk ook.

Het gaat om het kalkvrij maken van water. Water met een hoge kalkconcentratie noemt men ‘hard water’ en dat met een lage concentratie ‘zacht water’. In Nederland verschilt de hardheid van het water nogal. In het noorden is de hardheid gemiddeld, in het zuidoosten en midden van het land hoog en in Friesland relatief laag. In water zitten geladen calcium- en magnesium-deeltjes (Ca2+ en Mg2+), die met (waterstof)carbonaat (HCO3- / CO32-) in het water reageren tot (ondermeer) calciumcarbonaat en magnesiumcarbonaat (CaCO3 en MgCO3). De mineralen calcium en magnesium zijn goede (gezonde) bestanddelen in water. De laatste stoffen vormen de ‘ketelsteen’ of kalkaanslag.

De werking van magneet-waterontharders wordt door veel leveranciers bewust of onbewust summier beschreven. Zonder een goede onderbouwing wordt beweerd dat de apparaatjes een aanzienlijke vermindering van kalkaanslag opleveren. Er wordt gesteld dat de magneten calcium- en magnesium-deeltjes voorzien van een neutrale lading, waardoor geen reactie meer plaatsvindt met (waterstof)carbonaat. Verder zou de kalkverbinding zelf een lading meekrijgen, waardoor neerslag vermindert en er een beter oplosbare kristalvorm (aragoniet i.p.v. calciet) van calciumcarbonaat ontstaat. Uit vrijwel alle onafhankelijke onderzoeken blijkt echter dat de watersamenstelling door de magneet-ontharders niet of nauwelijks wordt veranderd. De magneetjes zijn veel te zwak en oefenen geen meetbare invloed uit. Tevens zou een geladen waterleiding snel een neutraliserend effect hebben. Alleen bij hele hoge elektromagnetische velden kunnen de gewenste effecten enigszins optreden. Kalkaanslag is vooral te wijten aan de watersamenstelling zelf, het soort materiaal waarop de neerslag plaatsvindt (zoals metaal of plastic), de waterhoeveelheid en stroomsnelheid. Gebaseerd op alles wat er in de wetenschappelijke literatuur over te vinden is, past de magneet-waterontharder misschien meer bij voorwerpen zoals magneetbandjes en magneetkettinkjes. Hierbij moet je vooral ‘geloven’ in de werking ervan. Magnetisme heeft iets magisch en er worden allerlei eigenschappen en krachten aan toegedicht. Zolang er geen overtuigend bewijs is voor de werking van magneet-waterontharders, kun je helaas alleen maar concluderen dat ze wel de inhoud van je portemonnee kunnen veranderen, maar niet de samenstelling van water.

Heiko Jan Mein

14 reacties

Martijn Brans zegt:

Mooi en heldere column over magneet ontharders. In de link worden drie internationale publicaties aangehaald waaruit blijkt dat de werking van magnetische waterontharder als onbewezen en onwetenschappelijk wordt beschouwd.
TIB Totaalinstallateurs uit Haren installeert HappyDrops Home systemen op basis van fosfaatdosering. De waterbehandelingstechniek bestaat al ruim 100 jaar en is 100% effectief in het voorkomen van kalkaanslag.

InwonerVanHaren zegt:

Een artikel welke op basis van kennis onzin aanpakt.

Heerlijk. Dank u!

Rolf zegt:

Moet je eens op zondag overdag op rtl kijken. Word je bijna doodgegooit met die ontharder. Sponsort bijna elk programma.

Skiskien zegt:

Een magneet,stukje metaal met twee gaten en een tyrip verkopen voor €169. Mensen willen belazerd worden. Dit valt onder misleidende reclame waarin de commerciële kanalen dapper uit meedoen…Ergelijk!

Skiskien zegt:

Magneet ,plaatje ijzer met twee gaten en de tyrip voor de prijs vanaf €169, veel promotie op de commerciële omroepen,de kijker wil bedonderd worden.

Lenette Hoogstraaten zegt:

Precies zoals Heiko Jan Mein aangeeft:
Alleen bij hele hoge elektromagnetische velden kunnen de gewenste effecten enigszins optreden.

Ziekenhuizen, zorginstellingen, Overheidsbedrijven, gemeentes, hotels, dierentuinen, campings, vakantieparken, scholen, enz. gaan allemaal voor deze duurzame oplossing. Zelfs grote installatiebedrijven zien hier duurzame voordelen in.

Bewijs: duurzaamoplossen.nl

HJ peters zegt:

Waarom mag een product wat helemaal niet werkt
Zoals de water ontharder in de reclame mag komen
Mensen niet kopen want het werkt niet
Voor een water ontharder ben minimaal 1000 euro kwijt

Conny zegt:

Op zeker helpt bij mij de de GOEDKOPE MAGNEET bij de kleding wasmachine, die ik al 16 jaar bij het begin van de leiding om heen heb zitten waar het water uitkomt.
Hoezo is dat niet te bewijzen door wetenschappers?
Is dat te goedkoop?
Ik weet dat ik in Nederland altijd een heldere witte was had.
Ik hou van wit, doordat het schoon en bij alle kleuren mooi staat.
Ik weet ook nog heel goed, toen ik 21 jaar geleden naar Spanje vertrok, ik wel kon huilen doordat mijn witte was gor werd.
Waardoor ik geen wit meer kocht, ik mijn wit weg deed, omdat mij gevraagd werd hoe komt het zo gor?
Vandaar dat Spaanse obers meestal zwart dragen i.p.v. gor wit.
Totdat wij 5 jaar later in Nederland op aanraden bij eigen huis en tuin een magneet bij een bouwmarkt gekocht hebben.
Ik dacht baat het niet het schaadt het niet.
Ik ben nog nooit zo blij geweest dat ik die goedkope magneet gekocht heb.
Ik nu heel veel wit of gekleurd met wit heb.
Wel klopt het dat 2 jaar geleden door een verbouwing de kranen eraf gingen er wel na 16 jaar gebruik wat kalk zat, wat schoongemaakt is, wij er weer 16 jaar tegenaan kunnen.
Is altijd nog beter dan om de paar jaar nieuwe kranen kopen door teveel kalk en je was gor is waardoor je geen wit kan kopen.
Ik zou het iedereen aan willen raden, maar ja, zoals de wetenschappers zeggen, ze geloven het niet.
Nu ben ik bezig voor een Spaanse familie te kijken waar een magneet voor de wasmachine te koop is.
Weet u waarom? omdat zij vorige week gevraagd hebben, hoe het komt dat mijn wit zo mooi wit blijft?
Zij mij wel geloven, het zou de wetenschappers sieren niet klakkeloos iets melden, maar naar een gebruikster luisteren, die spreken de waarheid over de magneet.
Zoals ik ook Meridiaan therapie 30 jaar geleden gehad heb, wat na 3x hielp, wat toen ook niet erkend werd.
In Spanje nog niet in Nederland wel.
Ik bedoel maar? KOPEN DIE GOEDKOPE MAGNEET!!!!!

Ruud zegt:

Ik heb de magneet strip van de vriezer om de leiding gebonden is gratis. Kijken of dat ook werkt.

Harrie Bours zegt:

Al heel lang geleden heb ik geëxperimenteerd met een spoeltje om een koperen buis van 12mm doorsnede waardoorheen ik leidingwater met een hardheid van 18 D langzaam liet stromen. Door het spoeltje stuurde ik een blokgolvige wisselstroom van ca 100mA en 1000Hz. Vervolgens deed ik in een bekerglas van 400ml LM 100ml van het aldus behandelde water en kookte het in tot 90ml, hetzelfde deed ik met het onbehandelde water. Tot mijn verbazing was de structuur van het neerslag ,CaCO3 ?, geheel verschillend, uit het behandelde water ontstond een grof los-vlokkig neerslag dat niet hechtte op de glaswand, bij het onbehandelde water een fijn korrelig neerslag dat na afkoelen wel hechtte aan het glas. Uiteraard was de hardheid van beide wateren vóór het koken gelijk.

Harenaar zegt:

@Ruud: Je hebt er wel voor gezorgd dat de wikkeling tegen de draairichting van het water in gaat? Als je dat niet doet werkt het gegarandeerd niet.

ir Maarten Warffemius zegt:

Ik herinner me een oude wetenschappelijke publicatie over dit effect.

Sommige kristalstructuren reageren op een magetisch veld. Als het magnetische veld voortdurend wisselt, kan het kristal zicht niet richten en vormt zich geen neerslag. Kalk blijft op die manier in de vloeistof. Maar dat effect treedt alleen op, IN het magneetveld. En alleen bij een wisselend magnetisch veld.

Vroeger werden electromagneetjes aangeboden, die je op het net moest aansluiten. En TNO kon inderdaad enig effect meten. Maar die apparaatjes zijn niet meer in de handel. Is natuurlijk ook best lastig om een stekker in het “natte gedeelte” te gebruiken.

Zelfs al zou een VAST magneetveld iets kunnen doen, dan is het hooguit ter plekke van de leiding waar de magneet zit. Het water wordt niet blijvend veranderd dus heeft een magneetje BUITEN de wasmachine geen effect BINNEN de wasmachine.

Dus ja, er was in een andere tijd, met een ander apparaat een klein effect gemeten maar dat heeft niets te maken met de huidige apparaten. Dus nee, dit gaat niet werken.

geert op de dijk zegt:

ik heb al een jaar zoon ding en als ik de ramen was en gewoon afspoel met water komen er nog witte kalkvlekken te zien ,dus ontkalkt het ja of nee. ik zeg nee

rolf zegt:

Zet zeggen dat door het magnetisme de 2 delen die kalk vormen niet samen kunnen komen, Maar volgens mij zitten in beide onderdelen geen ijzer, dus hoe een magneet die kan verhelpen is mij een raadsel.

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.


Poll - uw mening telt

Ondervindt u overlast door uw buren?

Ga naar het Poll archief