De krant die je leest van A tot Z
Donderdag 20 februari, 2020

woensdag 07 november 2018

Nieuws:

College gooit handdoek in de ring in kwestie verhuizing Brinkschool: knoop niet meer te ontwarren

Door: Redactie

De gemeente Haren ziet geen mogelijkheid meer om de kwestie van de verhuizing van de Brinkschool naar de Rummerinkhof tot een goed einde te brengen. Men draagt op 1 januari het dossier over aan de nieuwe Gemeente Groningen. De discussie is volledig in de knoop geraakt en het gaat niet lukken deze te ontwarren voordat de gemeente haar sleutels inlevert aan de Grote Markt. Directeur Bert Boers van de Brinkschool is zeer teleurgesteld. Zijn collega Tom Verbeek van de Peter Petersenschool reageert gelaten. Voor zijn school vloeit er geen bloed uit het uitstel.

De strijd gaat over de vraag of een verhuizing van de Brinkschool naar de Rummerinkhof zal leiden tot overbevolking van dit straatje en tot onveilige situaties. De nood in de Brinkschool is groot en daarom wil men liever vandaag dan morgen naar het voormalige gebouw van het Zernike College verhuizen. Het alternatief zou het splitsen van de school zijn (locaties Oude Brinkweg en Hertenlaan) en dat wil de school beslist voorkomen. De Peter Petersenschool vindt de komst van de Brinkschool principieel niet ongewenst, maar de gevolgen voor de veiligheid en de ruimte vindt men niet acceptabel. De emoties in de discussie liepen hoog op.

Impasse doorbreken
Wethouder Michiel Verbeek (die momenteel zowat heel Haren lijkt te besturen, in ieder geval de pijnlijke dossiers) heeft geprobeerd de impasse te doorbreken en zocht naar oplossingen in de verkeerssituatie. Daarvoor was hij bereid een gepland fietspad (tussen de beiden scholen door) te schrappen. Het fietspad verbindt straks Oosterhaar met de nieuwe wijk Harenerholt en dus waren daar veel mensen tegen het schrappen van dat plan. Tegelijk hebben de beide scholen een eigen plan ingediend, waarbij het fietspad inderdaad geschrapt zou worden. Naar nu blijkt kreeg Verbeek binnen het College de handen daarvoor niet op elkaar. Toen dat duidelijk werd kon hij weinig anders dan onder ogen zien dat de tegengestelde belangen te groot zijn geworden.


Verbeek vindt ‘overdragen’ een slap alternatief

Michiel Verbeek zegt teleurgesteld te zijn: “Het is droevig dat we op basis van het plan van de beide scholen geen voorstel aan de raad kunnen voorleggen. Ik zag kansen als we zouden besluiten dat de Brinkschool naar de Rummerinkhof zou verhuizen, de kruising met de Oosterweg aangepakt zou worden en het fietspad zou worden geschrapt. We zouden dan de uitwerking hiervan kunnen overlaten aan de Gemeente Groningen. Helaas lag er een ambtelijk advies waarin het schrappen van het fietspad werd afgeraden. Het College wilde zich aan dat advies houden. Ik was op mijn beurt niet bereid om dat in de raad te gaan verdedigen. Zo is dan het besluit tot stand gekomen om het hele dossier maar aan Groningen over te dragen. Ik vind dat een slap alternatief, het is niet anders.”

M. Verbeek.

De gemeenteraad van Haren zal maandag 12 november het onderwerp bespreken.

LEES DE TOELICHTING VAN HET COLLEGE OP DEZE ONTWIKKELINGEN: https://www.haren.nl/document.php?m=37&fileid=67426&f=b032cf5b318514ee693a3cc9b7d0fd8a&attachment=0&c=40912

6 reacties

Rene valkema zegt:

Dat het plan is mislukt komt door het gedraai van de wethouder.
Tijdens de inloop avonden voor omwonenden heeft Verbeek mij verzekerd dat het fietspad zou blijven, precies zoals het staat in het gvvp als ook in het bestemmingsplan DHE.
Toch wil hij dat fietspad schrappen. Merkwaardig noem ik dat.
De belangen van de scholen, omwonenden en bedrijven waren en zijn tegengesteld en daarom niet op een lijn te brengen. Het ene probleem oplossen, geeft nieuwe problemen. Dat is de knoop die uiteindelijk onoplosbaar blijkt.
Nu op zoek naar een beter alternatief wat gunstig is voor iedereen zonder verkeersproblemen. En wellicht goedkoper is.

7 november 2018 om 14:05
Peter zegt:

Dit college snakt naar het einde en functioneert al lang niet meer als één.

Nu dus zelfs een raadsvoorstel, zonder eenduidig advies omdat het college zelf geen overeenstemming kan bereiken.

Het kan wat dat betreft niet snel genoeg gaan dat er een nieuw college voor de nieuwe gemeente is geformeerd.

7 november 2018 om 18:57
Zwelgje zegt:

En deze heer Valkema, reaguurder, is mede initiatiefnemer van een petitie waarvan de feiten niet kloppen. Verkondigen dat autoverkeer straks door Harener Holt naar de scholen gaat is nooit naar voren gekomen behalve uit de dikke duim van Valkema en consorten. Zo onfatsoenlijk om mensen bang te maken met onwaarheden en dan wel een ander de maat nemen. Bah!

7 november 2018 om 23:43
Henk zegt:

Politiek Haren is al jaren het lachertje, het bewijs is wederom geleverd. Het samengaan met Groningen is de redding voor Haren.

8 november 2018 om 07:53
Harenaar zegt:

@Rene Valkema: Dat is toch wat kort door de bocht. Dat de wethouder er niet in is geslaagd er een goed plan van te maken, wil niet zeggen dat het door hem is mislukt.
Het plan blijkt nogal wat los te maken bij verschillende groepen en het heeft daarbij absoluut niet geholpen dat de Brinkschool met een soort overvaltactiek heeft geprobeerd terrein te veroveren. Ik zou eerder denken dat die wijze van handelen de doodsteek is geweest voor het plan.
De directie van de Brinkschool heeft jaren geleden besloten om de school te laten groeien, terwijl men wist dat daar geen ruimte voor was. In plaats van toen alvast aan de slag te gaan met uitbreiding heeft men blijkbaar afgewacht totdat de zaak onhoudbaar was.

9 november 2018 om 09:28
Rodney G zegt:

Één van de redenen voor herindeling was het (geconstateerde) gebrek aan bestuurskracht in Haren. Als je het gestuntel van genoemde wethouder ziet in de afgelopen jaren en dat van zijn ex-collega wethouder, dan kun je alleen maar constateren dat de provincie een wijs besluit heeft genomen om voor te stellen deze gemeente te laten herindelen .

10 november 2018 om 13:53

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.