De krant die je leest van A tot Z
Zaterdag 13 April, 2024

maandag 26 februari 2024

Nieuws:

Columnist Huub van ’t Hek onverwacht overleden

Door: Redactie

Huub van ’t Hek uit Haren is de afgelopen nacht overleden. Hij was 76 jaar oud.

Huub is al meer dan tien jaar columnist in Haren de Krant, deze week verschijnt dus totaal onverwacht zijn laatste bijdrage, die hij vorige week aan de redactie stuurde. In zijn columns belichtte hij zowel wereldproblemen als lokale onderwerpen en bracht ze vaak met elkaar in verband. Zijn pen was scherp en zijn teksten waren ongeschikt voor oppervlakkige consumptie. Huub probeerde altijd de vinger op gevoelige plekken te leggen, zodat lezers er hun eigen opinie over konden vormen. De democratie en de wijze waarop dit spel anno nu wordt gespeeld legde hij vaak onder een vergrootglas, waarbij hij wilde aantonen dat deze bestuursvorm is losgezongen van de diepe oorsprong: stem aan het volk. Jeugdzorg was zijn passie en voor de bescherming van kinderen heeft hij zich tomeloos ingezet. Een andere passie was opera, waarover hij tijdens presentaties en in gesprekken vol geestdrift kon vertellen. Hoewel zijn horizon erg breed was, las hij Haren de Krant van A tot Z en noemde deze vaak uitdagend ‘het krantje’ om er direct aan toe te voegen dat hij dit als ‘geuzentitel’ bedoelde.

In december kampte hij met ernstige gezondheidsproblemen, maar vorige maand leken die onder controle. Vorige week tijdens het maandelijkse contact met de redactie van Haren de Krant (try out van zijn teksten) klonk hij weer als vanouds strijdbaar en bereid om lezers en toehoorders uit te leggen hoe dingen in elkaar zitten. Zijn laatste column gaat over het Amerikaanse marketingmodel, waarin bedrijven hun kas spekken met de vergoedingen van verzekeringen. De redactie zal de maandelijkse gesprekken over de column én over het leven erg missen.

Het bericht van zijn overlijden kwam onverwacht. De uitvaartdienst van Huub is op zondag 3 maart in het crematorium Ommeland en Stad, Borchsingel 47, Eelderwolde. Aanvang: 15.30 uur.

7 reacties

Michiel Verbeek zegt:

Wat een droevig onverwachts nieuws. Mijn eerste contact met Huub was toen ik in 1984 mijn scriptie over de Europese Unie voor mijn studie aan de Lerarenopleiding kopieerde bij de oude copyshop aan de Kerkstraat in Haren. Hij keek mee en ontstak in een indringend betoog tegen de EU. Later heb ik hem gevraagd als docent voor een lezing aan mbo studenten en nog weer later heb ik veel gesprekken met hem gevoerd over allerlei wereldse en lokale zaken. Als wethouder en daarna. Het was altijd een boeiende denkexercitie om door de ogen van Huub naar allerlei zaken te kijken. Ik ben geen operaliefhebber, maar zijn verhalen daarover waren van een uitzonderlijke poëtische schoonheid. Ik zal de gesprekken missen!

Marijke Broekhuijsen zegt:

Wat een onverwacht verdrietig nieuws…Ik heb Huub vele malen meegemaakt als spreker, ‘opjutter’, kunstliefhebber, commentator en nog veel meer. Als Huub meezong, kon je zijn stemgeluid uit alle aanwezigen herkennen!
Familie en andere betrokkenen: sterkte!

Jan Louis Geelhoed zegt:

Huub van ‘t Hek was een magistrale man. Een briljante generalist. Waar hij kwam, stapte het ‘volop bruisende leven’ binnen. Weinig en weinigen ontgingen hem, soms tot ergernis van de gevestigde orde. Huub was echt en direct, heel erg grappig en een beschermer van weduwen en wezen. Voor elke goede zaak kon je bij hem aankloppen. Met het hart van een ridder stond hij pal voor iedere kwestie van belang. Huub was tegelijkertijd raadgever pur sang, bemiddelaar en strijder. Courage et confiance was zijn lijfspreuk. Zo nodig schakelde Huub zijn hele netwerk in om het goede belang te dienen. Geheel gratis! In de reddingsoperatie voor molen De Hoop in het centrum van Haren stond Huub altijd voor mij paraat. “Umberto” laat een gapend gat achter in zijn totale gemeenschap: in gezin, in familie, in vriendenkring, in dorp/stad en in de muziek. Voor het dienen van de gemeenschap verdient Huub een standbeeld plus een lintje, maar hij zou er nooit om gevraagd hebben. “Je bent gestorven, maar niet dood, lieve mensenvriend. Con amore e anima.”

Wouterien zegt:

Huub herinner ik me meer vanaf de zijlijn.
Hij organiseerde het Requiem van Verdi in het toen nieuwe gasuniegebouw. Daaraan mocht ik meewerken. Ook zijn wij, het vocaal ensemble, uitgenodigd op een festijn bij hem hem thuis voor een optreden. Teruggerekend vermoedelijk zijn 50e verjaardag.
Voor de rest zou ik willen zeggen dat hij tot de verzameling paradijsvogels hoorde.
Je kon hem in de supermarkt tegenkomen, maar dan altijd een Aria zingend…..
Sterkte, familie.

mary zegt:

Rest in peace Huub. Ik kende jou niet echt maar heb je columns graag gelezen. Je durfde te zeggen wat sommigen alleen maar durfden denken. Dat vergt moed. Respect daar voor!
Wens familie en vrienden van Huub veel sterkte.

Jan Louis Geelhoed zegt:

Het afscheid van Huub zondagmiddag was mooi en meeslepend. De familie wist het verdriet om te buigen in dankbaarheid. Het was Huub zelf, die voor mijn gezin de eretitel “het mooiste gezin van Haren” bedacht. “Ouders van Nu” gebruikte die titel als kop boven een reportage over ons gezin met zeven kinderen Zondagmiddag was de uitgelezen gelegenheid om de eretitel terug te geven aan het gezin van de bedenker: het gezin van Huub. Huubs vrouw, Dia, heeft weet van deze overdracht. Volkomen verdiend!

Jan Louis Geelhoed zegt:

Voor wie met mij het tijdperk Huub van ’t Hek nog eens wil nabeschouwen: janlouisgeelhoed@gmail.com.

Wilt u reageren?




Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.


Poll - uw mening telt

Gemeente wil vreemdparkeren in woonwijken ontmoedigen. Bent u het daarmee eens?

Ga naar het Poll archief