De krant die je leest van A tot Z
Dinsdag 5 Maart, 2024

woensdag 29 november 2023

Nieuws:

Doktersdates met Edwina Doting uit Haren

Door: Redactie

Vorige week vonden Doktersdates plaats op basisscholen in Groningen, Friesland en Drenthe tijdens de wereldwijde week tegen antibioticaresistentie. De Harense Edwina Doting is bij dit project betrokken.

Dr. Edwina Doting, arts-microbioloog en voorzitter van het UMCG antibioticateam in Groningen ging vorige week op doktersdate naar basisscholen in Groningen, Friesland en Drenthe. Haar dates vallen in de wereldwijde week tegen antibioticaresistentie, ook wel de stille pandemie genoemd. In Haren ging zij naar de Sint Nicolaasschool.

De Doktersdates in een notendop
Dokterdates is een bestaand concept en is simpel: kinderen vragen artsen de ‘doktersjas van het lijf’ over hun werk. De Doktersdates duren maximaal een uur. Vaak iets korter, soms iets langer. Dat hangt van de dynamiek af en van het aantal vragen.

Dokter Doting on tour
Doting ging op verschillende basisscholen in de drie Noordelijke provinciën vertellen over antibioticaresistentie en vragen van leerlingen uit de groepen 5, 6 en 7 beantwoorden.
Iedere leerling en hun leerkracht krijgen ter inspiratie voorafgaand aan de doktersdate een Suske en Wiske, die over bacteriën, virussen en antibiotica gaat.

Bacteriën en schimmels bekijken
Tijdens de Dokterdate kunnen de leerlingen ook naar bacteriën en schimmels kijken door een microscoop, die Edwina meeneemt uit het UMCG.
Het doel van deze doktersdates is kinderen kennis te laten maken met de onzichtbare wereld van micro-organismen en de gevaren van het onjuist gebruik van antibiotica. ‘The more you use it, the more you lose it’. Deze doktersdates worden gefinancierd vanuit het ABR Zorgnetwerk Noord Nederland en zijn tot stand gekomen in samenwerking met de GGD Groningen, Friesland en Drenthe.

Geen reacties

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.


Poll - uw mening telt

Ondervindt u overlast door uw buren?

Ga naar het Poll archief