De krant die je leest van A tot Z
Dinsdag 21 Mei, 2024

donderdag 11 juli 2019

Nieuws:

Els Visser wil lange triathlon op de kaart zetten

Door: Redactie

Els Visser (29) uit Glimmen woont tegenwoordig in Utrecht en reist de wereld over om deel te nemen aan loodzware triathlons. Geen korte afstand, maar lange afstand. Zwemmen 3,8 km, wielrennen 180,2 km en hardlopen 42,2 km. En dat alles in ruim 9,5 uur.

Oerkracht
Over de triathlon zegt ze: “Dit is in mijn ogen een sport die je terugbrengt naar een soort oerkracht. Een pure sport waarbij je het helemaal zelf moet volbrengen. Het komt aan op strijdkracht en als je dan over de finish komt is de voldoening heel intens.” Visser heeft haar sociale leven en werk opzij gezet (‘geen tijd’) om de top in triathlon te bereiken. Een rijzende ster, die o.a. de Ironman Maastricht won in 2018. Ze eindigt trouwens meestal in de top vijf tijdens internationale wedstrijden. Onlangs is ze gekwalificeerd door het WK Ironman op Hawaii, dat op 12 oktober wordt gehouden. Ze gaat de Nederlandse vlag vertegenwoordigen en ze is daarmee de tweede Nederlandse vrouw die dat mag doen. “De korte triathlon is natuurlijk veel bekender”,zegt Els. “Daar gaat alle aandacht naar uit dankzij de Olympische Spelen. De lange afstand krijgt weinig aandacht van Nederlandse Triathlon Bond. Daar wil ik verandering in brengen. Atleten zijn trouwens steeds meer geïnteresseerd in deze afstand.”

De langste en meest slopende versie van de triathlon op de kaart zetten is dus één van de missies van Els Visser. En natuurlijk wil ze prijzen winnen, zolang haar lichaam en geest de fysieke ontberingen aankunnen. Ze moet daarnaast zelf op pad om sponsoren te vinden, zodat ze voldoende inkomen heeft. Ze moet hemel en aarde bewegen om op goede fietsen te kunnen racen, iedere dag trainen, letten op voeding en vocht (ook tijdens de race). De manier waarop zij de sport bedrijft is dus eigenlijk een optelsom van uitdagingen.

Merk: Els Visser
Voor de buitenwacht is Visser een sportvrouw pur sang, maar er zit nog een diepere laag in haar verhaal. Wat weinigen weten is dat zij zorgvuldig bouwt aan haar imago als onderdeel van een masterplan. Visser: “In mijn hart voel ik me naast atleet ook ondernemer. Ik denk na over ‘branding’ van het merk ‘Els Visser’. Als ik mijzelf op een goede manier in de markt kan zetten, kan ik op de lange termijn nog andere doelen bereiken. Door mijn sportieve prestaties kan ik op een geloofwaardige manier aandacht gaan vragen voor onderwerpen, die ik belangrijk vind. Zoals ‘bewegen’. Ik wil duidelijk maken dat sport en bewegen gezond zijn voor lichaam en geest. Ik zou ook willen uitdragen dat een mens bijna alles kan bereiken, maar dat het beter is dat je niet je hele leven uitstippelt. Meer intuïtief leven is mijn boodschap.”

Kledinglijn
Vorig jaar stond Visser op het internationale podium voor het geven van een Ted Talk in Maastricht, waar ze in 14 minuten vertelde hoe zij schipbreukeling was (2014) en haar leven redde door naar een onbewoond eiland te zwemmen (Indonesië). Op dat soort podia wil zij in de toekomst vaker staan om de wereld iets te vertellen. Voor de boodschap van gezond leven komt het goed van pas dat Els dit jaar gaat promoveren (slokdarmchirurgie). Los hiervan zou Els ook haar naam willen geven aan het ontwikkelen van een race-kledinglijn voor vrouwen.

Als dit artikel verschijnt bevindt Els Visser zich ongetwijfeld weer op een ver continent om zich voor te bereiden op het WK in oktober. Ze gaat natuurlijk voor de winst en tegelijk legt ze dan weer een steen in het fundament onder een merk in wording: Els Visser. We gaan nog van haar horen.

Geen reacties

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.


Poll - uw mening telt

Ik mis een goede sportwinkel in Haren.

Ga naar het Poll archief