De krant die je leest van A tot Z
Dinsdag 21 Mei, 2024

donderdag 11 mei 2023

Nieuws:

Gemeente wil streep door Wijnloop Haren; drie fracties zijn het daar niet mee eens

Door: Redactie

De gemeente Groningen krijgt het opnieuw aan de stok met ondernemers van Haren, zo lijkt het. Na de proefballon over de reclamebelasting, wil men nu ook een streep zetten door het event De Wijnloop Haren, waarbij publiek een glaasje wijn mag drinken bij deelnemende winkeliers. Een succesvolle formule de afgelopen jaren.

Ietje Jacobs-Setz van de VVD zegt: “De fracties van de VVD, D66 en de Stadspartij 100% van Groningen zijn hier verbaasd over en hebben vragen aan het College gesteld. Wat de indienende fracties betreft past een wijnloop uitstekend in het streven naar een levendig centrum en is het een prima manier van lokale winkeliers om op een bijzondere en unieke manier hun winkels op de kaart te zetten. Het is mogelijk voor de gemeente om een ontheffing te verlenen van de Drank- en Horecawet als er sprake is van een bijzondere gelegenheid van tijdelijk aard. Het College geeft aan dat nu Corona voorbij is er geen sprake meer is van een bijzondere gelegenheid.” Volgens Ietje Jacobs – Setz van de VVD zijn het nog steeds moeilijke tijden voor de lokale ondernemers. Activiteiten die de levendigheid en bedrijvigheid stimuleren zouden juist door het College moeten worden toegejuicht.

Tom Rustebiel (D66): “Het zou goed zijn als Groningen zich een ondernemersvriendelijke gemeente toont en initiatieven van ondernemers een warm hart toedraagt in plaats van de ondernemers te beperken”. Mariska Sloot (Stadspartij 100% voor Groningen) geeft aan dat juist dit soort evenementen voor reuring, gezelligheid en levendigheid in het centrum van Haren zorgen; belangrijk voor inwoners en ondernemers.

De fracties hebben kritische vragen aan het College gesteld. Het is de tweede keer in enkele weken dat de gemeente een controversieel standpunt inneemt vanuit het perspectief van ondernemers. De aankondiging om reclamebelasting te willen heffen op reclameborden op en nabij winkels wordt door winkeliers gezien als ‘ondernemers pesten’. En voorzitter Henk Broekema van Ondernemend Haren zei al tegen deze krant dat wat hem betreft de maat vol is. Het centrum wordt op deze manier kapotgemaakt en dan heb je vanzelf geen reclameborden meer nodig.

Kort gezegd: de relatie tussen ondernemers en gemeente wordt op de proef gesteld.

9 reacties

Antoine zegt:

Voor zover ik weet is de wet die dit zogeheten ‘blurring’ toestaat nog niet aangenomen. Het mag dus simpelweg niet.

https://pointer.kro-ncrv.nl/vvd-ziet-geen-kwaad-in-wijn-bij-winkel-en-kapper-artsen-trimbos-en-handhavers-wel

NIX Campagne zegt:

Wellicht volgt Groningen in tegenstelling tot Haren de NIX campagne

Nix campagne
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport is in samenwerking met een groot aantal partners waaronder KWF de Nix campagne begonnen om de sociale norm ‘niet roken, niet drinken tot je 18e’ te versterken. Deze campagne richt zich op de hele samenleving, maar meer in het bijzonder op (de omgeving van) jongeren.

Stoppen of minder alcohol?
Wil je minder kans hebben op deze soorten kanker? Dan kun je beter geen alcohol drinken. Of in ieder geval zo min mogelijk. Dat is niet voor iedereen makkelijk. Veel mensen vinden een drankje gezellig en lekker. En vaak is het ook al jaren een gewoonte.

Bron: https://www.kwf.nl/waar-kun-je-kanker-van-krijgen/alcohol-en-je-gezondheid

rolf zegt:

Valt wel op.. Lijkt wel een beetje of de Gemeente Haren wil pesten. Alweer een evenement waar een streep door gezet lijkt te worden. Eerst is het Huttenbouwen in Haren al gecanceld. En ook het Beachvolleyballen op het Haderaplein is door de Gemeente Groningen ook al om zeep geholpen. Mag er uberhaupt nog wat georganiseerd worden in Haren?

AW zegt:

Ik denk dat Gemeente Groningen wel belangrijker zaken heeft om zich mee bezig te houden. Leve de fantastische fusie met Groningen. Echt een vooruitgang. Mocht het toch geannuleerd worden dan kunnen we als protest altijd met alle inwoners van Haren wijn gaan drinken in het centrum en maken we er toch een gezellig dag van.

Henk zegt:

Krijgen de (voormalige) voorstanders van de herindeling met links Groningen al spijt?
De Harense identiteit wordt hier weer even bruut afgepakt door STAD.

Stefan zegt:

Ik ben niet zo’n wijnloper hoor. Maar het is toch merkwaardig dat in de stad zuipketen voor (kwetsbare) jongeren tot diep in de nacht open mogen zijn (en waar naar verluidt ook veel wordt gesnoven), en dat dan in Haren een kleinschalig evenement niet door zou kunnen gaan. Ze zijn niet goed wijs daar in de stad.

Henk van Geffen zegt:

Best vreemd dit, de Wijnloop is al jaren een super leuk event dat nog nooit voor enig overlast heeft gezorgd en juist is bedoeld om mensen weer wat vaker bij de plaatselijke winkelier naar binnen te krijgen i.p.v alles online te kopen. De winkeliers zijn vaak hardwerkende ondernemers en worden juist met dit kleinschalige evenement weer op de kaart gezet.

annemarie van vossen zegt:

Zeer hilarisch is het wel, wij betalen in feite als een van de rijkere dorpen van Nederland een godsvermogen aan ozb, waar ze in Groningen leuk hun linkse hobby’s mee kunnen bekostigen. Nu gaan die linkse rakkers ons de les lezen? Schande!

NIels zegt:

@Stefan
Precies dat dus. Het drank en vooral drugsgebruik (onder wat feitelijk nog kinderen zijn) in de binnenstad is totaal doorgeslagen, maar de Gemeente gaat lekker “gezond” lopen doen in Haren. Zelfde verhaal met andere evenementen, zo kon elders in de gemeente de Kardinge run (een gezellige mud run voor het hele gezin) niet doorgaan vanwege “de natuur” maar een technofeest met enorme overlast en een en al doorgesnoven feestgangers in dezelfde periode was dan weer geen probleem. Ik snap dat dus echt niet.

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.


Poll - uw mening telt

Ik mis een goede sportwinkel in Haren.

Ga naar het Poll archief