De krant die je leest van A tot Z
Dinsdag 21 Mei, 2024

woensdag 07 juni 2023

Nieuws:

Inrichtingsplan Raadhuisplein wordt begin 2024 verwacht

Door: Redactie

Het College van B en W heeft woensdag de gemeenteraad schriftelijk bijgepraat over de gang van zaken op het Raadhuisplein in Haren. Daar worden 25 luxe appartementen, twee winkelpanden en een supermarkt (Aldi) met overdekte parkeerplaatsen gebouwd door ontwikkelaar Explorius.

Het project heeft een aanloop gehad vanaf 2011, toen het oude gemeentehuis van Haren werd gesloopt. In de planvorming was er veel gedoe. Zo hebben omwonenden van de Molenweg de plannen tot aan de Raad van State aangevochten om uiteenlopende redenen. Nadat de gemeente Groningen het stokje in 2019 had overgenomen werden de plannen bijgesteld.

Minder opbrengst
In de brief van woensdag aan de raad staat dat de bijstelling van de plannen ook een bijstelling van de overeenkomst tussen gemeente en Explorius nodig maakt. Anders gezegd, de gemeente zal de prijs van de grond moeten verlagen. Om welk bedrag of percentage het gaat kon wethouder Rik van Niejenhuis desgevraagd niet zeggen. De overeenkomst is nog niet definitief rond, maar lijkt geen obstakel meer te worden. Het project moet doorgaan.  Tekst gaat verder onder de foto.

 

Wethouder Rik van Niejenhuis


Budget onbekend

Voor de uitvoering van het plan wordt deze zomer een traject gestart, waarbij de gemeente in gesprek gaat met Harenaars om wensen en visies te inventariseren. Tegelijk zal landschapsbureau LAOS zich in die gesprekken mengen, zodat de ontwerpers rekening kunnen houden met ideeën van inwoners. Overigens zegt de wethouder dat daarbij rekening zal worden gehouden met het budget dat beschikbaar zal zijn. Ook hierover kon hij nog geen details of bedragen noemen, omdat het deal met Explorius nog uitonderhandeld moet worden.

Groen
Volgens wethouder Van Niejenhuis zijn de ontwikkelingen op het Raadhuisplein gericht op groen, verkoeling en klimaatvriendelijk. De ‘stoffering’ van het plein zal dus groen worden met bomen en planten en weinig verstening. Dat is misschien maar goed ook, want de gemeente ontkomt er niet aan dat er bomen op het Haderaplein gekapt zullen worden voor dit plan. “Daar hebben we buikpijn van”, erkent de wethouder, want deze gemeente is gewend bouwplannen aan te passen aan het belang van bomen. “Maar in dit geval is dat werkelijk onmogelijk”, zegt hij. Hij wil het plan waarschijnlijk niet in deze fase opnieuw in de waagschaal stellen. Wél wordt er gedacht aan compensatie in de vorm van het herplanten in de buurt. Bomen verplaatsen kan in dit geval niet. De huidige bomen zijn hierop onderzocht en blijken te oppervlakkig en breed geworteld te zijn.

Geld blijft in Haren

Wat er allemaal op het Raadhuisplein gaat gebeuren zal het centrum van Haren ten goede komen, meent Van Niejenhuis. Het grootste deel van de opbrengst van de grond zal worden gelabeld als ‘centrumontwikkeling’ en beslist niet worden bestemd voor de algemene middelen. Desalniettemin zal het nodig zijn om extra fondsen te werven om de opfrisbeurt van het dorpscentrum te kunnen betalen. Daarbij denkt men aan geld uit het fonds Impulsaanpak Winkelgebieden en ook uit Ruimtelijke Economie en Leefkwaliteit. Hoe kansrijk dat is staat niet in de brief.

Parkeren
Dan is er nog het parkeerbeleid. Ondernemers in Haren willen het gratis parkeren voor hun klanten terug, al is het maar de eerste 1,5 uur (zoals Helpman). In de brief aan de raad staat dat de gemeente het ‘betaald parkeren’ ziet als een manier om autogebruik in te dammen ten behoeve van ‘verblijfskwaliteit’. Men wil wel toe naar één parkeersysteem voor het hele centrum, maar welk regime dat gaat opleveren is nog een open vraag.

Het spel is op de wagen, na twaalf jaar. De gemeente verwacht dat het definitieve inrichtingsplan in de eerste maanden van 2024 kan worden gepresenteerd.

5 reacties

MooiDorpHaren zegt:

De wethouder krijgt buikpijn van het bouwplan met bomenkap. Dat kan ik me voorstellen. De gemeente Haren heeft vlak voor de herindeling een stuk grond verkocht aan een projectontwikkelaar met de afspraak dat er een bouwplan mogelijk wordt gemaakt. Dit is een privaatrechtelijke afspraak.
Om dat bouwplan mogelijk te maken moeten bomen worden gekapt (en niet de kleinste). Publiekrechtelijk heeft de gemeente een heel erg strak beleid als het gaat om bomen en bouwplannen. Denk aan het “gat” in de Gelkingestraat. In dat gat Gelkingestraat (bouwkavel) is een boom gegroeid. Daarom mag de eigenaar niet bouwen.

Gaat de gemeente vanwege privaatrechtelijke afspraken (verkoop aan ontwikkelaar) afwijken van zijn publiekrechtelijk beleid? Dat wordt een leuke procedure als er bezwaar en of beroep plaats vindt….Publiekrecht staat toch boven privaatrecht?
Ik vermoed dat de gemeente het eigenlijk prima vindt als door bezwaar of beroep tegen de bomenkap het huidige bouwplan niet doorgaat en door de ontwikkelaar een kleiner plan moet worden gemaakt met behoud van bomen.

Het biedt ook een kans voor de projectontwikkelaar. De woningmarkt ligt op zijn gat. Verkoop van veel dure appartementen zal een probleem worden. Hetzelfde geldt voor de winkels in het project. Er Is helemaal geen vraag naar winkelruimtes. Kijk om je heen in het centrum: veel leegstand. Een kleiner plan met minder appartementen, minder winkelruimte gecombineerd met een lagere grondprijs kan dan een oplossing zijn voor beide partijen.

Ik hoop dat de bomen blijven. Sloop de helft van de bestrating er maar uit en voeg groen toe. Dat er ook ruimte moet zijn voor appartementen voor 60 plussers die in het centrum willen wonen kan ik ook toejuichen. Laat de Aldi maar zitten waar ze zit. Ziet er niet uit, maar dat is toch aan de achterzijde. Een dichtgeplakte Aldi in een mooi gebouw in het centrum lijkt me helemaal niets.

inwonervanharen zegt:

Wat is trouwens de laatste stand met de ALDI? De 1 zegt dat hij er wel heen wil. De andere zeggen dat hij toch op de oude lokatie zou blijven vanwege al het gedoe met de bouw op het haderaplein (veel weerstand van omwonenden)

Antoine zegt:

Ondanks die bomen is het Haderaplein oerlelijk. Het aangrenzende Raadhuisplein ook, trouwens. Dus veel valt daar niet aan te verpesten. Maak er maar iets moois van, zou ik zeggen.

Dat er zoveel ophef wordt gemaakt over het kappen van die bomen, verbaast me. De afgelopen winter zijn enorme hoeveelheden hout verstookt in dit dorp. Voor wie het niet wist: daar zijn ook bomen voor gekapt, en heel wat meer dan er op het Haderaplein staan.

Rolf zegt:

Ik vraag me toch af of dit wel doorgaat, aangezien er van omwonenden echt zeer veel weerstand is tegen deze bouwplannen

Redactie zegt: De afgelopen jaren is er tot aan de Raad van State geprocedeerd, maar uiteindelijk is dit aangepaste plan goedgekeurd.

Pen zegt:

Aldi incl. ruime gratis parkeerplaats op de oude plek laten staan. Bomen laten staan.

Bouw koopwoningen voor 60plussers met oprit voor eigen auto, plant veel inheemse struiken/planten en leg veilige wandelpaden aan.
Bij voorkeur “nultredenwoningen”.
Zie omschrijving in:
https://www.woonbond.nl/beleid-belangen/wonen-en-zorg/woonvormen
Een woning die intern en extern toegankelijk is. Intern toegankelijk betekent dat vanuit de woonkamer de keuken, het toilet, de badkamer en ten minste één slaapkamer zonder traplopen te bereiken zijn. Extern toegankelijk wil zeggen dat de woonkamer van de woning of woonruimte vanaf de straat te bereiken is zonder traplopen.

Pas dan is het aantrekkelijk om een te groot huis in Haren te verkopen en een seniorenwoning te kopen.

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.


Poll - uw mening telt

Ik mis een goede sportwinkel in Haren.

Ga naar het Poll archief