De krant die je leest van A tot Z
Vrijdag 21 Juni, 2024

woensdag 27 september 2023

Nieuws:

Inzet beloond, Haren heeft nu deelauto’s met extra voordelen

Door: Redactie

Een aantal weken geleden is een burgerinitiatief gestart om in Haren drie elektrische deelauto’s te plaatsen, die beschikbaar zijn voor een lokale groep gebruikers. Op deze manier wordt volgens de plannenmakers in de omgeving de parkeerdruk verminderd en komt er meer ruimte in de straat voor andere activiteiten. Meer ruimte voor kinderen om te spelen, minder verkeer door de straat en wellicht op den duur ook meer groen in de wijk, zeggen ze.

De drie initiatiefnemers Menno Visser, Matthias Heinemann en Rick van der Velde zijn hiermee begonnen, omdat hen opviel dat er in een straat veel auto’s stil staan. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat auto’s, zeker als het een tweede auto betreft, vaak rond de 95% van de tijd stil staan. Door een auto door meerdere gebruikers te laten gebruiken, wordt de auto vaker en dus een stuk efficiënter gebruikt.

De auto’s worden gedeeld in een besloten bewonersgroep. Een gebruiker heeft totaal geen vaste lasten meer voor de auto en komt daardoor vaak goedkoper uit. Het reserveren, openen en rijden met de auto wordt geregeld via een app, waardoor de auto op ieder moment van de dag kan worden opgehaald. Naast de locaties in Haren is ook een locatie aan de Van Royenlaan in Groningen in optie.

De coöperatie Duurzaam Haren omarmt dit project en betaalt de opstartkosten. Alle informatie over het project is te vinden op de site van Samen Slim Rijden Haren.

2 reacties

Anna zegt:

Als de auto door iemand anders in gebruik is kan hij natuurlijk niet ten alle tijden worden opgehaald. Wat als de gebruiker naar bv Zwolle is gereden…moet ik evt daar eerst met de trein heen? Lijkt me dat onderling veel afsprakem moeten worden gemaakt ook qua opladen. Al met al geen ideale situatie. Indien zo nu en dan een auto nodig? Dan lijkt mij eentje huren nog de beste optie

Menno Visser zegt:

Je moet de auto reserveren met een app en weer terugbrengen op de vaste standplaats. Dus het voorbeeld met Zwolle kan niet voorkomen. Op de standplaats staat de auto altijd aan de lader. In noodgevallen rij je langs een snel lader. De kosten van het laden zijn voor OnzeAuto en alle kosten zijn verrekend in de tarieven per km en per uur. Elektrische auto’s zijn nog bijna niet te huur.

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.


Poll - uw mening telt

Een krant lees ik het liefst:

Ga naar het Poll archief