De krant die je leest van A tot Z
Woensdag 24 Juli, 2024

dinsdag 31 oktober 2023

Nieuws:

Mariska Sloot: “Mensen, let op uw zaak”

Door: Redactie

Mariska Sloot, raadslid voor de Stadspartij 100% voor Groningen, doet een wake up call. Ze zegt dat Haren haar kermis in het centrum dreigt kwijt te raken en vraagt zich af of de gemeente de jeugd van Haren wel heeft geraadpleegd. Verder zegt zij dat veel mensen zich niet realiseren dat de reclamebelasting die de gemeente wil gaan heffen óók impact zal hebben op culturele instellingen en sportclubs.

Om te beginnen met de kermis. Op de website van Haren de Krant las Sloot tot haar verbazing dat ontwerpbureau LAOS in haar drie ontwerpen voor het nieuwe Raadhuisplein geen ruimte zag voor de jaarlijkse kermis. “Dat is toch heel vreemd”, zegt Sloot. “Is de jeugd gevraagd naar hun mening? De kermis is ieder jaar vooral voor jongeren en kinderen een trekpleister. Waar denkt de gemeente de kermis dan kwijt te kunnen? En die vraag speelt al in april 2024.” Mariska Sloot wil voorkomen dat de kermis stilletjes uit de plannen wordt geschreven en zegt: Haren, let op uw zaak. Woensdag 1 november zal Mariska Sloot hierover vragen stellen in het vragenuurtje.

Dan de reclamebelasting. De gemeente wil die invoeren in 2024. Volgens Mariska Sloot ligt in de berichtgeving de focus vooral op het effect op bedrijven. Maar dat is niet alles, zegt zij. “Straks zullen ook zorginstellingen en culturele instellingen gaan betalen voor hun uitingen”, aldus Sloot. “En wat denk je van de sportvelden. Een deel van De Koepel in Haren is openbare weg en dus krijgen sponsorborden te maken met deze onzinnige treitertax. Die zal voor rekening komen van de clubs. Moeten straks hierdoor de contributies weer omhoog?” Volgens Mariska Sloot hebben veel mensen nog niet in de gaten dat dit dus verder gaat dan het bedrijfsleden alleen. Ze zegt; “Haren, let op uw zaak.” Een petitie tegen de reclamebelasting is vandaag nog te tekenen.

2 reacties

MooiDorpHaren zegt:

Verbazingwekkend dat mw Sloot, met haar historische kennis vanuit Haren, aangeeft dat de Kermis mogelijk niet op het plein kan als gevolg van herinrichting van het plein. De werkelijkheid is anders. Het bouwplan Aldi+appartementen, (waar veel verzet tegen is), komt voor een deel op de plek van de prachtige bestaande prachtige bomen, maar ook op het huidige (tijdelijke) parkeerterrein. Dit parkeerterrein is ook de locatie van de Kermis. Voor het geheugen van mw Sloot: dat plan van de Aldi met appartementen is door de oude gemeente Haren doelbewust doorgedrukt vlak voor de herindeling. Men heeft toen een Europese aanbestedingsprocedure gevoerd om het plan te verkopen en zelfs te gunnen aan een projectontwikkelaar. De gemeente Groningen is dus vlak voor de herindeling opgezadeld met een enorm bouwplan dat op de locatie van de Kermis moet komen.
Het andere gesprek over de reclamebelasting komt wel voort uit de koker van de nieuwe gemeente Groningen.

Henk D zegt:

Voor wat betreft de reclamebelasting ben ik het helemaal met Mariska Sloot eens. Een heffing voor middenstanders en (sport)verenigingen die helemaal nergens op slaat.
En de kermis; moet er bij de inrichting van een nieuw centrumplein rekening gehouden worden met die ene week kermis per jaar?? Ik vind van niet. De kermis kan ook in de Kerkstraat ter hoogte van het Clockhuys worden gehouden op de straat en het schoolplein. Overigens een vraag die niet in 2024 speelt want de bouw en inrichting van het nieuwe centrumplein start pas eind 2024. Komend jaar kan de kermis dus rustig op het Raadhuisplein gehouden worden.

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.


Poll - uw mening telt

Echt jammer dat Haren na de zomer haar bouwmarkt gaat verliezen.

Ga naar het Poll archief