De krant die je leest van A tot Z
Zondag 26 Mei, 2024

zaterdag 23 september 2023

Nieuws:

Namen & Gevels Waarom die naam?

Door: Redactie

Naam: Kromacker 1915
Gevel: Rijksstraatweg 76, Glimmen

Reinier Antonides (1976) kennen we als schrijver van verhalen in Roald Dahl-stijl. Maar hij is ook geïnteresseerd in non-fictie. Hij ploos de geschiedenis van zijn huis uit en dat leidde tot de naam ‘Kromacker – 1915’ op zijn gevel. Hoe zit dat?

Antonides heeft twee kenners van oud-Glimmen geraadpleegd: Gerrit Darneviel en Eppo van Koldam. Met hun verhalen kon hij de historie van zijn huis reconstrueren. Veel (oudere) mensen zullen het huis kennen als de winkel van ‘mevrouw Berends’ (Textiel), die tot 1990 heeft bestaan. Het huis is in 1915 gebouwd. Voordien moet het een akkertje zijn geweest. Uit akten blijkt dat ene Harm Wolters, wever van beroep, het perceeltje onder de naam ‘Kromacker’ zou hebben verkocht in 1824 aan ene Carolus Christiaan de Bruin uit Groningen voor de somma van 16,50. Waarom het perceeltje ‘kromacker’ werd genoemd is niet duidelijk. Wellicht zat er een knik in het perceel? De huidige bewoner heeft deze historie zichtbaar gemaakt door de naam, die sinds kort op het pleisterwerk prijkt.


2 reacties

Bert zegt:

Bij mevrouw Berends heel wat kleertjes gekocht. Belde mijn ouders op dat ik aan kwam en nieuwe kleren moest hebben en ging ik op fietsje heen en nieuwe passen en meenemen. Geen geld bij werd gewoon op rekening gezet en werd later altijd keurig betaalt door mijn ouders. Wat een mooie tijd. En het vertrouwen. Die tijd is er niet meer. Later nam haar zoon Hylke de zaak over. Toen in centrum haren waar nu Fitiny zit.

willy zegt:

Een kromakker is een bijzondere middeleeuwse kavelvorm, smal en langwerpig.
In de vorm van letter S of C, ontstaan door zware speciale karploegen getrokken door een
span van acht of meer trekdieren. Bij het bewerken van het land moest een ruime bocht
genomen worden. https://www.leestekensvanhetlandschap.nl/kromakker
Op de Onneresch lag in die tijd ook Kromakkerveen en Langakkerveen (bron Land van Ons)

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.


Poll - uw mening telt

Ik mis een goede sportwinkel in Haren.

Ga naar het Poll archief