De krant die je leest van A tot Z
Vrijdag 21 Juni, 2024

woensdag 17 juni 2020

Nieuws:

Nieuwbouw brandweerkazerne Haren ‘on hold’. Brandweermensen teleurgesteld.

Door: Redactie

De bouwplannen voor de veelbesproken nieuwe brandweerkazerne aan Felland-Noord in Haren, liggen in de ijskast. Of staan ‘on hold’, zoals woordvoerder Sylvian Noeken het uitdrukt. Dat blijkt bij navraag door deze krant naar de stand van zaken. De Veiligheidsregio wilde af van de verouderde locatie aan de Westersedrift en na een jarenlange discussie werd uiteindelijk het pand van Bolt Wegenbouw aan Felland-Noord aangekocht. Begin 2020 werd nog hard gewerkt aan het ontwerp en leek de bouw na de zomer te kunnen starten. Dat gaat nu voorlopig niet door.

Sylvian Noeken: “De huidige status van de (nieuw)bouw van de kazerne in Haren, is dat deze voorlopig ‘on hold’ is gezet. Dit heeft ons Dagelijks Bestuur (DB) op 26 februari besloten, omdat wij voor een verkenning staan van mogelijke kostenbesparingen waarvan wij nog niet weten hoe die er exact uit gaan zien. Als Veiligheidsregio worden wij gefinancierd met publiek geld dat van de gemeenten komt en dat kunnen wij maar één keer uitgeven.”

Vergadering uitgesteld
Volgens Noeken zou het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio (de burgemeesters in de provincie Groningen) in mei overleggen over deze situatie, maar door de corona-perikelen heeft dat beraad nog niet plaatsgevonden. “Naar verwachting vindt het pas na de zomer plaats”, zegt Noeken. De burgemeesters gaan dan de investeringsagenda bespreken en willen zien wat het effect van kostenbesparingen zal zijn op onder andere de plannen in Haren. Tot dat moment worden er geen investeringen gedaan. Sylvian Noeken snapt heel goed, dat dit vervelend nieuws is. “We realiseren ons dat we onze ploegleden en inwoners om meer geduld vragen, maar naar verwachting kunnen wij hen in het najaar meer duidelijkheid geven. De ploegleden van Haren waren vanzelfsprekend erg teleurgesteld, want na vele jaren van overleg was er eindelijk duidelijkheid over nieuwbouw van hun kazerne. Deze teleurstelling begrijpen wij heel goed.” De huidige kazerne aan de Westersedrift voldoet al jaren niet meer aan de Arbo-eisen. Daarom was destijds gekozen voor nieuwbouw. Op de foto de huidige kazerne.

Uit het archief
De brandweerkazerne is al jaren een ‘heet hangijzer’. We pikken willekeurig een bericht van onze krant uit 2017, waarin wordt gemeld dat de besluitvorming ‘on hold’ was gezet (die term is bekend). In dat jaar was het de provincie die op de rem trapte. In dat jaar leek er nog sprake te zijn van nieuwbouw op de locatie van de oude kazerne. Lees: https://www.harendekrant.nl/nieuws/nieuwe-brandweerkazerne-on-hold-veto-provincie/

6 reacties

InwonerVanHaren zegt:

Recentelijk had men bij het Forum in Groningen lekkage, en tja geld kun je maar éénmaal uitgeven.

Ben zegt:

Wie betaald leegstand pand aan felland, inderdaad de belastingbetaler.Wanbeleid

Gertjan zegt:

Kent Sylvia Noeken het dossier “nieuwe brandweerkazerne Haren”? Of nog mooier gezegd “Post zuid?”Mooi dat ze begrijpt dat de ploegleden en de inwoners nog meer geduld moeten hebben. Maar het geduld is al heel lang op en er is zeker geen begrip meer bij de ploegleden van de brandweer. En met heel lang bedoel ik al jaren. Ik ben als brandweervrijwilliger al zeker vier jaar bij de brandweer weg. Over dat er een nieuwe brandweerkazerne moet komen wordt al veel langer gesproken dan vier jaar. Ik denk inmiddels al wel 8 jaar. De geloofwaardigheid is ver te zoeken en de teleurstelling is groot, heel groot. En niet alleen bij de ploegleden van de brandweer.

WdH zegt:

Dat was te verwachten. De gemeente Groningen is de grootste sponsor van de Veiligheidsregio en die hebben met hun linkse gelduitgavepatroon aanzienlijk meer uitgegeven dan verantwoord was. Nu men door de corona-perikelen tien tot twintig miljoen extra kosten heeft gemaakt is de pot meer dan leeg. De vierde achtereenvolgende OZB-verhoging zal ongetwijfeld in aantocht zijn. Jammer voor de brandweerlieden en omwonenden aan de Westerse Drift dat het plan nu in de ijskast gaat.

Karel de groot zegt:

Prima zo, scheelt een hoop lawaai en overlast! Laat ze lekker aan de westerse drift blijven. Wat kost wel niet zo’n verbouwing!?

Burger zegt:

Nou nou nou. Wat zal de overbuurman balen zeg.. kan die nog langer slecht slapen snachts. En dan nog maar zwijgen hoeveel overlast ie wel niet heeft van de milieu straat……….. jammer heer OS k*********t

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.


Poll - uw mening telt

Een krant lees ik het liefst:

Ga naar het Poll archief