De krant die je leest van A tot Z
Vrijdag 21 Juni, 2024

dinsdag 16 mei 2023

Nieuws:

Reclamebelasting in Haren? “Maak het centrum niet kapot”

Door: Redactie

Op 24 april werden winkeliers en overige ondernemers in Haren nogal verrast door een brief van de gemeente Groningen, die aankondigde per 2024 belasting te willen heffen op reclame-uitingen. Veel is er nog niet bekend en het is nog maar een voornemen van het College van B en W. Desondanks zorgt de brief voor tumult en wrevel bij ondernemers. Om niet te zeggen: ‘de beer is los’.

Inkomstenbron
Ondernemers spreken onderling hun ongenoegen uit, waarbij het belangrijkste gevoel is: waarom moeten ze ons hebben? Die vraag is wel een beetje te begrijpen, want het plan komt (1) uit de lucht vallen en verder (2) hoeft de gemeente zelf helemaal geen kosten te maken voor reclameborden, die via belasting zouden moeten worden terugverdiend. Het lijkt er dus op dat ondernemers willekeurig zijn uitgekozen om als nieuwe inkomstenbron te dienen. Onbevestigde schattingen gaan uit van een jaaropbrengst van 2 tot 6 ton. In een ‘brief op poten’ hebben ondernemersorganisaties in de gehele gemeente hun ongenoegen aan het College laten blijken.

Regels
De andere kant van het verhaal: de gemeente zegt wél een inhoudelijk argument te hebben om deze stap te willen zetten. B en W vinden dat reclame-uitingen op een ongewenste wijze ‘overheersend zijn’ en ‘belastend’ voor de openbare ruimte. In een toelichting zegt men: “Deze nieuwe belasting moet bijdragen aan het terugdringen van de hoeveelheid aan reclame-uitingen in de gemeente Groningen.” De belastingmaatregel is dus geen melkkoe, maar een middel om het aantal reclame-uitingen terug te dringen. Dat klinkt plausibel, maar je kunt je afvragen of dit een zuivere redenatie is. Immers, je kunt de beperking van reclame ook afdwingen met gedragsregels. Daar lijkt B en W nu niet voor te kiezen.

Inventarisatie
Het voornemen staat niet op zichzelf, want B en W willen ook de precariobelasting (gebruik van openbare ruimte voor bijvoorbeeld terrassen en uitstallingen) verhogen, ook met als doel om de openbare ruimte rustiger te maken. In Haren vragen ondernemers zich af of dit dorp nu niet over één kam geschoren wordt met de stad. Immers, waar de stad misschien wordt overheerst door reclameborden is dat in Haren bepaald niet het geval. Inmiddels is een extern bedrijf uit Duiven begonnen met de inventarisatie van reclame die zichtbaar is vanaf de openbare weg. Daarna zal de gemeente het idee gaan uitwerken en zullen de financiële gevolgen bekend worden.

Reactie Ondernemend Haren
Voorzitter Henk Broekema (foto) van Ondernemend Haren is pissig en zegt: “De maat is vol, dit kun je niet maken en ik zal uitleggen waarom. Ondernemers hebben het al erg zwaar gehad door de pandemie en houden soms het hoofd nog maar net boven water. En dan worden ze net nu het weer wat beter gaat willekeurig gepakt om een belasting te betalen ten behoeve van de algemene middelen.” Broekema gelooft niets van het argument dat de belasting helpt tegen wildgroei van reclameborden. Hij zegt: “Onzin, want om die te voorkomen heeft de gemeente in 2021 een reclamenota gemaakt waarin beleidsuitgangspunten en de regels voor reclame-uitingen in de gemeente Groningen worden beschreven.” Ten slotte zegt Broekema: “De gemeente heeft diverse plannen met betrekking tot duurzaamheid, energietransitie en circulaire economie waar ze de medewerking van de ondernemers hard bij nodig heeft, waar de ondernemers aan mee willen werken, wat hen veel geld kost en dan worden ze nu getroffen om nog eens extra bij te dragen aan de algemene middelen om tekorten aan te zuiveren.” Hij voegt er cynisch aan toe: “Wanneer er voor de ondernemer geen verdiensten meer zijn, verdwijnen vanzelf de reclameuitingen; leegstand zal dan ongekende vormen gaan aannemen. Je maakt de leefbaarheid van het centrum van het dorp dan vanzelf kapot.”

7 reacties

InwonerVanHaren zegt:

Kijk, wij wisten voor de annexatie ook al wel dat de gemeente praktisch failliet is. Stop gewoon met liegen, dat zou een stuk beter zijn voor het ‘vertrouwen’.

In het kort deze InwonerVanHaren vindt dat B en W op een ongewenste wijze ‘overheersend zijn’ en ‘belastend’ voor Haren.

Christien zegt:

Is het een idee om de borden van ERVAAR HAREN te verwijderen ? ( goed idee van de Gemeente )
Heb me al vaak afgevraagd waar deze borden toe dienen en of ze meer publiek trekken.
Ik struikel er zowat over als ik in het centrum loop en vind dat het straatbeeld er heel lelijk en zeer onrustig van wordt. Slechte ERVARING dus !
Als deze worden verwijderd kan Groningen de Graaier daar geen belastinggeld over heffen
en wordt het straatbeeld ,voor mij in ieder geval, aantrekkelijker. Win – win situatie.

WdH zegt:

(Rectificatie:)
Laat de gemeente eerst eens stoppen met bakken geld uit te geven aan allerlei onzinnige zaken, zoals bomen poten op de Grote Markt! Allerlei linkse ideeën waar veel gemeenschapsgeld aan verkwanselt wordt. De ondernemers worden weer eens als melkkoe gebruikt, terwijl naast de Corona-ellende ook andere zaken spelen zoals toenemende concurrentie van internetwinkels en op lokaal niveau het betaald parkeren. Het mag duidelijk zijn dat deze kosten uiteindelijk aan de klant moet worden doorberekend, die door inflatie ook gedwongen wordt om steeds kritischer en creatiever met geld om te gaan. Dat moet de gemeente goed beseffen voordat het te laat is.

Harenaar zegt:

Absurd. Op het moment dat in een pand een winkel gevestigd mag worden, is het toch logisch dat die winkel zichtbaar maakt dat je daar iets kunt kopen? Zijn de winkelwagentjes voor de Albert Heijn ook reclame? Je kunt daar duidelijk aan zien dat er iets verkocht wordt…
En hoe zit het met reclame op auto’s en busjes die in de openbare ruimte te zien zijn? Ook reclame?
Bomen aanplanten op de Grote Markt is dan wel weer een prima idee.

Hans zegt:

Dan ook maar klaag belasting invoeren?
Dat levert een hoop op. Beroepsklagers zoals VOLE zouden een mooie melkkoe zijn!

Karel zegt:

@hans; dan zullen de beroepsklagers van het burgercomitee haren wel extra aangeslagen worden, aangezien ze anti stad zijn..

InwonervanHaren zegt:

Ik vind de huidige borden in elk geval beter dan het oude “Rondje Haren”project wat helemaal nergens op sloeg. Gemeente Groningen kan beter eens geld steken in handhaving. Ik zie bv al in maanden geen stadswacht meer in het Centrum terwijl er de ene fiets na de andere er gejat word en ook men continu hardleers door de loopgebieden blijft fietsen (Brinkhorst & de paden aan beide kanten van Klooster Reizen)

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.


Poll - uw mening telt

Een krant lees ik het liefst:

Ga naar het Poll archief