De krant die je leest van A tot Z
Woensdag 24 Juli, 2024

donderdag 26 januari 2023

Nieuws:

Stichting Behoud Groene Hortus noemt plan CareX een ‘illusie’ en ‘annexatie’

Door: Redactie

Na een kritische reactie van Stichting Vrienden van de Hortus heeft nu ook de Stichting Behoud Groene Hortus, die de Hortus nu beheert, negatief gereageerd op het omvangrijke plan van CareX om de Hortus ‘erbij te nemen’, zodat een sterke partij ontstaat die goed kan zorgen voor zowel Hortus als Biotoop.

In het plan stelt CareX voor om extra appartementen te bouwen op de bestaande Biotoop, en de Hortus en Biotoop in elkaar te schuiven, waarbij CareX deels gaat zorgen voor de Hortus. Daar zouden ook tinyhouses moeten komen. Het entreegebouw wordt een winkel en de tuinen moeten 24/7 vrij toegankelijk zijn voor publiek.

De Stichting Behoud Groene Hortus ziet het niet zitten. Men schrijft in antwoord op vragen van Haren de Krant haar relaas, zoals hieronder weergegeven. De gemeente heeft gezegd de plannen van Carex ‘mee te nemen’ in haar oriëntatierondes.

Reactie Stichting Behoud Groene Hortus

Het plan lijkt ons in zijn geheel een volstrekte illusie. Dit plan beperkt zich niet tot de Biotoop, maar annexeert ook de Hortus. In de inleiding bij het plan wordt aangegeven, dat dit plan met medeweten van de Gemeente Groningen en de RU Groningen is opgesteld. Dat de SBGH in deze mededeling ontbreekt, kan geen verwondering wekken. De inhoud verdraagt zich op geen enkele wijze met de doelstelling van de Stichting Behoud Groene Hortus, de beheerder van de Hortus. Overigens hebben de Gemeente en RUG aangegeven inhoudelijk niet betrokken te zijn bij de plannen.
Het plan zelf betekent het einde van de Hortus botanicus. De claim dat men met het plan ook de ecologisch/botanische waarden in stand kan houden is grotesk als men leest wat er wordt voor gesteld: een openbare tuin met 10 tiny houses, 3 off-grid woningen, een crossbaan, een kinderspeelplaats, een spartelvijver met ligstrand, een hardlooproute met objecten voor freerunning, skatebaan, een openluchttheater met ca. 300 zitplaatsen, een blotevoetenpad, een bloemenpluktuin en openbaar grasveld en in de Chinese tuin verblijven voor ‘artists in residence’. Het zal voor iedereen duidelijk zijn, dat ook de claim dat het een rustgebied blijft met deze invulling onzin is.

Het plan is niet alleen megalomaan en een artistieke droom, ook de financiële onderbouwing ervan is volledig uit de lucht gegrepen. Gegeven de oorspronkelijke aard van de gebouwen op de biotoop (kantoren en laboratoriumvoorzieningen met veel asbest) en de staat van het onderhoud, zal het realiseren van up-to-date woonvoorzieningen een aanzienlijke investering vergen. Voor het biotoopterrein lijkt het realiseren van betaalbare nieuwbouw voor ouderen, lagere – en midden inkomensgroepen een betere optie.

Ook de gedachte van CareX dat de SBGH “ontzorgd“ zou moeten worden is, afgezien van de arrogantie die daaruit spreekt, niet realistisch. De SBGH heeft zich zelf de afgelopen 10 jaar met een stijging van de bezoekersaantallen van ca. 20.000 naar ruim 36.000 per jaar wel bewezen. Waar CareX goed in is, is het organiseren van een nuttige functie voor gebouwen die hun oorspronkelijke functie hebben verloren en al dan niet op de nominatie staan om te verdwijnen. Dat is een andere kwaliteit dan het runnen van de grootste botanische tuin van Nederland.

Namens het Bestuur SBGH / J. Poutsma

9 reacties

Antoine zegt:

Hortus en Carex zouden er goed aan doen om elkaar niet de tent uit te vechten en met een realistisch (!) gezamenlijk plan te komen. Anders worden ze straks beide door de gemeente aan de kant geschoven, en staan ze met lege handen.

Bas zegt:

In de Hortus wisten de vrijwilligers lang niet, wat de toekomstplannen waren. Dat beloofde al niet veel goeds, maar dit plan is een klap in het gezicht van bezoekers, vrijwilligers en buurtbewoners. De weinige groene plekken rond de stad verdwijnen onder regie van bestuurders van een groene partij – dat is ronduit schandalig

Tjeerd zegt:

Communiceren en samenwerken is niet het sterkste punt van Carex, dat is duidelijk. Waarschijnlijk wisten ze na zo veel jaren naast de Hortus te hebben gewoond nog niet eens dat er zoiets van Vrienden van de Hortus en SBGH bestaat. Zou gepaster zijn als ze het beheer van de Biotoop eerst eens goed organiseren, daar is genoeg aan de hand volgens mij.
Luchtfietsen mag maar het als serieus plan presenteren op deze manier strijkt tegen heel veel haren in en is aanmatigend naar de mensen en organisaties die zich al erg lang inzetten voor de Hortus.

Tineke zegt:

Misschien goed om te weten dat de bewoners van de Biotoop, tenminste de meerderheid, hier niets van afwisten. Gelukkig maar, want het plan komt op mij naar de Hortus genant en denigrerend over…hadden de bewoners maar mee kunnen denken, was het misschien wat realistischer geweest…

Han zegt:

Wat een waanzinnig plan en dat bedoel ik niet positief

Het lijkt er op dat Carex zich in allerlei bochten wringt vooral ten behoeve van hun eigen bestaansrecht

Ik neem aan dat het vooral een vlucht naar voren is en de gemeente ze geen kans zal geven zich verder in te graven

Hugo zegt:

@Antoine, dat is idd een goed idee om samen met een plan te komen. Ik kan me goed voorstellen dat Biotoop en Hortus elkaar kunnen versterken als grote groene long tussen Rijksweg en Kerklaan. Dit is wel het moment om samen aan tafel te gaan in plaats van eenzijdige plannen te maken en te reageren via de krant.

Tineke zegt:

@hugo, eens, zoek de verbinding, daar kom je verder mee, en niet alleen met de Hortus, maar ook met omwonenden

willy zegt:

Zo denkt het bestuur v. d. vriendenvereniging:
https://www.vriendenhortusharen.nl/visie.html

Rinny E Kooi zegt:

De Hortus in Groningen is van groot belang. Dit betreft niet alleen de biologische en biodiversiteitswaarde maar ook de geschiedenis. Hij herinnert aan de periode dat velen daar zijn opgeleid en belangrijke functies kregen. Het is ook een heel bijzonder park. Groningers – zoals ik – moeten daar trots op zijn. Dat wat men daar binnenkort gaat doen gaat men toch ook niet doen in het Groningse Stadspark of het plantsoen! De mensen in die omgeving kunnen daar wandelen, recreeren en genieten! Het biedt ook voor toeristen veel moois!

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.


Poll - uw mening telt

Echt jammer dat Haren na de zomer haar bouwmarkt gaat verliezen.

Ga naar het Poll archief