De krant die je leest van A tot Z
Donderdag 24 Juni, 2021

maandag 28 september 2009

Nieuws:

Toekomstdroom

Door: Redactie

Gastencolumn van 28 september 2009 door Herman Heijtmeijer, Haren

Afgelopen week werd ik ruw gestoord uit een merkwaardige droom. Mijn vrouw stootte mij aan en vroeg me, wat ik toch zat te prevelen in mijn droom. Ik dacht na, en inderdaad het leek wel een droom uit de televisieserie de X-files. Ik droomde over een verre toekomst zo’n 30 jaar verder. De bejaarde mevr. Van Duinen en meneer Stromer zaten in het bejaardenhuis Erasmusheem, op een rustbankje samen te praten. De rollator keurig ernaast geparkeerd. Mevr. Van Duinen sopte wat tranen weg. “Weet je nog Jos, ik had het nog zo gezegd; Niet doen dat gemeentehuis!”. Maar ja, ze wilden niet naar me luisteren. Ze pakt de arm van haar buurman, “Je weet dat toch nog wel Jos?!. Jos knikte licht dementerend. Hij kon zich vaag herinneren waar zijn buurvrouw het over had. Dat gesnotter van zijn buurvrouw, daar kon hij maar slecht tegen. Ja, dat was een trieste gebeurtenis zo’n 18 jaar geleden. Het opheffen van de gemeente Haren. De schuldenberg was zo groot geworden, dat de burgemeester niets anders kon doen dan de deur van het nieuwe gemeentehuis achter zich dicht te trekken. Met de opbrengst ervan kon nog net een deel van de rente over de schulden worden betaald. Haren werd een deel van de gemeente Groningen. De ambtenaren werden ontslagen, de middenstand kwijnde weg, de basisvoorzieningen zoals scholen en sport werden allengs minder. Jos bromde wat onverstaanbaars. Hij wist zelf ook niet meer zo goed. Alles was zo verwarrend in die tijd. Eerst nog samen met de liberalen en toen was er ene Theo. Waar was die ook al weer van? Jos knikkebolt een beetje, was hij niet de penningmeester met dat gat in zijn hand? Mevr. Van Duinen snottert nu harder. “Waarom hebben ze niet geluisterd?”. Het kopje thee van de hulp Dieta valt bijna uit haar hand. “Alles zal wel goed komen” zei deze nog. Jos knikt instemmend naar zijn buurvrouw, pakt zijn wandelstok en zwaait er van woede mee in het rond. Met een klap op de tafel, word ik weer wakker. Wat en vreemde droom, had ik echte tranen gezien?


7 reacties

harennietbijstad zegt:

ai! heeft deze meneer een glazen bol gehad in 2009?

2 september 2013 om 12:58
Inge zegt:

Integraal opnieuw plaatsen!

7 maart 2014 om 19:14
Joost zegt:

Deze toekomstdroom blijkt nu de waarheid.

28 juni 2016 om 12:32
zuchtje zegt:

In het opnieuw geplaatste stukje valt te lezen: De ambtenaren werden ontslagen, de middenstand kwijnde weg, de basisvoorzieningen zoals scholen en sport werden allengs minder…. Stel dat dit het geval ZOU zijn….. wie is dan daarvoor verantwoordelijk? Als je het stukje goed leest, wordt er aangegeven dat Haren zich financieel enorm in de nesten heeft gewerkt. T O C H ? In dat geval ben ik er blij om, dat de droom op slechts één punt klopt; Namelijk dat Groningen bereid is om Haren de helpende hand te geven door een samenvoeging.

Ambtenaren worden niet ontslagen, zoals de dromer dit beschrijft, middenstand die wegkwijnt? Nee, evenmin. Althans… we hebben natuurlijk een crisis gehad, en door de komst van internet is het logisch dat detailhandelsomzetten onder druk komen te staan, hetgeen dan weer gecompenseerd wordt door de onlineverkopen van de ‘internet-winkeliers’ 😉 . Minder wordende basisvoorzieningen in de vorm van scholen en sportvoorzieningen? Nee, daarvan is evenmin sprake…. althans tot een weekje of twee geleden. Nu blijkt dat het zwemband minder centjes krijgt om de begroting van de gemeente Haren sluitend te krijgen …… tsja… wie is daar nog maar voor verantwoordelijk?

Gelukkig liep de droom toch goed af door het samen gaan van Haren en Groningen. Ik zou niet wakker schrikken, maar met een glimlach op het gezicht mezelf nog een keertje omdraaien en rustig verder gaan slapen….

8 november 2016 om 02:34
Hans zegt:

herplaatsen !

10 juli 2017 om 11:52
Antoine zegt:

Inderdaad: herplaatsen. Zo kan iedereen zien dat de Harense bestuurderen zelf al heel goed in staat zijn om het voorspelde onheil te realiseren. :o)

10 juli 2017 om 19:36
Joke zegt:

Hoe zou het gaan met deze meneer? Schrijft hij nog eens een gastencolumn?

2 mei 2021 om 17:15

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.