De krant die je leest van A tot Z
Donderdag 29 februari, 2024

dinsdag 10 januari 2023

Nieuws:

Veel inbraken. Oorzaak vermoedelijk ‘mobiel banditisme’

Door: Redactie

De lijst met inbraken in Haren en Glimmen van de afgelopen anderhalve maand is verontrustend lang. Wijkagent Marco Gaasbeek weet ervan en ziet een patroon.

“Het lijkt weer een voorbeeld van mobiel banditisme. Vaak gepleegd door mensen uit het voormalig oostblok, maar in dit geval weten we het nog niet. Deze mensen komen over de A28 aanrijden, nemen de afslag Haren of Glimmen en op de route kijken ze naar geschikte, vaak vrijstaande huizen.” Als we de lijst met gedupeerden bezien, zou dit enigszins kunnen kloppen. De adressen bevinden zich vaak langs de Rijksstraatweg of in zijwegen daarvan (mogelijk met een achteruitgang in de tuin), zoals Nieuwe Kampsteeg en Viaductweg/Westerveen, de laatste twee in Glimmen. De meeste inbraken vonden evenwel aan de Rijksstraatweg plaats tussen Dilgtweg (Haren) en Zuidlaarderweg (Glimmen), een traject van enkele kilometers.

Volgens Gaasbeek is de methode van deze inbrekers ook wel bekend. Meestal worden de inbraken aan het begin van de avond, net na het invallen van de duisternis gepleegd. Gaasbeek: “Als er op dat tijdstip geen licht brandt, weet je zeker dat er niemand thuis is. ’s Nachts is dat niet het geval.” Hij geeft als belangrijkste tip: bespaar niet op stroom en laat licht branden, zodat het lijkt of er iemand in huis aanwezig is.

Recent
Afgelopen zaterdag was een huis aan de Rijksstraatweg in hartje Glimmen doelwit rond 19 uur, er werd een keukenraam ingetikt om binnen te komen en er verdwenen sieraden en horloges. Aan de Rijksstraatweg in Haren bleef het bij een poging tot inbraak (foto), ook in het begin van de avond, toen de bewoners uit eten waren.

6 reacties

InwonerVanHaren zegt:

Voor de Politie een mooie reden om de telefoonmasten eens uit te lezen. Kunnen ze eens kijken of er nuttige informatie uit komt.

Redactie zegt: Dat klinkt interessant, maar hoe werkt dat volgens u dan?

Mina zegt:

Het zou ook helpen als de straatverlichting in het dorp het eindelijk eens zou doen. Het is werkelijk een schande dat er al wekenlang geen straatverlichting brandt in grote delen van het dorp. Ik denk hierbij aan de Emmalaan, de Hertenlaan, Onnerweg, deel Rijksstraatweg. Wellicht dat Haren de Krant eens een artikel kan wijden aan dit fenomeen en kan uitzoeken waarom de gemeente zo verschrikkelijk laks is in het repareren van deze straatverlichting. Kijk vooral eens in de app SlimMelden. Deze app staat vol met meldingen over niet werkende straatverlichting. Sommige meldingen staan al maanden open. Ik vraag mij af of de gemeente űberhaupt wel iets met deze meldingen doet.
Rijdt eens om een uur of 8 ’s morgens eens over de Onnerweg/Hertenlaan. Levensgevaarlijk, er brandt geen straatverlichting en het wemelt van scholieren op de fiets met slechte of zelfs helemaal geen verlichting.

Jan zegt:

Ach ja en als je melding maakt van ‘vage rondlopende buitenlanders’ die aan het FaceTimen zijn met hun collega’s (route + woningen worden op deze manier verkend) dan krijg je nul op request! Aantal jaren geleden ook al het geval; politie nam niet de moeite om actie te ondernemen, kom maar naar het bureau aan de radermarkt werd er gezegd! In de weken erna een Grote inbraakgolf route onnerweg / jachtlaan

Plus de zogenaamde daklozen (Oostblokken!) bij de supermarkten, hen ontgaat niks! Maar goed als je dat hardop zegt, dan discrimineer je!

Ben benieuwd of de redacteur weer censuur toepast..

inwonervanharen zegt:

Ben het deels met @mina eens. Ik vind het bv belachelijk dat de lichtmasten in Haren niet up to date zijn. Dit terwijl er in de stad wel geld word uitgegeven voor het herinrichten van straten (Brugstraat, A-Straat, Folkingestraat, Omg Munnikenholm) waarbij ik veel mensen hoor die het achteraf een verslechtering vinden.

Ook zou ik weer netzo als vroeger de BOA’s/Stadswachten meer in het centrum willen zien rondlopen. Dit kan bv al fietsendieven (wat ook een groot probleem is) in het centrum afschrikken en misschien kunnen ze dan ook eens dat illegaal geparkeer voor de expert (is elke dag tussen meende ik 9 en 5/6 uur alleen voor laden & lossen) of het fietsen van fietsers door loopgebieden (denk aan brinkhorst en beide paden langs Klooster reizen) aanpakken

Mina zegt:

Gezien de reacties denk ik dat Harendekrant wel energie in een journalistiek onderzoek mag steken.

Joke zegt:

Kijk ook eens naar de klachten in de facebookgroep Harense Toestanden. Gemeente doet niets maar dan ook helemaal niets aan straatverlichting.

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.


Poll - uw mening telt

Ondervindt u overlast door uw buren?

Ga naar het Poll archief