De krant die je leest van A tot Z
Zondag 26 Mei, 2024

donderdag 08 februari 2024

Nieuws:

Zandwegen: Bron van plezier en ergernissen

Door: Redactie

De zandwegen in Haren, Onnen, Glimmen en Noordlaren zijn beeldbepalend in het landschap en dienen gekoesterd te worden. Dat zegt de gemeente Groningen in deel 1 van de langverwachte Nota Zandwegen. In deel 2 van die nota legt men uit hoe men dit ‘koesteren’ in de praktijk wil brengen en daarover lopen de meningen uiteen.

Deugt niet
In een meningvormende raadsvergadering op 8 februari stonden 9 insprekers aan de microfoon om alarm te slaan. Allen vanuit hun eigen belang kwamen ze de raadsleden vertellen dat deel 2 van de Nota Zandwegen niet deugt. Daarbij gaat het ze enerzijds om de slechte staat van onderhoud bij nat weer (het is dan een modderpoel) en anderzijds om het vernielen van ecologische elementen (zoals de bermen) tijdens onderhoudswerk door mensen die er ‘geen verstand van hebben’. Uit liefde voor de zandwegen werden er harde woorden gesproken over de mensen van Stadsbeheer, die voor het reguliere onderhoud verantwoordelijk zijn.

Duister
Jan Schuurmans (Hoge Hereweg) heeft de indruk dat Stadsbeheer de verkeerde dingen op de verkeerde momenten doet (“onderhoud in de natste periode van het jaar”). Ingrid Schenk (Duinweg) zegt dat de enorme machines meer kapot maken dan haar lief is (“berm en fietspad worden beschadigd”). Karma Sierts (Boerlaan) zegt dat de Gemeente Haren vroeger mensen stuurde die verstand van zaken hadden, in tegenstelling tot het huidige Stadsbeheer (“Haren had een compacte groep mensen aan het werk”). David van der Kellen (Duinweg) deed er nog een schepje bovenop en zei: “De wethouder denkt dat het onderhoud nu goed is, maar ze weet niet dat het werk gebeurt door mensen die er geen verstand van hebben. Dat verwijt ik deze mensen aan de schop niet, maar de duistere managementlagen erboven wél.”

Tevreden
De insprekers zeiden ook dat zij niet genoeg waren gehoord bij het opstellen van het onderhoudsplan. Jan Wittenberg (SLGH) memoreerde dat de door zijn stichting opgestelde Nota Zandwegen destijds is genegeerd. Dat wordt echter krachtig tegengesproken door wethouder Kirsten de Wrede: “We hebben die nota echt goed gelezen en met veel mensen in het gebied gesproken. Er waren ook zienswijzen op het concept. Ik ben tevreden over deze nota en de manier waarop deze tot stand is gekomen.”

Keizand
De insprekers vragen de gemeente om deel 2 van de nota (onderhoudplan) te ‘parkeren’ en te verbeteren, alvorens deze nota vast te stellen. Aan het slot van zijn betoog toverde Wittenberg een zakje keizand op tafel, dat volgens hem veel beter is voor zandwegen dan het zand dat de gemeente nu stort. “Keizand plakt stevig aan elkaar”, verklaarde hij. En daarmee kreeg de vergadering een heel praktijkgericht slot. De discussie wordt over enkele weken vervolgd, omdat de vergadering in tijdnood kwam.


Jan Wittenberg tijdens zijn inspraak.

6 reacties

Leo Nederpel zegt:

Eindelijk aandacht voor de zandpaden hier in Haren, als die voor de abominabele fietspaden maar niet verzandt!

Niels zegt:

Voor de liefhebber is hier meer informatie te vinden: https://gemeente.groningen.nl/zandwegen

Hier staat de Nota Zandwegen zelf en het zgn Participatieverslag met daarin onder andere de binnengekomen reacties en het antwoord van de gemeente daarop.

Stefan zegt:

Iedereen die daar wel eens komt, weet dat die zandwegen er echt heel slecht bij liggen. Ik snap niet dat die wethouder net doet of er geen probleem is.
Als je graag buitengebied aan je stadsgemeente toevoegt, dan moet je je ook daarin verdiepen en je expertise op peil brengen en houden. Had dan als gemeente Groningen niet op een fusie aangestuurd als je je alleen met de stad wilt bezighouden, denk ik dan.

David van der Kellen zegt:

Kijk bij: nieuws-actueel-zandwegen op de site van de Stichting Landelijk Gebied Haren
( http://www.landelijkgebiedharen.nl ): Daar staat alles over het zandwegonderhoud en wat de Stichting heeft gedaan richting gemeentebestuur.

willy zegt:

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.


Poll - uw mening telt

Ik mis een goede sportwinkel in Haren.

Ga naar het Poll archief