De krant die je leest van A tot Z
Woensdag 21 augustus, 2019

woensdag 23 januari 2019

Column:

Column Huub van ‘t Hek, januari 2019

Door: Redactie

Moreel gezag en leiderschap

Huub van ‘t Hek

Of ik zou kunnen helpen om de St. Joseph Kerk aan de eretitel Basiliek te helpen. Vraag van een Groninger katholiek bestuurder. “Niet zolang de huidige plebaan in dienst is”, heb ik geantwoord. “In zijn denken stelt hij zijn eigen ik en zijn eigen regels centraal. Dat is in strijd met elke gangbare vorm van moreel leiderschap. Mede daarom zijn de kerken zo leeg. Leiderschap vraagt om Gutmenschen die plezier hebben in het uitdragen van natuurlijk moreel gezag. Een eigenschap die te veel ambtsdragers missen”.

Een week later ben ik in de Stadsschouwburg om een voorstelling over Peter de Grote (1672 – 1725) te zien. Barokopera Amsterdam heeft drie Tsaar Peter opera’s omgewerkt tot één avondvullende productie. Was Tsaar Peter een moreel of een amoreel leider? Is handelen als verlicht despoot moreel of amoreel? Heeft hij model gestaan voor het leiderschap van Poetin? Interessante vragen die je alleen kunt beantwoorden als je zelf een antwoord hebt. Barokopera Amsterdam heeft dat antwoord niet. Heeft zelfs geen idee waarover de vraagstelling gaat. Heeft geen idee waar het in de Barok over gaat. Heeft nog minder idee waarover het in de opera gaat. Zelfs een middelbare school zou zich doodgeschaamd hebben om deze voorstelling aan te bieden als jaarlijkse Grote Avond.

Voor mij in de rij schuift de bisschop van Groningen naar binnen. Om te kijken in de spiegel die hem is beloofd: een voorstelling over het leiderschap van Tsaar Peter. Kent hij, net als Peter de Grote, zijn kerntaak: het herstellen van moreel gezag, dat is: het ontslaan van de zittende plebaan? Of moet hij “dit probleemgeval laten bungelen tot het zichzelf oplost”, zoals de katholieke Groninger bestuurder het zo netjes omschreef. Moet ook hij de angst vertonen die zo kenmerkend is voor elke vorm van leiderschap anno 2019?

Moreel gezag en leiderschap en het Groninger Land: wie gaat ons voor in het behoud ervan?

Geen reacties

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.