De krant die je leest van A tot Z
Dinsdag 16 augustus, 2022

maandag 31 december 2012

Nieuws:

Achtergrond van de naam ‘Mikkelhorst’

Door: Redactie

Iedere Harenaar kent de Middelhorst , als straatnaam of als cafe, maar niet iedereen weet dat de naam een verbastering is van Mikkelhorst, een van de oude borgen in Haren. De Mikkelhorst is rond 1860 afgebroken, er is geen afbeelding van bekend. Toch is er wat van terug te vinden.

In de wijk Oosterhaar is het borgterrein te herkennen in de staatnamen: Borgsingel, Jufferspad, Jonkerspad. Bongerd, Prieel, Orangerie, Warmoezerij (= moestuin) .Bij de borg hoorden een aantal boerderijen, cafe Middelhorst is er een van, net als de kerkboerderij en de bestaande boerderijen aan de Mellensteeg. Een verdwenen boerderij aan de Dravikweg is nog te herkennen aan de oude bomen..

De Klaverlaan was ooit de rand van het park van het buitenhuis.. Het bosje op de hoek bij de Kruizemuntweg is een restje houtwal. Bij de bouw van Oosterhaar is de oude gracht van de Mikkelhorst weer opengegraven zodat het borgterrein herkenbaar is. Net buiten die gracht, op de hoek van de Bongerd en de Warmoezerij, staat een zware boompartij. Hier stond de woning van de tuinman. Binnen de gracht staan twee huizen, gebouwd op de oude fundamenten van borg en bijgebouwen. Waar de weg Oude Borg die langs de oostkant van het borgterrein loopt een knikje maakt ligt een dubbele gracht met daartussen de toegangsweg van de borg (net ten noorden van het Erfpad) De oude Borg is een oude weg uit de tijd van de ontginningen.

De Mikkelhorst stond op een hoge plaats, een horst, in een heel nat gebied. Het gebied is ontgonnen vanaf de Waterhuizerweg via lanen die hier dwars op staan. De Oude Borg met zijn keurig geschoren meidoornhaag is zo’n laan, net als de Ruigelaan. Op een kaart uit 1955 heet de Waterhuizerweg de Haarder hooidijk, dat geeft het gebruik van het land wel aan. Hooien moest met de zeis gebeuren, het terrein was te nat voor een maaimachine. In zo’n  nat gebied vindt je eendenkooien, er zijn er hier een aantal geweest, eentje bij de Anjerlaan, eentje aan de Klaverlaan en de derde is de eendenkooi bij het Ze hoorden bij de Mikkelhorst.

 

Ingrid Smit

Geen reacties

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.