De krant die je leest van A tot Z
Vrijdag 29 Maart, 2024

zaterdag 18 februari 2012

Nieuws:

Actueel: Bouwplan op parkeerplaats naast de molen Haren

Door: Redactie

Haren, 18 februari 2012, 22.15 uur – Belangrijk nieuws op lokale schaal: Er wordt gewerkt aan een bouwplan op de parkeerplaats aan de Vondellaan naast de Molen. Daarvan zijn wij vandaag op de hoogte gekomen. De ontwikkelaar in kwestie zou plannen hebben voor de bouw van een horecabedrijf naast Café de Zaak met woningen er boven. Details ontbreken, maar wij zijn al bij de bron (ontwikkelaar)  voor meer inlichtingen. Wordt dus vervolgd. Mede-eigenaar Henk Olthof van Café de Zaak bevestigt de plannen, maar is geen deelnemer in het project. Er zou door de ontwikkelaar al contact zijn gelegd met omwonenden om de plannen door te nemen. Update 20-2-2012: Wij hebben van de wethouder vernomen dat er op deze locatie geen woningen gebouwd mogen worden binnen het bestemmingsplan. Waarvan akte.

De gemeente Haren staat positief tegenover het plan om op een gedeelte van de parkeerplaats Vondellaan (naast Café de Zaak) te bouwen ten behoeve van horeca en wonen.

 

Wethouder Gerben Pek (D66) van Haren (RO) heeft vanavond desgevraagd laten weten dat het inderdaad klopt en dat de gemeente Haren positief staat tegenover de plannen. “Maar het plan moet nog wel in procedure”, zegt hij er met nadruk bij. Als het doorgaat zal dat parkeerplaatsen kosten, maar die worden wellicht elders herwonnen. Nadere berichtgeving volgt zodra wij meer details boven water hebben.

28 reacties

Ed van Schuijlenburg zegt:

Ik woon boven café De Zaak, dus ook mijn woning grenst aan het eventueel te bouwen object. Als er een vergunning komt zal ik in de toekomst dus last gaan ondervinden van het bouwen (uiteraard), maar daarna ook van de aldaar te vestigen ‘horeca'(wat houdt dat in? Een café, een restaurant, een disco, een casino… geen idee. Geluidsproblemen heb ik nu al genoeg, vandaar.)
Het valt mij op dat de wethouder wél denkt aan het ‘kosten van parkeerplaatsen’, maar niet aan de eventuele geluidsproblemen voor de aangrenzende bewoners.
Tja, ’t is maar waar je je prioriteiten legt…

Note redactie: De redenering van de parkeerplaatsen kwam niet van de wethouder, maar van de redactie. Waarvan akte.

Ed van Schuijlenburg zegt:

Juist! Dank en begrepen. Maar inhoudelijk maakt dat dus niets uit.
(Ook note: zie onderaan: …als iemand reageerd enz. moet zijn …reageert.)

Eenharenaar zegt:

Hele slecht zaak voor de gemeente Haren,
Er wordt maar in het wilde weg gebouwd, zonder enige
stedenbouwkundige visie,
Wat te denken van het zicht op onze mooie monumentale molen, op deze actie van Ontwikkelaar Klooster moet veel bezwaar komen, deze man heeft maar een doel, winstbejag en macht in een dorp..
Hij heeft totaal geen binding met ons mooie dorp.

“Bewoners in Haren kom in actie tegen dit initiatief”

Meneer Pek zegt dat hij positief staat tegenover dit plan, maar dat staat hij tegenover alle plannen in Haren. Wethouder eerst maar eens te rade gaan bij uw ambtenaren en dan pas handelen, geen solo akties

Ed van Schuijlenburg zegt:

Eerst maar eens wachten of er daadwerkelijk gebouwd gaat worden. Moet ik nog zien.
Als er een vergunning is kan er altijd nog bezwaar worden aangetekend.
Nu in actie komen is zinloos: buiten de plannen zijn er nog geen concrete stappen genomen.

Roos zegt:

Het lijkt mij dat het zicht op de molen van die kant dan helemaal verdwijnt. Dat zou wel erg zonde zijn. Als je nu aan komt rijden, is het altijd zo’n leuk gezicht.

Gerben Pek zegt:

@Ed van Schuijlenburg en @Eenharenaar:

In 2003 is het bestemmingsplan Komplan vastgesteld. Daarin is opgenomen dat aan de westkant van Café De Zaak gebouwd kan worden (tegen de blinde muur aan). Vorig jaar heeft Havanka Vastgoed dit stuk grond van de gemeente gekocht en een schets gemaakt voor de invulling daarvan. Bestuurlijk en ambtelijk staan we hier positief tegenover. Nu wordt in de buurt bekeken hoe men hier tegenaan kijkt. Uiteraard wordt ook gesproken met Stichting Molen de Hoop.

Overigens is het in 9 van de 10 gevallen zo dat we ‘negatief’ tegenover een plan staan. In dit geval dus niet. Echter, zoals gezegd, het overleg met de buurt moet nog plaats vinden en alle procedures moeten nog doorlopen worden.

Gerben Pek
Wethouder Gemeente Haren

Zwemmer zegt:

Maar stel nou dat de zaak had willen uitbreiden op die plek meneer Pek?

a. wedda zegt:

De grond is dus verkocht met bouw en horeca vergunning?
De discussie is dan niet of maar hoe het gebouwd gaat worden? Maar dat hoe is eigenlijk vastgelegd in de wet, dus als de eigenaar zich daar aan houdt, kunnen we dan zeggen: einde discussie? Indien de burger werkelijk inspraak zou hebben, zou voor de verkoop van de grond de discussie plaats hebben moeten vinden, gesprekken en procedures zijn nu (weer) gebakken lucht!

Ed van Schuijlenburg zegt:

De reactie van wethouder dhr.G.Pek lijkt me duidelijk.
Er is tot nu toe alleen nog maar een plan en een (fraaie) maquette; er is feitelijk nog niets beslist, laat staan ondernomen.

jan zegt:

stop de verstedelijking!

ik zegt:

We staan voor een dilemma.

Wat willen we ? Geld & tevreden burgers.

Ideale oplossing nieuwe burgers aanschaffen !

Want

Wie wil een er nu perceel kopen met de procedure molen van haren erbij?

Welke burgers zien haren de komende tijd jaren graag veranderen in een bouwput ?

Niemand Toch.

Ondertussen is het kaartje bij het transferium al 5 euro.

Wij staan er bij en kijken er naar.

De enige gasten die zich nog inzetten voor het groen in haren zijn de kwekers in het centrum !

Ondertussen is het kaartje bij het transferium al 5 euro. zegt:

En ik durf te wedden dat onze gemeente hier niets van ziet behalve een rommelige fietsenstalling en parkeerplaats welke tuig en verloedering aantrekken.

Ik kan niet wachten tot het volgende transferium er is 🙂

Gerben Pek zegt:

@Zwemmer: De Zaak had deze grond kunnen kopen. Iedereen kon overigens deze grond kopen. Overigens is op deze plek enkel horeca mogelijk (en dus geen woningen).

@a. wedda: Enkel de grond is verkocht. Het in 2003 vastgestelde bestemmingsplan bepaalt wat hier mag. Als er een plan komt, toetsen wij of het in het bestemmingsplan past en of het aan de welstandscriteria voldoet. Verder heeft de ontwikkelaar al contact met de buurt gezocht om zijn plan te bespreken.

Gerben Pek
Wethouder Gemeente Haren

hohout zegt:

De verkoop van de grond is bij kadaster niet bekend.
Kunt u dat uitleggen mijnheer Pek?

Ed van Schuijlenburg zegt:

reactie op a.wedda:

er IS nog helemaal geen enkele vergunning.
En ja, de grond is wél verkocht aan Havanka Vastgoed.
Bovendien staat al sinds 2003 vast dat op deze plek (helaas) gebouwd mag worden (zie Komplan). Dat is dus binnen de wet.
Maar alle verdere vage plannen ‘zweven’ nog.
Vestiging van horeca is waarschijnlijk, maar ook dat is nog helemaal niet zeker.(Uit zeer betrouwbare bron.)
Na het publiceren van de vergunning kan iedereen alsnog bezwaar maken.

De Groot zegt:

De gemeente heeft die grond verkocht??
De molen is net opgeknapt en dan zetten we er maar een bolk steen voor. Ik begrijp het niet….

koper zegt:

@meneer Pek,
waar kan ik een lijst krijgen over de grond die ik van de gemeente kan kopen? Ik zie namelijk niets op de website van de gemeente staan en ik ben wel geïnteresseerd. Misschien zijn er nog wel meer mensen dat, dus graag even transparant die informatie verstrekken aub!Kunt u daar dan ook even de prijzen bij doorgeven? Vinden de burgers hier vast wel interessant om te weten.

Gerben Pek zegt:

@hohout: de grond is aan Havanka Vastgoed verkocht, maar er gaat altijd wat tijd over heen voordat dit bij het kadaster is ingeschreven.

@De Groot: het gaat om 8 meter vanaf de blinde muur van De Zaak gerekend. Dit zal 2 parkeerplaatsen kosten. Conform bestemmingsplan dat in 2003 is vastgesteld.

Gerben Pek
Wethouder Gemeente Haren

Ed van Schuijlenburg zegt:

Wordt er hier in Haren uitsluitend in parkeerplaatsen gerekend of zijn er misschien ook nog andere waarden..?

hohout zegt:

@Pek: Is de grond verkocht zonder voorbehoud, of is hier een omgevingsvergunning aan gekoppeld? Wat heeft Gemeente ontvangen voor de grond? Hoe kunnen burgers (zoals ook reactie van @koper) weten waar grond te koop is. In het komplan staat niet vermeld dat de grond te koop was of zou komen. In welke raadsvergadering is dit gepubliceerd?

Note redactie: Het ziet er naar uit dat u wilt onderzoeken hoe deze verkoop precies is verlopen. Om te voorkomen dat deze rubriek leidt tot een één op één correspondentie tussen u en de wethouder, zou ik u willen verzoeken u te richten tot de wethouder per mail: g.pek@haren.nl

hohout zegt:

@Pek: Wanneer vorig jaar is de grond verkocht aan HaVanKa, Als de verkoop bij Notaris is verleden dan staat het een week later in het kadaster.

hohout zegt:

@van Schuijlenburg: Op de foto’s staat een raam in uw gevel, raakt u die dan kwijt als de bouwplannen doorgaan?

Ed van Schuijlenburg zegt:

reactie op hohout:
ALS (?) er gebouwd gaat worden zal Havanka Vastgoed het raam dichtmaken. Op grond van twee taxaties ontvang ik daar een vergoeding voor. Dit is schriftelijk vastgelegd.
Maar zover is het nog niet: Havanka wil de gehele procedure wel ‘rond’ hebben maar zegt absoluut niet te weten of en wanneer er gebouwd gaat worden.
Bovendien moet H. er nog met de VvE alhier over spreken. Dat kan pas wanneer er een vergunning is.

hohout zegt:

@van Schuijlenburg: Dus een eventueel protest van u is contractueel afgekocht?

Note van de redactie: Het lijkt ons beter als u beiden uw conversatie voortzet via de mail, omdat ons publiek meeleest. Als u beiden zich per mail bekend wilt maken bij de redactie, zullen we u met elkaar in contact brengen. Mail aan redactie@harendekrant.nl

fen zegt:

@hohout en @van Schuilenburg, kunnen jullie niet ergens samen gaan koffie drinken of zo?

Note van de redactie: Wij hebben de twee lezers met elkaar in contact gebracht. Waarvan akte.

Ed van Schuijlenburg zegt:

reactie op fen:

Gedaan, prima koffie. Maar je had wel gelijk, hoor!

HOHOUT zegt:

Bekendmakingen
Vondellaan 6 B B te Haren Gn, activiteiten Bouw, RO; 20120378, ontvangen 20-12-2012
Bouw, het oprichten van een horecagelegenheid
RO, afwijken van de bestemming
Tegen deze kennisgeving kunt u geen bezwaar maken. Bezwaren kunt u pas indienen als de omgevingsvergunning is verleend. Verleende omgevingsvergunningen worden gepubliceerd.

Afwijking van bestemming??
Mag dat ??

dijkhuizen zegt:

Zou me niets verbazen als hier met soort afkoop steekpenningen is gewerkt vriendjespolitiek…

Wilt u reageren?




Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.


Poll - uw mening telt

Oud worden ervaar ik als een last.

Ga naar het Poll archief