De krant die je leest van A tot Z
Maandag 20 Mei, 2024

woensdag 07 december 2022

Nieuws:

Bekend als Le Grillon Glimmen; Herinneringen aan een markante villa

Door: Redactie

In Glimmen was Auberge le Grillon van de jaren 50 tot 2004 een begrip. Je kon er dineren en bruiloften vieren. Het was gevestigd in een villa, die nu nog steeds tot de blikvangers langs de Rijksstraatweg gerekend mag worden. Wat is het verhaal achter dit huis?

Ingeborg Muller kwam hier wonen als kind van vijf, nadat haar vader de villa had laten bouwen in 1937. De foto laat zien hoe dit pronkstuk tussen weelderig geboomte stond. De tuinmuur rechts is in de oorlogsjaren gebouwd, zodat het zwembad in de tuin aan het oog werd onttrokken. Ingeborg zegt nu: “Achter die muur konden we in april 1945 schitterend de overblijfselen van het Duitse leger zien wegtrekken.” Negen jaar eerder kocht haar vader, industrieel Rudolf Muller (tricotagefabriek aan de Meeuwerderweg) het perceel met twee houten huisjes, die kort daarna werden verplaatst naar een veldje aan het Westerveen. Op deze locatie werd dus de statige witte villa gebouwd, die er nog steeds staat.

Boomgaard
Bij het bouwen werd er rekening mee gehouden dat Muller veertien Louis Seize stoelen had geërfd van zijn vader; de hal werd in Franse stijl ontworpen, de ramen kregen ronde bogen. Later werd er een haard ingebouwd, want de familie at in de hal. Toen de villa ‘Haaksbergen’ (de buren) in de oorlog te koop kwam heeft Muller ook die gekocht. Daar hoorde namelijk een boomgaard bij, die precies achter zijn huis lag. Muller trok de boomgaard bij zijn huis voor ‘meer tuin’. In 1951 splitste hij het perceel alweer, om in 1953 achter de villa een houten ‘Jarino-woning’ te laten plaatsen. Daar ging hij met zijn vrouw wonen, omdat de villa veel te groot was voor twee bewoners. Muller noemde de naamloze villa trouwens ‘Glimmen 10’ (naar het huisnummer). Het echtpaar Muller verbleef in de jaren 50 veel op hun jacht in Monte Carlo, waar hij in 1957 stierf nadat hij in het water was gevallen.

Libby
Dochter Ingeborg woonde in verschillende werelddelen en keerde rond 1972 in Glimmen terug om er de houten woning achter haar ouderlijk huis te bewonen. De plek van haar kindertijd. De villa was door haar ouders sinds begin jaren 50 als restaurant verhuurd (Auberge le Grillon). Die naam werd door de uitbater bedacht na overleg met haar ouders. Libby, het zwarte hondje van Ingeborg Muller, stond iedere avond bij de deur van de keuken om restjes te bedelen. In 1984 verliet Ingeborg Glimmen definitief en in 1989 werd de villa verkocht aan de toenmalige uitbater van de auberge, die het in 2004 weer verkocht aan een particulier. Anno 2022 is het nog steeds een particulier woonhuis.

6 reacties

Bert zegt:

Mijn broer Poul Veenhuis heeft er in de jaren 70 gewerkt als chef kok. Eerst voor de familie Moderman en voor voor de Familie Ter Haag als ik het goed heb. Kwamen uit het westen van het land. Dacht Amsterdammers.

Albert zegt:

Ik heb er zelf nog gewerkt als chef.
Voor zover ik mij kan herinneren ongeveer vanaf 1993 tot 1999.
Mooie tijd gehad met fijne collega’s en een prima ondernemers echtpaar ( van der Mark)

Rein Feitsma zegt:

Ik heb met mijn ouders en twee zusters van 1952 tot 1956 in dit huis in Glimmen gewoond.Mijn ouders huurden dat van de Fam Müller die toen op hun boot in Monaco zijn gaan wonen.In 1953 of 1954 is de heer Müller door verdrinking in Monaco overleden,. Toen is er in de achtertuin een bungalow gebouwd die dienst deed als pied a terre voor mevrouw Müller.Zij hebben daar nooit met z’ n tweeën gewoond naar mijn herinnering.Na ons vetrek is het huis overgegaan naar de firma Baulig in Groningen waarschijnlijk ook op huurbasis en die heeft het huis omgedoopt in Chalet le grillon en er een restaurant in geëxploiteerd dat vele jaren bestaan heeft.

Rein Feitsma zegt:

Ik heb van 1952 tot 1956 met mijn ouders en twee zusjes in dit huis gewoond. Wij huurden het van de familie Müller die toen op hun boot on Monaco verbleven. Na de dood van de heer Müller is er in de tuin een huisje gebouwd waar mevrouw Müller ging wonen. Nadat wij naar Overveen zijn verhuisd werd het huis omgebouwd tot Chalet le Grillon.
Met vriendelijke groeten,
Rein Feitsma

Rein Feitsma zegt:

Ik heb van 1952 tot 1956 met mijn ouders en twee zusjes in dit huis gewoond .Mijn vader huurde dit huis van de Fam Müller.Toen de heer Müller omstreeks 1953 of 1954 in Monaco, waar hij toen met zijn vrouw woonde , overleed door verdrinking is er inde achtertuin een bungalow gebouwd als pied a terre voor mevrouw Müller. De heer Müller heeft volgens mij dus nooit in die bungalow gewoond.Nadat wij uit Glimmen vertrokken in 1956 is het huis verhuurd aan de firma Baulig uit Groningen die het jarenlang heeft geëxploiteerd als restaurant en het de naam gaf van Chalet le Grillon. Zover de rectificatie van bovenstaand verhaal.

S. zegt:

Ik heb ergens in 1985 t/m 1987 in de weekenden in de bediening gewerkt. Die tijd was familie van der Haar de eigenaar van het restaurant.
Commissaris van de Koningin in Groningen in die tijd, dhr. Vonhoff, regelmaat bediend.
Ook veel feesten en partijen tot middernacht daar gehad.
Als erg leuk ervaren.

Wilt u reageren?




Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.


Poll - uw mening telt

Ik mis een goede sportwinkel in Haren.

Ga naar het Poll archief