De krant die je leest van A tot Z
Maandag 6 december, 2021

vrijdag 28 december 2012

Nieuws:

Burgemeester erkent: “We waren niet goed voorbereid op Project X”

Door: Redactie

In een boeiende uitzending van De Vijfde Dag gisteren, heeft burgemeester Rob Bats voor het eerst luid en duidelijk gezegd dat hij en zijn staf op 21 september niet goed voorbereid waren op Project X. “We dachten dat we goed voorbereid waren”, zei hij. “We hebben de veiligheid die avond niet kunnen garanderen, daar moeten we niet ingewikkeld over doen.” Met die twee uitspraken wijzigt Bats zijn koers. Tot nu toe wekte hij de indruk nog steeds tevreden te zijn over de manier waarop de driehoek zich had gewapend tegen de komst van horden mensen naar een feestje dat er niet was. Hij zegt nu dat ze het niet goed deden.

Persconferentie project X 22 september 2012.

In de uitzending herhaalt Bats in eerste instantie dat er geen alternatief feest was gepland, maar hij moest dat herroepen. De redactie van De Vijfde Dag kwam met Chris Garrit, een evenementenorganisator, die van de gemeente Haren opdracht gehad zou hebben om op een weiland langs de Emmalaan in Haren een alternatief feest neer te zetten. Garrit vertelde dat alles tot in details was geregeld. Onduidelijk blijft evenwel of er werkelijk een opdracht was gegeven of dat het een aanvraag was voor een offerte.  Hoe dan ook, Bats geeft toe dat op de dag zelf een bericht naar Garrit was gestuurd dat men afzag van een alternatief feest.

Rik Jan Wesselink en Thomas

In de reportage is Rik Jan Wesselink te zien, die woont op de plek waar de rellen begonnen. Hij maakt duidelijk hoe hij onder peil is geraakt van de gebeurtenissen. Hij heeft psychologische hulp. Dan was er de relschopper Thomas, die ruiterlijk erkende dat hij onder invloed van groepsdruk en drank vreselijke dingen heeft gedaan. Aan het slot kijkt hij in de camera en biedt zijn excuses aan aan de mensen in Haren. Hij is veroordeeld tot een taakstraf van 60 uur en vindt dat een geringe straf. Ook zien we een ontmoeting tussen Wesselink en Thomas.

Politie

Buurtagent Peter Boekweg vertelde een indrukwekkend verhaal over de angst die de politiemensen hebben gevoeld. Hij zegt te hebben gevreesd dat er politiemensen gelynchd zouden worden. Hij sluit niet uit dat collega’s hebben overwogen hun magazijnen leeg te schieten.

De uitzending is te zien via www.uitzendinggemist.nl

 

Merchandising rond een feest dat niet zou plaatsvinden

 

 

 

9 reacties

Politicoloog zegt:

Beste Bats, had dit nou gezegd op 22 september. Hadden we dat hele onderzoek van Job Clouseau niet hoeven te doen en 400K belastingcentjes besparen. Je had niet weggehoeven hoor. Eerlijkheid en openheid wordt in NL nog altijd hoog gewaardeerd.

28 december 2012 om 17:59
Geldterug zegt:

Welke gefinancierde consultant heeft voor deze koers wijzing gezorgd?
ik vraag me af of dit college van VVD,PvdA en CU deze kosten wel hebben afgestemd met de raad. of kunnen we deze schade ook op de facebookjeugd verhalen?
Of is dit het leergeld wat we moeten betalen voor deze VVD burgemeester in spe.

29 december 2012 om 22:17
Groninger zegt:

Het zoveelste misverstand in de Gemeente Haren, ik noem het even op: zwembad, verdwijnen van parkeerbonnen voor ambtenaren, toestemming (ver)bouwen Intermezzo, geen actie ondernemen op verbouwde garage van collega ambtenaren. En ach project X is helaas het toppunt. Meneer Bats neem ontslag en realiseer u dan dat u veel meer rechten heeft dan een niet ambtenaar!

30 december 2012 om 09:23
Piet zegt:

Valt daar tegen voorbereid te zijn dan?……

30 december 2012 om 21:54
Robbert zegt:

@Piet,

Dat is niet aan de orde, lijkt mij. Heer Bats is uit hoofde van zijn functie verantwoordelijk voor het handhaven van de openbare orde. Zo is dat nou eenmaal geregeld.

Robbert

31 december 2012 om 20:13
Waterrat zegt:

Groninger “for Mare!!!! De gemeente is op zoek naar mensen die alles beter weet. Ik zou zeggen: Solliciteer!!

2 januari 2013 om 07:51
Politicoloog zegt:

@waterrat welke functie dan? er zijn geen vacatures.

Ik voorspel dat over ruim een jaar alle verantwoordelijken vertrokken zijn: burgemeester en de 3 wethouders.

2 januari 2013 om 16:18
Geldterug zegt:

@waterrat je kunt niet zomaar solliciteren, je moet eerst lid zijn van politieke partij, dan moet je bij deze partij kandidaat zijn voor burgemeester. Vervolgens met je meerderheid van stemmen krijgen van de vertrouwenscommissie. 1% van de Nederlanders is lid van politieke partij en select gezelschap.

3 januari 2013 om 08:06
Madelief zegt:

@Politicoloog en @Robbert, helemaal mee eens. Heb ik al vaker gezegd op dit forum; de verantwoordelijken moeten op hun verantwoordelijkheid worden afgerekend. En dan bedoel ik OM, politieleiding (niet te verwarren met de dappere agenten en ME’ers die door hun superieuren voor een onmogelijke taak gesteld werden)en burgermeester Bats. De negatieve reacties zijn dan niet van de lucht. Kennelijk zijn er nog steeds dorpsgenoten die liever in zalige onwetendheid leven. Wij wonen niet ver van de Stationsweg en zagen op die bewuste vrijdag ’s middags al zuipende jongeren rondlopen en vonden de sfeer in het dorp al wat onprettig. Aan het begin van de avond was er een forse mensenmenigte op de been die luidkeels aan het zingen en scanderen was. Wij zaten binnen met onze kinderen en vonden het beangstigend en onheilspellend klinken. En toen de ellende losbarstte waren we aan de gekken overgeleverd. Waarom mochten de mensen bijv. Haren maar binnen blijven rijden met auto en trein terwijl er overal hevig gevochten werd? Naïef, naïef, naïef. Velen voelden van tevoren al wel aan dat er problemen aan zaten te komen.

@Waterrat, de gemeente Haren stapelt de incidenten maar op. Dit heeft niets te maken met “alles beter weten”. Dit heeft alles te maken met betrokkenheid, integriteit en toewijding. Wij hebben met de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 onze gemeentebestuurders gekozen. Daar mogen wij best wat van verwachten. Tot dusver waren het vooral visieloze jobhoppers. En ik vrees dat er nog weinig veranderd is…

4 januari 2013 om 17:15

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.