De krant die je leest van A tot Z
Dinsdag 16 augustus, 2022

zaterdag 22 december 2012

Nieuws:

Column: Schrikmonument

Door: Redactie

In de krant van december gaat de column van Hein Bloemink over het oprichten van een ‘schrikmonument’ in Haren. Zijn er lezers die het idee omarmen en die suggesties hebben hoe een monument met deze lading daadwerkelijk te laten ontwikkelen? Mail aan: redactie@harendekrant.nl. Hieronder de column.

 

Schrikmonument

Ik pleit voor een schrikmonument in Haren. Hoofdfiguren: Roy en Patrick. Ik zal uitleggen waarom. Voor mij was het de eerste keer: aanwezig bij een strafzaak. Roy O. uit Haren stond vorige maand terecht, omdat hij in april met veel drank op en met een ongekend hoge snelheid door Onnen was gereden. Zijn dollemansrit eindigde tegen een boom, één van zijn passagiers (Patrick) overleed ter plaatse. Patrick kwam dus om het leven door zinloos geweld. Zo noem ik het. Ik hoorde zijn moeder een verklaring voorlezen en de emotie greep mij bij de keel. Het gemis hing als een zware wolk in de rechtszaal. Roy, de veroorzaker, zat met gebogen hoofd te luisteren. Mijn blikken gleden naar de rij achter hem. Daar zaten zijn ouders en zijn zus. Tranen. Emoties. Ik kan me voorstellen dat zij ook worden verscheurd door machteloosheid en woede. Hun kind viel ten prooi aan liederlijk gedrag, dat kennelijk in sommige jeugdgroepen in Haren gewoon is, en zij hebben het niet kunnen voorkomen. Hun kind zou nu de gevangenis kunnen in gaan.  Hun kind van 21 jaar heeft een mensenleven op zijn geweten. Hun verlies hing daarom ook als een zware wolk in de rechtszaal. Mijn gedachten dwaalden af. Ik vraag me af of deze afschuwelijke situatie nog iets positiefs kan brengen. Als we van Roy (de veroorzaker) en Patrick (het slachtoffer) nu eens monument kunnen maken. We verbinden ze in een kunstwerk met elkaar in hun noodlot. Dat monument plaatsen wij ergens in Haren, zodat we er vaak van schrikken. Als keiharde waarschuwing. Om niet te vergeten wat we allemaal zouden moeten weten: alcohol en verkeer is een dodelijk elixer!

Hein Bloemink

Hein Bloemink, Haren de Krant

 

6 reacties

Bob Rats zegt:

Als het ook maar een spiegel functie heeft. Je bent tenslotte niet alleen toeschouwer maar ook mogelijk direct betrokkene.

Note redactie: Deze post is NIET van Rob Bats.

23 december 2012 om 00:30
Euh zegt:

Als we van Roy (de veroorzaker) en Patrick (het slachtoffer) nu eens monument kunnen maken. We verbinden ze in een kunstwerk met elkaar in hun noodlot.

Sorry maar hierbij wordt er niet aan de familie van Patrick gedacht die het absoluut niet zal waarderen wanneer Roy en Patrick verbonden zullen worden. Een slecht idee in mijn ogen dus. Een campagne tegen alcohol in het verkeer blijft goed maar het is niet de bedoeling dit over de rug van Patrick te doen. Voor mensen die er niet dichtbij staan is dat misschien schokkend, voor mensen die het allemaal van heel dichtbij hebben meegemaakt eerder kwetsend.

23 december 2012 om 08:33
Dirk zegt:

Men kan kroegbazen ook op overmatig drankmisbruik van de clientele aanspreken! Die weten vaak wel wie met de auto is of niet! Maar ja tegenwoordig draait alles om geld, dus waarom niet een extra borrel inschenken? (en dubbel noteren).

23 december 2012 om 13:38
Dirk zegt:

Schrikmoment: dat wij op zondag de gemeentegids in de bus hebben gekregen! (mooi dat de beheerder van deze site deze reactie niet geplaatst heeft!).

Note redactie: Omdat u uw opmerking volkomen misplaatst bij een artikel over een geheel ander onderwerp.

24 december 2012 om 08:43
Flip zegt:

Geen goed idee Hein, want zo’n monument, daar is iedereen binnen no time aan gewend, en dat zie je na een week al niet meer. Wat dacht je van het volgende: laat de dader verplicht alle middelbare scholen in de provincie langs om zijn verhaal te doen. Laat hem zelf vertellen wat hij met drank op heeft aangericht en hoe dat het leven van een hele familie en van hemzelf en zijn eigen familie op de kop heeft gezet. Ik vermoed dat dit op de lange termijn een grotere induk zal maken dan een “doods” monument…

24 december 2012 om 12:06
Michiel Verbeek zegt:

Ik vind het een goed idee. Laten we uit de Harener gemeenschap het initiatief nemen om een prominent beeld in de gemeente te laten verrijzen. Als we het beeld echt willen koppelen aan Patrick en Roy dan zullen we zeker met de beider families moeten overleggen. Laten we bepaalde maatschappelijke aangelegenheden verstillen met kunst!

25 december 2012 om 02:24

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.