De krant die je leest van A tot Z
Woensdag 8 december, 2021

maandag 27 december 2010

Nieuws:

De dood centraal in bijeenkomsten

Door: Redactie

De eerste avond van het café Doodgewoon is op 19 januari en start met de vertoning van de film Een jaar of minder ………Een film over de persoonlijke ervaringen van een terminale patiënt. Over ingrijpende keuzes die dan op je afkomen: wel of geen chemo, thuis blijven of naar een verpleegtehuis, alternatieve therapie, euthanasie… Een film over het verleggen van de grenzen van kwaliteit van leven, over veranderingen in de relaties met dierbaren, over een gewoon mens in een ‘onmenselijke’ situatie.

 

Het café Doodgewoon is een initiatief van het netwerk palliatieve zorg Groningen centraal, wat in samenspraak met de andere 3 Groningse netwerken palliatieve zorg uitgewerkt is.

Café Doodgewoon richt zich op mensen die gewild en ongewild te maken hebben met stervensbegeleiding en palliatieve zorg; op professionals, vrijwilligers en mantelzorgers en op mensen uit de particuliere en reguliere zorg in de regio.

Dit initiatief is genomen om in deze tijd van hoge werkdruk, kwaliteitseisen en protocollen ook het persoonlijk contact de aandacht te geven die het behoeft. De initiatiefnemers waren op zoek naar een vorm om elkaar binnen de palliatieve zorg op een doodgewone manier te vinden voor een doodgewone samenwerking. Zo ontstond “Café Doodgewoon”. Het gaat om elkaar ontmoeten in een ontspannen sfeer, uitwisselen van kennis, op zoek zijn naar samenwerking en open staan voor nieuwe ideeën.

Door palliatieve zorg op deze manier bespreekbaar te maken, wordt een bijdrage geleverd aan maatschappelijke acceptatie en integratie van mensen die in de laatste levensfase terecht komen.

In regio Groningen centraal worden de bijeenkomsten op wisselende locaties georganiseerd

De bijeenkomsten vinden plaats op 19 januari in verpleeghuis Innersdijk (film een jaar of minder…….), 16 februari in verpleeghuis Coendershof (thema verliesverwerking), 16 maart in het Heymanscentrum (thema complementaire zorg), 20 april  in verpleeghuis Maartenshof (thema emotie), 14 september in verpleeghuis Twaalf Hoven in Winsum (thema levensverhaal), 19 oktober in zorgcentrum Voor Anker in Hoogezand (thema palliatieve sedatie/euthanasie) en 16 november in Verpleeghuis het Zonnehuis in Zuidhorn (thema uitvaart)  

 

Bezoekers zijn vanaf 19.30 uur welkom, de bijeenkomsten duren tot 21.00 uur. De entree is gratis

Geen reacties

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.