De krant die je leest van A tot Z
Woensdag 11 december, 2019

donderdag 07 februari 2019

Nieuws:

Haren krijgt eigen dorpswethouder. ‘Onze man’ heet Philip Broeksma (GroenLinks)

Door: Redactie

De gemeente Groningen werkt met gebiedsteams. In Haren zitten er drie mensen met een Harens verleden in dat gebiedsteam. Dat zijn Diane Groeneweg, Margot IJlst en Hillegonda de Vries. Het team gaat de verbinding vormen tussen burgers en gemeente.

Eén van de wethouders van het nieuwe college, dat gisteren is gepresenteerd, wordt dorpswethouder van Haren. Philip Broeksma (GroenLinks): Verkeer & Vervoer, Energietransitie, Digitale innovatie & ICT, Dorpswethouder Haren.

Wie is Philip Broeksma?
Philip Broeksma (1958) is geboren en getogen in Twente. Hij studeerde Wiskunde en Informatica aan de RUG. Sinds 1994 actief bij GroenLinks, onder andere als raadslid en later wethouder in de gemeente Winsum. Sinds 2017 woont Philip weer in de gemeente Groningen en werkt hij als faculteitsbestuurder en directeur bedrijfsvoering op de faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen.

Philip is een onderwijsman, en heeft lang in verschillende functies gewerkt op vooral de Hanzehogeschool in Groningen. In 2010 wordt hij wethouder (oa. Financiën, Milieu) in Winsum, en is onder ander verantwoordelijk voor een enorme bezuinigingsoperatie in tijden van crisis, en weet diftar succesvol in te voeren. ‘Een van mijn uitgangspunten bij de bezuinigingen was dat de zwakkeren ontzien moesten worden. Dat is door de raad omarmd. Daarnaast wordt diftar uiteindelijk door vriend en vijand geprezen, is het niet vanwege het milieuvoordeel, dan toch wel om het lagere afvalstoffentarief.’

‘Solidariteit en duurzaamheid, dat is voor mij de vertaling van groen en links. En eigenlijk kun je duurzaamheid zien als een vorm van solidariteit, namelijk met de generaties na ons. Daarmee is solidariteit het kernbegrip van mijn politieke denken. We zijn hier samen op de wereld, wat betekent dat we goed met de wereld moeten omgaan, en goed met elkaar – los van waar je geboren bent, in Nederland of elders, met goede kansen of niet. Dat toeval van de geboorte staat op gespannen voet met de inclusieve samenleving.’

Philip is beoogd wethouder Verkeer & Vervoer, Energietransitie, Digitale innovatie & ICT en Dorpswethouder Haren (Glimmen, Haren, Noordlaren, Onnen).

Wetenswaardigheden
Philip maakt graag foto’s en muziek, volgt de verrichtingen van Heracles, heeft vijf (stief- pleeg- en eigen) kinderen, en is sinds 2018 opa van een kleindochter. ‘Zo’n mooi en lief kindje! Ergens wel sneu voor andere opa’s en oma’s dat die niet zo’n mooi kleinkind hebben.’

Foto: Bestuur Winsum

6 reacties

jopie zegt:

Digitale innovatie & ICT,…. LOL hij heeft niet eens een twitteraccount, en op facebook staat ook niet veel.
Dus eigenlijk een grote onbekende.
Zeer weinig bekend over hem…
En dat moet Haren begeleiden…

7 februari 2019 om 10:27
Otto zegt:

Onderdeel van communicatie is jezelf voorstellen via de media. Daarna kunnen er spijkers met koppen geslaan worden. Te beginnen met het werk dat is blijven liggen in afwachting op de regels van de nieuwe bestuurders.

9 februari 2019 om 20:01
Otto zegt:

“Gezond en groen maakt gelukkig”
Behalve gefrustreerde Harenaars

9 februari 2019 om 23:25
Leo Nederpel zegt:

Hoe beantwoordt onze heer Broeksma de vraag wat te doen met een corrupte beleidsmedewerkster binnen zijn gemeentelijke organisatie. Het doen van valse aangifte door een beleidsmedewerker Openbare Orde en Veiligheid is corrupt: heel verregaand onrechtmatig en strafbaar misbruik van macht en positie. Opeenvolgende colleges vonden het geen punt, politie en openbaar ministerie ook niet. Partijgenoot Hans Sietsma bracht ik op de hoogte van een en ander. Haar naam kan ik helaas niet noemen, dan slaat ze weer op tilt! Maar wie er om vraagt die kan ‘m krijgen.

12 februari 2019 om 11:38
Leo Nederpel zegt:

Philip Broeksma laat niets van zich horen.
Daar heb ik, hebben we dus niet veel aan.

Meer dan onderstaande koorzang zit er van ons krachtig nieuw gemeentebestuur ten aanzien van bovengenoemde corrupte beleidsmedewerkster Openbare Orde en Veiligheid vooralsnog niet in:

“Wij hebben kennis genomen van uw mail.
Wij zien echter geen aanleiding om hierop inhoudelijk te reageren”

Op naar de raadsleden, ik liet het zover niet komen: ik moet dat mens daar niet, wie wel?

21 februari 2019 om 09:43
henk d. zegt:

@Nederpel; dat is heel verstandig van de heer Broeksma. Op notoire klagers zit hij niet te wachten

21 februari 2019 om 18:25

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.