Harens oliebollen van Haafs behoren bij landelijke top
Wilfred en Petra Haafs zijn opgelucht en trots tegelijk. De oliebollentest van het Algemeen Dagblad is streng en confronterend, maar echte oliebollenbakkers willen zich toch graag meten met collega’s. Echte Bakker Haafs is op een negende plaats geëindigd en dat is bij een landelijke competitie een prima resultaat, vinden ze.
AD-test
Sinds 1993 houdt het Algemeen Dagblad elk jaar een landelijke oliebollentest. Daarvoor worden bij verschillende oliebollenverkopers oliebollen opgehaald, die vervolgens door een consumenten- en vakjury beoordeeld worden. De oliebollen worden dan onder andere beoordeeld op smaak, kleur, gewicht en vetgehalte. Door de jaren heen is de test een heus fenomeen geworden. De resultaten worden elk jaar na kerst uitbreid gepubliceerd in het AD. Hoewel een paar jaar geleden de kwaliteit van de meeste oliebollen niet al te best was, meldt de krant dat het de laatste jaren de goede kant op gaat. Een plaats in de top 10 is dan ook een hele prestatie.
Kneden
Het maken van goede oliebollen vergt volgens Haafs veel discipline. Daarbij is vooral het kneden van belang. “Het is heel belangrijk om precies lang genoeg te kneden, zodat het beslag een optimale elasticiteit krijgt. Hierdoor worden de oliebollen niet alleen erg mals, maar omsluiten ze de vulling ook mooi. Als je onze oliebollen bekijkt, dan kun je dat vooral bij de vruchtjes aan de buitenkant goed zien.” Aldus een trotste Wilfred Haafs.
Hoewel de jury van het AD veel invloed heeft, wordt de ultieme jury natuurlijk gevormd door de klanten van Petra en Wilfred Haafs zelf. Maar daar maakt het sympathieke bakkersechtpaar zich niet zo druk om. “Met deze vermelding op zak weten we zeker dat zelfs de meest kritische klanten tevreden zullen zijn met onze oliebollen.”
Woensdag en donderdag staat de verkooptent weer voor de winkel.
9 reacties