De krant die je leest van A tot Z
Woensdag 11 december, 2019

woensdag 21 maart 2018

Nieuws:

Jetske Tammeling knokt voor een AED in haar tuin

Door: Redactie

Met een AED kunnen mensenlevens worden gered. Het is feitelijk een apparaat waarmee een stilgevallen hart weer op gang gebracht kan worden door elektrische schokken. Een stem in het apparaat begeleidt de gebruiker met instructies. In veel openbare gebouwen hangt een AED, maar volgens Jetske Tammeling uit Haren is dat niet genoeg. Zij zet zich nu in om een openbare AED in haar voortuin aan de Nieuwlandsweg te krijgen.

Foto: In Glimmen kreeg de beheerder van het Dorpshuis het voor elkaar om sponsors te vinden voor een AED in Dorpshuis Groenenberg. Dat wil Jetske Tammeling ook!

De gemeente Haren heeft al aangegeven de verwarmde kast te willen betalen, zegt Jetske. Maar voor het apparaat zelf (900,-) zoekt zij nog sponsors. Daarom doet ze mee aan een competitie op het platform AED-assist, waar ze stemmen hoopt te verzamelen, zodat zij in aanmerking komt voor een AED in haar tuin. Ook hoopt ze dat er een bedrijf in de buurt is, dat haar AED wil betalen. Van dit apparaat kunnen dan alle BHV-ers in de buurt gebruik maken.

Tammeling heeft zich laten scholen tot Burger Hulpverlener (BHV). Dat zijn mensen die worden opgeleid om in noodsituaties eerste hulp te kunnen verlenen en daarbij de AED kunnen gebruiken. Door de stichting Hartveilig Groningen worden ze geregistreerd, zodat bij een noodgeval alle BHV-ers in de buurt via een SMS worden opgeroepen. “Dat is mij al vier keer gebeurd”, zegt Jetske. “In mijn directe woonomgeving. Twee keer was ik niet thuis. De twee overige keren betrof het ernstige situaties, waarbij één persoon is overleden. Dat heeft wel veel impact op je.” Jetske Tammeling vindt het haar burgerplicht om dit te doen en daarom pleit ze voor zoveel mogelijk AED’s in Haren.

Wie haar initiatief wil steunen kan een stem uitbrengen op: https://aedassist.nl/burgerhulpverlener/jetske-tammeling/

6 reacties

inwoner van haren zegt:

als deze mevrouw dit apparaat inde tuin wil betaalt ze alles maar lekker zelf.

Redactie zegt: Heeft u het artikel goed gelezen? Het apparaat is niet bedoeld voor eigen gemak, maar om andere mensen er ook gebruik van te laten maken.

21 maart 2018 om 19:28
hulpverlener zegt:

Een AED is niet een apparaat wat een stil gevallen hart weer aan de gang krijgt. Een AED probeert door middel van een stroomstoot het hart weer in een normale ritme te krijgen. Het hart fibrilleert namelijk. Dit betekent zoiets dat het hart onregelmatig en niet efficiënt klopt Een AED defibrilleert en probeert het hart weer in een normaal en efficiënt ritme te brengen.

(ik ben geen medicus maar globaal komt het hier wel op neer)

22 maart 2018 om 09:44
Roelof zegt:

Waar ik dan bang voor ben is dat ie open en bloot in een tuin staat. Het is algemeen bekend dat deze apparaten veelal ontvreemd worden. En als je eerst een half uur bezig bent om bij het apparaat te komen is ook niet goed. Lijkt me dus dan vooral diefstal en vandalisme gevoelig

Redactie zegt: Wij begrijpen van Jetske dat de kast beveiligd is met een pincode.

22 maart 2018 om 11:55
inwoner van haren zegt:

ik ben geen voorstander van particulieren die een dergelijk apparaat op eigen erf plaatsen.en als deze mevrouw dus thuis is kan er gebruik worden gemaakt van dit apparaat want zij heeft de pincode.en de cursus bhv heb ik zelf ook gedaan het is een aanfluiting je doet pas mee met minimaal ehbo.bhv telt voor bedrijven alleen voor de statistieken omdat men aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. maar krijg je wat dan liever met een ehbo er in de buurt dan een bhv er.

22 maart 2018 om 22:22
Mirjam zegt:

Het is belangrijk de de AED’s er zijn en dat mensen een reanimatiecursus volgen. Hier wordt ze geleerd om te reanimeren en wanneer ze de AED moeten inzetten. Deze burgerhulpverleners kunnen zich aansluiten bij hartslag.nu en krijgen zodra 112 gebeld wordt een oproep om naar het desbetreffende slachtoffer te gaan. Een gedeelte van de burgerhulpverleners krijgt in hun oproep het verzoek om de AED uit de kast te halen, voordat ze naar het slachtoffer gaan. Hierbij wordt ook de pincode van de kast gegeven. Zo heb je dat er al een burgerhulpverlener kan starten met de reanimatie en niet veel later een burgerhulpverlener met AED ter plaatste komt. Vaak zijn de burgerhulpverleners en AED er eerder dan de hulpdiensten. Je kunt hier levens mee redden. Daarnaast worden de burgerhulpverleners na het incident nog begeleidt door hartslag.nu. Glimmen (30 burgerhulpverleners) en volgens mij Onnen ook, zijn al hartveilig. Dus Haren moet daar snel bijkomen.

23 maart 2018 om 11:43
Ben zegt:

Ik denk dat het idee goed is om dergelijk apparatuur bij de hand te hebben.

Toch denk ik dat het onderwijs een schone taak laat liggen door de scholieren niet ehbo te laten doen. Dat plan was er in de jaren 70 al en tot op heden niet veel mee gebeurt.

Denk dat ehbo een onderdeel zou moeten zijn van de schoolvakken.

In bepaalde gebieden waar hulp verweg is is dit al gebruikelijke stof. Waarom niet in een land waar men zo graag sociaal actief is en zorgen uit over zwarte piet om een belangrijke kwestie aan te halen en dit eessentiele van levenbelangzijnde en mogelijk reddend ehbo en AED binnenhand bereik gemakshalve vergeten.

24 maart 2018 om 18:52

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.