De krant die je leest van A tot Z
Donderdag 20 februari, 2020

maandag 12 maart 2018

Nieuws:

Opinie van een lezer: Roetveegpiet

Door: Redactie

We ontvingen van Marianne Koch de onderstaande reactie op het opiniestuk van Iris van Melle over de mogelijke introductie van de roetveegpieten in Haren.

Door Marianne Koch

Graag wil ik op deze manier Iris van Melle complimenteren met haar geschreven stuk over de landelijke discussie: “het uiterlijk van Piet”. Goed dat je het zo aankaart. Het is een onderwerp dat elk jaar weer speelt. Dat een minderheid of meerderheid niets uitmaakt om je in te zetten voor het gezamenlijk belang wat in de samenleving speelt.

En de roetveegpiet is een mooi alternatief op de Zwarte Piet. Ik ben het er mee eens dat de Gemeente Haren ook de roetveegpiet bij de intocht en op de scholen kan invoeren.
Dan herhaal ik nog even de mooie woorden van Iris:

In de samenleving kan de intocht nog steeds een prachtig kinderfeest zijn met roetveegpieten. Dat doet niets af aan de traditie. Iets belangeloos voor een ander over hebben is wat de mensheid zo mooi maakt.

Marianne Koch-Borreman

18 reacties

RemmerT zegt:

Ik heb een vriend die een jaar of tien door een paar zwart gekleurde mensen vreselijk mishandeld en berooft is,hij is daardoor vreselijk getraumatiseerd geworden kunnen we om hem een beter leven te geven de (zwarte mensen, red) niet gewoon uit onze samenleving verbannen

12 maart 2018 om 17:16
Lg zegt:

Ik vindt dat ze Sinterklaas maar moeten afschaffen .Dan hebben een groep mensen hun zin .

12 maart 2018 om 17:22
Ben zegt:

Ik herhaal maar weer wat ik dagelijks om mij heen zie.
Ietd dat deze dromemde drammer klaar blijkelijk op hun rozee wolken niet meemaken.
Gekleurde mede mensen hebben een rangorde. En die is als volgt des te lichter de huid des te hoger in aanzien.

Heb je als een gekleurde huid donker is ben je minder en word je door de lichter getintere persoon uitgekaffert.

Als je naar de reclame kijkt in de landen zie je dat de lichtere huiskleur altijd een betere rol heeft. En kijk je in de winkels allemall skin withners.

Zwarte piet is daarom een goed voorbeeld.
Zwart piet staat in hoog aanzien by de kinderen.

Het zijn de minderwaardigheid complexen van menssn die een kinder feest aangrjpen om ook daar dezelfde structuur neer te zetten.

Maar ja in Haren kent men de problem niet zoals je ze dagelijks ziet in het westen onder de gekleurde medemens and een donkere tont uitgekafferd wordt doo een lichtere tint. Niet allen in hetvwesten ook in azue bijvoobeeld of op de overzdese delen vna on koninkrijk.

Besteet tijd en geld aan andere dingen die echt modig de aandacht moeten hebben in de plaats van een kinderfeest waar de donkerste gekleurdeede medemens ervaart dat het toch mogelijk is o gerespecteerd te woden .
Waaom deze droom afpakken van den donker getint kind? Een door dat er toch een maatschappij is waar de tint van de huid niwt uit maakt en de donkerste tinten zoasl by zwarte piet gerespecteerd worden.

12 maart 2018 om 19:41
Gerrit zegt:

Het gezeur moet ophouden. We moeten ons leven niet meer laten bepalen door iedere minderheid. Er is namelijk door iedereen wel iets te zeuren. Democratie is de meerderheid beslist niet de grootste XXX (mond)

13 maart 2018 om 10:07
RemmerT zegt:

Beste Ben ,Ik respecteer een ieder en een ieders mening,maar waarom moet je een kinderfeest verpesten. Kijk in het museum in amsterdam daar staan vele opjecten die aan ons duistere verleden herinneren waarom moeten die niet vernietigd worden.Waarom laten wij met ons verleden nog zoveel Duitsers op onze stranden zitten,waarom zijn de Spanjaarden bij ons nog welkom (80 jaar oorlog is toch niet mis).kijk als je zegt er is racisme in Nederland ok doe er iets aan maar niet over de rug van kinderen ZWART en BLANK die van dit feest genieten.

13 maart 2018 om 10:37
Jurgen zegt:

Roetveegpieten : Dan hang ik mijn ‘hulp’ pietenpak aan de wilgen.

13 maart 2018 om 10:39
bootleg zegt:

Ik ben er inmiddels op ingesteld dat deze discussie elk jaar weer gevoerd gaat worden. Vrijheid blijheid en ieder zijn mening waarvan akte. Maar waarom in godsnaam in maart? Zo roep je toch alleen de ellende en negatieve reacties over je af. Ik snap ook niet waarom HdK nu wéér deze discussie een platform geeft op de totaal verkeerde tijd op de totaal verkeerde plek. Maar wie ben ik. Zinloos is het echter wel.

13 maart 2018 om 11:36
jopie zegt:

doe eens normaal……

13 maart 2018 om 11:41
R. Leon zegt:

@redactie: Kan het 1e bericht van Remmert: 12 maart 2018 om 17:16 – aangepast of verwijdert worden? ik vind de uitlatingen van deze persoon zeer stuitend! Vooral de laatste passage: “de zw t/m verbannen”.

Redactie zegt: Dank voor de tip. Nog eens goed gekeken naar deze reactie. Over smaak valt te twisten, maar we denken dat deze persoon probeert door deze vorm duidelijk te maken dat je gebeurtenissen uit het verleden niet altijd als maatstaf kunt nemen in het heden.

13 maart 2018 om 13:12
Roelof zegt:

Wat ik niet snap is waarom de kinderen van nu moeten boeten voor fouten uit het verleden.

13 maart 2018 om 13:17
Antoine zegt:

Boeten? Het zal de kinderen echt worst wezen of ze door roetpieten of door zwarte pieten worden volgetankt met snoep en kadootjes. Het zijn voornamelijk de ouders die er problemen mee hebben.

13 maart 2018 om 15:35
R. Leon zegt:

@redactie: Prima dat iemand iets probeert duidelijk te maken, maar kreten als “de zwarten” vind ik niet kunnen. Dat vinden jullie normale fatsoenlijke, niet discriminerende taal? Ik vind dat respectloos en zeker smakeloos!

Redactie zegt: U heeft gelijk. We zullen deze denigrerende passage verwijderen.

13 maart 2018 om 15:37
Lg zegt:

Zie net dat het bericht van Remmert t eraf moet .We worden gewoon de mond gesmoort .Kijk op de Telegraaf kun je nergens meer op reageren . Is toch niet meer normaal.

redactie zegt: reageren mag altijd en over alle thema’s, maar we proberen dit forum respectvol en fatsoenlijk te houden. Het is de kunst om je mening te uiten zonder grievend of beledigend te zijn. Pas dan hebben we er allemaal wat aan. We geven toe dat het niet eenvoudig is als moderator om de grenzen netjes te baken. Excuses als u vindt dat we het niet goed doen.

13 maart 2018 om 16:44
RemmerT zegt:

Beste redactie ik ben de persoon die het eerste bericht geplaatst heb,als iemand vind dat ik iemand beledigd heb ,mijn oprechte excuses.dat was niet mijn bedoeling maar ik heb wel een vraag.Hoe noem ik een zwarte m/v dan.Ik mag mijn moeder al geen moeder meer noemen,ik moet haar jij noemen.De aanhef m/v mag niet meer.Mijn buurman is geen blanke meer maar een Witte.Openbare toileten mogen niet meer aangeduid worden met m of v .daarom blijf ik voorstander van zwarte piet.

Redactie zegt: Volgens ons is ‘zwarte mensen’ of ‘witte mensen’ geen probleem.

13 maart 2018 om 16:46
Ben zegt:

@Remmert sluit mij daar volledig bij aan bij uw betoog

Zwart piet is hetzelfde als een zwart hond
Een bijvoegelijk naam woord als ik mij dat goed herinner van school.
Zwart in dit verband geeft meer informatie over piet en de hond.

Veel wordt uit het verband getrokken en in een verkeerde context geplaatst. En nog even en we mogen wit en zwart ook niet meer gebruiken.

Hoe zal dan de titel zijn van een bekend werk als 50 shades of grey?

13 maart 2018 om 19:07
Roelof zegt:

@remmert, heb het dan gewoon over gekleurde mensen? of mensen met een donkere huidskleur

14 maart 2018 om 16:01
Roelof zegt:

Wou nog even terugkomen op het controleren.

ik vind uberhaupt dat er veel te weinig gecontroleerd word in Haren. fietsverlichting en snelheid.

Op de volgende trajecten bv. geld 30 km per uur maar woord veelal 50 gereden:

Oosterweg/ Krom elleboog / molenweg(is echt 30 km per uur zone)
stationsstraat/middelhorsterweg
waterhuizerweg/tussenziel/ oude middelhorst
kerklaan (tussen molenweg en dilgtweg)

15 maart 2018 om 08:31
Ronald zegt:

Zwarte Piet blijft, laat de kinderen in rust. Ik raad de mensen aan een hobby te nemen i.p.v. dit telkens weer op te rakelen.

15 maart 2018 om 08:53

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.