De krant die je leest van A tot Z
Dinsdag 16 augustus, 2022

zaterdag 22 december 2012

Nieuws:

Relschopper Project X en wijkagent aan het woord bij de EO

Door: Redactie

Op 27 december om 21.05 uur zal in het EO-programma De Vijfde Dag één van de relschoppers van Haren aan het woord komen. Ook een wijkagent spreekt zich uit over zijn ervaringen tijdens de strijd van 21 september. In het programma zijn ook burgemeester Rob Bats en ondernemer Rik-Jan Wesselink te zien. De laatste woont op de plek waar de rellen begonnen. Dat heeft de EO op haar website aangekondigd. 

 

Tekst EO:

Hoe komt het dat normaal rustige jongeren zich laten gaan bij een uit de hand gelopen ‘Facebook-feest’? Op 21 september 2012 kwamen na een oproep op Facebook massaal mensen naar de plaats Haren toe en veroorzaakten een grote ravage. ‘De Vijfde Dag’ heeft contact gelegd met een van de relschoppers die aanwezig was bij ‘Project X Haren’. De 17-jarige Thomas doet zijn verhaal van die avond. Hij stond met zijn hoofd op de voorpagina van de Telegraaf en is inmiddels veroordeeld.

Daarnaast komen in de reportage verhalen van andere betrokkenen aan bod.
Burgemeester Rob Bats vertelt voor het eerst openlijk over de lastige keuzes die hij moest maken. Daarnaast komt buurtbewoner Rik-Jan Wesselink aan het woord. Zijn huis werd 21 september bestormd door een groep relschoppers. Hij stond met een hockeystick op het dak om ze op een afstand te houden. Nog steeds heeft hij psychische problemen omdat hij het gevoel heeft dat hij zijn kinderen niet kon beschermen.
Een wijkagent die de bewuste avond aan het werk was vertelt welke angsten ook de politie heeft uitgestaan door de chaos die was ontstaan: “op een gegeven moment had ik het gevoel dat we door de menigte zouden worden gelyncht

In De Vijfde Dag een reconstructie van 21 september aan de hand van verhalen van deze betrokkenen.

 

Andries Knevel en Tijs van den Brink presenteren De Vijfde Dag

1 reactie

Politicoloog zegt:

Burgemeester Bats had niet verwacht dat zijn termijn zo kort zou zijn

27 december 2012 om 18:40

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.