De krant die je leest van A tot Z
Dinsdag 16 augustus, 2022

donderdag 27 december 2012

Nieuws:

Spectrum, ondernemers die doordenken

Door: Redactie

Voeding, astrologie, beeldhouwen, taoisme, kinesiologie. In januari zijn er Praktische workshops over andere tijd, speciaal voor ondernemers. Het Spectrum is een nieuw ondernemersplatform in Haren. Op 12 en 13 januari presenteren de aangesloten deelnemers zich in de Mikkelhorst tijdens een evenement dat aansluit bij de maand van de spiritualiteit. Bezoekers kunnen deelnemen aan workshops en andere activiteiten. Ook na het weekend wil het Spectrum van zich laten horen.

Spiritualiteit is een begrip dat steeds meer mensen aanspreekt en tegelijk vaak irritatie en lacherigheid oproept. “Vaag, zweverig geiten-wollen-sokkengepraat”, vinden sceptici. “Het is juist waar het om gaat”, zeggen anderen.

Ook bekende Nederlanders en nuchtere Noorderlingen houden zich ermee bezig. Zo schreef ex-voetballer, columnist, schrijver, televisiepersoonlijkheid en Oost-Groninger Jan Mulder het boekje ‘Doodstil’. Hij deed dit voor de ‘Maand van de spiritualiteit’, in het kader waarvan sinds 2007 elk jaar een nieuw essay verschijnt. Eerdere auteurs van het jaarlijkse essay waren Anselm Grün, Joke Hermsen, Kluun, Huub Oosterhuis en Sophie van der Stap.

 

Crisis

Zowel voor sceptici als volgelingen lijkt spiritualiteit bij deze tijd te horen. Om schamper over te doen of om juist mee weg te lopen. “Dat er crisis heerst, gebeurt niet zomaar”, zegt Harense astroloog Dineke Hoekstra. “We zijn op weg naar een ander tijdperk. Materie is zo belangrijk geworden dat het langzamerhand een levensdoel lijkt. Daardoor zijn veel mensen op zoek gegaan. De maatschappij verschuift. Waren we vooral ik-gericht, je ziet steeds vaker ‘wij’ belangrijker worden. Daardoor is ook het Spectrum ontstaan.” Dineke is een van de initiatiefnemers van ondernemersplatform het Spectrum, dat lezingen, workshops en discussieavonden organiseert over dit onderwerp.

 

Andere manier

De ondernemers van het Spectrum houden zich onder meer bezig met astrologie, kineseologie, shiatsumassage en activiteiten waarbij een iets andere kijk op de wereld is vereist dan vaak als gangbaar wordt beschouwd. Persoonlijke groei en bewustzijnsverdieping zijn zaken waarmee deze ondernemers dagelijks bezig zijn.

Het idee om dit platform op te richten, ontstond op zorgboerderij de Mikkelhorst.  Manager Geert Naber: “Dit is zo’n mooie plek. Hier passen heel goed activiteiten die elders vaak alternatief worden gevonden. Daarover zaten Dineke en ik te filosoferen en zo kwamen we op het idee een ondernemersplatform op te richten dat zich vooral op die activiteiten richt.”  Ze zochten contact met andere ondernemers die werken vanuit een holistische invalshoek, dus met oog voor het geheel. Ze vinden dat veel dingen in onze maatschappij op een andere manier kunnen worden aangepakt dan nu gebeurt.

 

Praktisch

“Het gaat om praktische zaken waarmee mensen meteen aan de slag kunnen”, zegt Geert. Om hun ideeën concreet te maken voor de inwoners van Haren en het platform te presenteren, organiseert het Spectrum in januari een evenement in de Mikkelhorst.  Op het programma staan een stiltewandeling, workshops in loslaten, voeding –met biologische lunch-, astrologie, beeldhouwen, taoïsme en kinesiologie en een film ter afsluiting. Bezoekers kunnen de hele dag meedoen of kiezen voor bepaalde activiteiten. Van tevoren aanmelden is noodzakelijk.

Door dit evenement in januari te organiseren sluit het platform aan bij de Maand van de Spiritualiteit. (GB)

 

Meer info en opgave (noodzakelijk!): www.hetspectrumharen.nl

 

 

 

 

 

Geen reacties

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.